Ga naar de inhoud

Kat ruikt dood bij patiënten

Oscar, het verhaal over een bijzondere kat

PROVIDENCE – Oscar, een twee jaar oude, grijswitte kat, heeft een bijzondere gave. Hij kan de aanstaande dood van patiënten van een verpleeghuis in Providence, in de Amerikaanse staat Rhode Island, aanvoelen.

Hij toont dit door zich in hun laatste uren naast hen te vlijen. De patiënten zelf zijn meestal zo ver heen, dat ze niet beseffen dat zijn aanwezigheid een voorbode is van hun overlijden.
De in 25 gevallen geconstateerde accuratesse van de kat heeft ertoe geleid dat de staf familieleden waarschuwt als hij iemands gezelschap heeft verkozen. Meestal betekent dit dat zij slechts vier uur te leven hebben.
“Hij vergist zich zelden,” zegt de arts David Dosa van het verpleeghuis in een interview dat gisteren in het New England Journal of Medicine stond. “Veel familieleden putten er troost uit. Ze waarderen het gezelschap dat de kat hun stervende familieleden biedt.”
De kat groeide op in het verpleeghuis, waar lijders aan Alzheimer en Parkinson worden verzorgd. De personeelsleden merkten dat ook Oscar zijn rondes maakte langs de patiënten, hen besnuffelde en observeerde.
Mogelijk wordt Oscar aangetrokken door geuren of reageert hij op bepaald gedrag bij de verplegers die hem hebben opgevoed.
(AP)
Bron: Algemeen Dagblad: 27 juli 2007

Vervolg van kat ruikt dood bij patiënten uit 2007.

PROVIDENCE, RHODE ISLAND – Hij was al in de zomer van 2007 in het nieuws (zie hierboven), Oscar de kat, die kan ruiken wanneer mensen dood gaan. Maar nu heeft dr. David Dosa, een geriater aan de Brown University een boek over de kat geschreven.

Dosa in The Sun: “Oscar voorspelde 50 sterfgevallen in het Steere House verzorgingstehuis waar hij woont correct. Hij krabde dan aan de deur en vleide zich op bed bij de bewoners. Snel daarna overleden ze.”
Volgens Dosa is het geen wetenschappelijk bewijs, maar zijn de 50 correct voorspelde sterfgevallen ook zeker geen toeval. “We hebben ‘m een aantal keer op bed gelegd bij mensen waarvan wij dachten dat hun laatste uur weldra zou komen. Dan sprong hij van bed en ging naar de kamer ernaast. Die bewoner was inderdaad snel daarna overleden en de ander leefde vrolijk verder.”
Het personeel van het verzorgingstehuis gelooft heilig in de gave van Oscar, want normaal is de kat mensenschuw. Hij kroelt nooit met iemand. Alleen als het laatste uur nabij is. Als Oscar zich dus weer bij een bewoner neervlijt waarschuwt het personeel de familie alvast.
Dr. Dosa in zijn boek “Making rounds with Oscar: the extraordinary gift of an ordinary cat”: “De reukzin van katten is erg sterk en afstervende lichaamscellen geven een bepaalde geur af, met een biochemische naam ketonen, die wij niet meteen ruiken, katten wel en Oscar zeker.” (PO)

Bron: Algemeen Dagblad d.d. 3 februari 2010

Naschrift van de eigenaar van deze website:

Iets vergelijkbaars hebben we geconstateerd bij mijn schoonvader. Hij had een kat die erg op hem gesteld was. De schoonvader heeft bij ons de laatste maanden doorgebracht. Tot een dag voor het overlijden, lag de kat zelden op het bed. Hij lag altijd wel in de kamer bij schoonvader. De avond voor het overlijden is de kat op bed naast het hoofd gaan liggen. Hij is daar blijven liggen tot we hem weghaalden.

Hieronder staat een boek over Oscar. Klik op het plaatje om naar de site te gaan om het evt. te bestellen.

Oscar, het verhaal over een bijzondere kat

Een kat met een heel bijzondere gave. Ik dacht dat hij een gewone kat was. Toen Oscar in de zomer van 2005 in het verpleeghuis kwam wonen, gaf ik hem nauwelijks aandacht. Ik ben arts en werk op de derde verdieping, de laatste halte voor veel van mijn patiënten met vergevorderde dementie. Oscar was in het begin niet vriendelijk. Hij verstopte zich of keek de hele dag uit het raam. Tot zijn gedrag op een dag veranderde. Hij begon bezoekjes af te leggen. Het leek wel of hij net zoals ik zijn ronde deed. En vaak ging hij bij iemand op bed liggen. Spinnend en wel hield hij dan de wacht tot de zieke zijn laatste adem uitblies. Dat gebeurde zo vaak dat het geen toeval meer kon zijn. Oscar heeft een bijzondere gave – hij kan de dood voorspellen.
Het verhaal gaat niet alleen over Oscar.

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

1 reactie op “Kat ruikt dood bij patiënten”

  1. Het naschrift van de eigenaar van deze site, spreekt me erg aan. Wij hebben ook zoiets meegemaakt. De kat stribbelde erg tegen toen we hem weg haalden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.