Ga naar de inhoud

Kattentaal gezicht en lichaam

op reis met je kat

Kattentaal gezicht en lichaam

Gezicht

Neutrale gezichtsuitdrukking

Neutrale gezichtsuitdrukking.
De kat heeft rechtopstaande, naar voren gerichte oren en ronde ogen.

Angstig

Angstige gezichtsuitdrukking
Een angstige kat zal zijn oren plat leggen en krijgt vergrote pupillen.

Irritatie

Geïrriteerde gezichtsuitdrukking
Deze kat is geïrriteerd. Zijn oren staan namelijk opzij gedraaid. Als hij agressief wordt, zal hij zijn oren naar achteren draaien.

Tevreden

Tevreden gezichtsuitdrukking
De kat heeft rechtopstaande, naar voren gerichte oren en halfgesloten ogen, pupillen in spleetjes.

Lichaam

Angstig

Angstige lichaamshouding
Een angstige kat zit ineengedoken, zijn oren staan plat opzij en de kat heeft grote pupillen. De haren op de staart staan overeind.

agressief-lichaam

Agressieve lichaamshouding
Deze kat is agressief. De kat heeft een rechte rug, houdt zijn kop laag en heeft een lage staart. De oren draait hij naar achteren. Op deze manier kan hij, mocht de dreiging uitlopen tot een gevecht, zijn kwetsbare lichaamsdelen beschermen.

angstig-agressief lichaam

Angstig-agressief
Deze kat vertoont een angstig-agressieve houding, hij kan zowel vluchten als aanvallen. Herkenbare punten zijn de stijve poten, de kromme rug, dikke staart dicht langs het lichaam. Tevens zie je verwijde pupillen en de oren plat opzij of naar achteren. De kat probeert groter te lijken dan hij is om dreigend over te komen. De bek is iets open, dit is ook om dreigend over te komen.

stress-signaal

Vertoont stress-signaal
Deze kat ziet er naar uit dat hij een prooi heeft gezien en wil gaan jagen. Dit kan weliswaar het geval zijn, maar het poot heffen is een stress-signaal. Stress ontstaat wanneer de omgeving niet langer voorspelbaar en controleerbaar is. Zo’n situatie komt met regelmaat voor en is op zich geen probleem. Wanneer het dier teveel bloot gesteld wordt aan stress-situaties kan chronische stress ontstaan.

Gestresst

Een kat die overdag verwijde pupillen heeft is:

Gestresst/gespannen
Dit is een reflexmatige reactie die duidt op angst/stress/spanning.

Agressief

Wanneer uw kat u fixeert (strak aankijkt) is hij:

Agressief
Een kat vecht niet graag en zal er alles aan doen om een conflict te vermijden. De kat is van nature solitair en heeft een lage overlevingskans wanneer het dier gewond raakt; er zijn dan namelijk geen soortgenoten zijn die de kat kunnen beschermen. Fixeren is een waarschuwing dat de kat uit kan vallen. Het is een dreiggebaar in de hoop dat hij erin slaagt de andere kat af te schrikken. Dit geldt natuurlijk niet voor katten die in groepen leven in een cattery of een opvanghuis.

Hier moet nog een plaatje komen

Een kat die zijn bek aflikt is:

Gespannen
Het bek aflikken is een stress-signaal, net als heel even tong uitsteken, gapen, poot heffen, uitrekken en krabben. Dit is natuurlijk per situatie verschillend, een kat die net wakker is geworden zal zich ook uitrekken. Krabben doet een kat als hij geur wil afzetten, maar ook bij een gedragsverandering.

Vriendelijk. Wil vrienden worden

Een kat met een niet opgezette staart omhoog gericht is:

Vriendelijk
De staart omhoog gericht wordt gebruikt bij begroeting, tijdens het spelen en vriendschappelijke ontmoeting. Het is een dus een vriendelijke houding. Een kat die zijn opgezette staart recht omhoog steekt in combinatie met een kromme rug kan het een teken zijn van angst-agressie uitstralen.

Agressieve kat

De haren van een agressieve kat staan alleen op de ruggengraat en op de staart omhoog
Wanneer de haren op de ruggengraat omhoog staan lijkt het alsof de kat een kam op zijn rug heeft, dit komt erg dreigend over. Een angstige kat heeft haren over het hele lichaam opgetrokken.

Een ontspannen kat heeft zijn oren naar voren gericht en staart omlaag
Wanneer de oren naar voren gericht staan is de kat ontspannen/alert. De staart is hierbij losjes ontspannen naar achteren of beneden gericht. Voorpoten bijna of geheel gekruist.

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.