Ga naar de inhoud

Kunnen katten vegan zijn?

Veganistische kat

Kunnen katten vegan zijn?


Misschien is uw kat allergisch voor dierlijke eiwitten. Of misschien maakt u zich zorgen over de impact van uw huisdier op het milieu. Wat uw reden ook is om uw kat op een veganistisch dieet te willen zetten, hoe goed gaat het veganistische dieet samen met een kat? Kunnen katten vegan zijn? In dit artikel is dit precies wat we onderzoeken. Lees dus verder om meer te weten te komen over het dieet van een kat.

Wat hebben katten nodig van hun voeding?

Net als andere dieren hebben katten een scala aan voedingsstoffen uit hun dieet nodig. Katten hebben een grote hoeveelheid eiwit nodig met een bescheiden hoeveelheid “goede vetten”, zoals Omega 3 en 6.

En hoewel katten een bepaalde hoeveelheid koolhydraten nodig hebben, hebben ze maar een minimale hoeveelheid van deze voedingsgroep nodig.

Katten moeten ook voldoende water uit hun voeding halen. In het wild hadden katten te maken met beperkte toegang tot schoon water. Dus katten compenseerden dit door hun behoefte aan water uit voedsel te halen. Het lichaam van de kat kan dit vandaag de dag nog steeds. Hierdoor heeft al het beste kattenvoer een hoog vochtgehalte, meestal in de vorm van heerlijke gelei.

Het unieke aan katten is echter dat ze niet zelf specifieke eiwitten en aminozuren kunnen aanmaken, zoals taurine. Honden en mensen kunnen taurine in hun lichaam produceren, maar katten niet. Je vindt dit aminozuur, essentieel voor katten, alleen in vlees en melk, niet in plantaardige bronnen. Om deze reden moeten katten een bepaalde hoeveelheid vlees eten en staan ze bekend als “obligate carnivoren”.

Zonder voldoende taurine kunnen katten snel ernstige oogproblemen krijgen, wat kan leiden tot blindheid. Katten met een tekort aan taurine kunnen ook een mogelijk fatale hartaandoening ontwikkelen die bekend staat als gedilateerde cardiomyopathie.
Cardiomyopathie betekent letterlijk ‘ziekte van de hartspier’. Bij gedilateerde cardiomyopathie (DCM) is het hart vergroot en is de pompfunctie van het hart afgenomen.

Welke vitamines hebben katten nodig?

Vitamine A is van het grootste belang voor een gezond immuunsysteem en goede ogen bij katten. Deze in vet oplosbare vitamine, overtollige vitamine A, wordt opgeslagen in de lever of het vetweefsel van uw kat in plaats van uitgeplast. Hierdoor kan te veel vitamine A snel giftig worden voor uw kat.

 Dan is er de zonnevitamine, vitamine D. Deze vitamine helpt de botten, zenuwen en spieren van uw kat om calcium en fosfor in balans te houden en op te slaan. Een andere in vet oplosbare vitamine, de vitamine D-inname van uw kat, moet ook verfijnd worden.

 Katten hebben ook vitamine B1, B2, B3 en B6, thiamine, riboflavine, niacine en pyridoxine nodig om te helpen bij de algemene stofwisseling en de gezondheid van huid en vacht.

Zie ook bij: Vitamines.

Welke mineralen hebben katten nodig?

IJzer is een essentieel mineraal voor katten. Gelukkig is dit mineraal overal verkrijgbaar. Bloedarmoede door ijzertekort kan ervoor zorgen dat uw kat zich zwak en moe voelt.

Calcium is ook van vitaal belang voor katten. Calcium helpt bij botgroei en -ontwikkeling, bloed- en spiergezondheid en overdracht van zenuwimpulsen. Calcium is ook erg belangrijk voor drachtige en zogende katten. Een kat met een calciumtekort kan rachitis (een botaandoening die ontstaat door een tekort aan vitamine D en calcium), krijgen.

Dan is er magnesium, dat helpt bij de groei van de botten van uw kat, de enzymfunctie en de eiwitproductie. Magnesiumtekort is ongelooflijk zeldzaam, met symptomen zoals algemene zwakte en spiertrillingen.

Natrium en chloride zijn twee andere essentiële mineralen. Natrium helpt voedingsstoffen naar cellen over te brengen en afvalproducten te verwijderen, terwijl chloride zorgt voor een gezonde alkalische balans in het lichaam van uw kat. Chloride helpt ook de maag van uw kat om zoutzuur te produceren, dat nodig is voor een kat om eiwitten te verteren.

Dus, hebben katten vlees nodig?

Omdat eiwitten en gelei zo cruciaal zijn voor katten, evenals taurine, zou u kunnen denken dat dit betekent dat katten geen veganist kunnen zijn.

Veganistisch kattenvoer kan het ijzer en calcium uit bepaalde peulvruchten gebruiken, terwijl magnesium wordt aangetroffen in tarwekiemen, volle granen en sojabonen.

Hoewel katten technisch gezien vitamines, mineralen en eiwitten uit plantaardige bronnen kunnen verteren, kunnen door deze obligate carnivoren planten niet erg goed of efficiënt verteerd worden. Bovendien hebben katten bepaalde aminozuren nodig die u alleen in vlees kan vinden.

Kattenvoer met insecteneiwit?

Echter, naarmate de populariteit van huisdieren toeneemt, neemt ook de hoeveelheid vee die wordt gefokt om ze te voeren toe. Deze trend heeft een domino-effect op het milieu. Dus, als u net zoveel om het milieu geeft als om de gezondheid van uw kat, waarom zou u dan niet overstappen op kattenvoer met insecteneiwit? Kattenvoer op basis van insecten is een zeer goed verteerbare optie, met alle eiwitten die uw kat nodig heeft, verrijkt met alle noodzakelijke vitamines en mineralen in optimale hoeveelheden.

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.