Ga naar de inhoud
Michiel-Molenaar
Michiel Molenaar. COLOUR ME FLOWER

Kattenpoep. Wie is aansprakelijk voor de overlast?

De katten van de buren zien jouw tuin als hun persoonlijke kattenbak. Elke week vind je wel tientallen drollen in je tuin. Dat jij er last van hebt, daar hebben de katten letterlijk schijt aan. Zo ondervond ook Inger, en stelde de vraag in een niet meer bestaand forum: Welke stappen kan ik ondernemen tegen deze overlast van katten?
Iaira Boissevain is advocaat bij Bruggink & Van der Velden Advocaten Belastingadviseurs BV. Zij is gespecialiseerd in praktisch dierenrecht en geeft antwoord op deze vraag.

“Juridisch gezien is verantwoordelijkheid niet hetzelfde als aansprakelijkheid”, benadrukt Boissevain. “Je kunt de eigenaar er wel verantwoordelijk voor houden, maar dat heeft juridisch niet zoveel waarde. Als je over aansprakelijkheid hebt, heb je het ook over een vorm van schade.” Volgens Burgerlijk Wetboek Boek 6, artikel 179 is de bezitter van een dier aansprakelijk voor de door het dier aangerichte schade. Pas als een dier voor financiële schade heeft gezorgd, kun je de eigenaar hiervoor laten opdraaien.

Maar is er sprake van schade bij kattenpoep?

Boissevain zegt van niet: “Het is bij dit probleem natuurlijk lastig aan te tonen dat het financiële schade heeft. Dat het ergernis opwekt, dat gelooft iedereen. Maar dat je er financieel gezien ook schade hebt, zal niet of nauwelijks aantoonbaar zijn.” De eigenaar van de kat is dus wel verantwoordelijk voor het dier, maar kan niet aansprakelijk worden gehouden voor diens uitwerpselen. “Schade moet gebaseerd zijn op bonnetjes, op een financiële toestand. Dus alleen maar ‘ik heb er last van’ of ‘ik erger me’ is helaas niet voldoende om schadevergoeding te eisen.”

Mag de kat zomaar in iemands tuin komen?

Hoewel sommige huiskatten hun warme knusse huisje prefereren, geven andere huiskatten de voorkeur aan de natuur. Of nou ja, natuur…de tuin. Kattenpoep in jouw tuin. Maar mag een huisdier zomaar overal los rondlopen? Voor honden is er vastgelegd wanneer zij aan de lijn moeten, namelijk op de openbare weg, maar voor katten heeft de gemeente zulk soort regels niet. Boissevain denkt ook niet dat regels het probleem zouden verhelpen: “Met regelgeving los je uiteindelijk niets op. Je moet mensen verantwoordelijkheid bijbrengen voor hun dieren.” Katten kennen nu eenmaal geen grenzen, een schutting is voor hen geen afbakening van een terrein, slechts een klein obstakel. Dat de tuin tot jouw privéterrein behoort, beseft het dier natuurlijk niet. Je zult dan betere omheining moeten aanbrengen.

Wat kun je eraan doen?

Boissevain raadt mensen aan te praten met hun buren over dit probleem. “Mijn advies zou zijn om het vooral buiten de rechter op te lossen. Om het zelf op te lossen in plaats van naar de rechter te gaan.” Boissevain vindt het lucratiever om samen aan tafel te zitten en het uit te praten, eventueel via bemiddeling, dan meteen naar de rechter te stappen. Een gerechtelijke procedure over de overlast van een kat, brengt veel moeite en kosten met zich mee. “Ik denk niet dat veel mensen zin hebben om een aantal duizenden euro’s uit te geven aan een procedure over kattenpoep. Het kan, maar qua kosten moet je je wel afvragen of dat nu echt de beste weg is.”

kat-poept-in-aarde-van-de-tuin

Naar de rechter gaan, is eigenlijk pas de laatste stap, vindt Boissevain. “Wanneer je er met z’n tweeën niet uitkomt, en bemiddeling ook niet slaagt, zou de burenrechter een oplossing kunnen zijn. Dat neemt niet weg dat een procedure wel mogelijk is. Niet alleen om schadevergoeding te vragen, maar ook om de eigenaar van de kat te verplichten om te zorgen dat het dier op eigen terrein blijft. “Het is wel voorgekomen in het verleden dat een rechter de eigenaar van de kat verplichtte om het dier binnen zijn eigen terrein te houden op gevolge van een dwangsom,” noemt Boissevain als voorbeeld, “maar ook daar geldt dat je niet ontkomt aan een tijdrovende en dure procedure bij de rechter. Dit soort procedures is daarom meer uitzondering dan regel.”

Een andere mogelijkheid om de eigenaar juridisch aan te pakken biedt de Algemene Plaatselijke Verordening. Boissevain legt uit: “Binnen een gemeente zou de individuele eigenaar van de kat ook een aanschrijving kunnen krijgen met een last van de gemeente om geen schade of hinder te veroorzaken, zoals drollen in de tuin. Maar dat moet door het college van burgemeester en wethouders aan een individuele eigenaar van de kat worden opgelegd. Als tuineigenaar zou je het college van burgemeester en wethouders moeten verzoeken om de eigenaar van de kat aan te schrijven.”

De overlast van de kattenpoep moet dan wel heel aantoonbaar zijn, ergernis alleen is niet genoeg. “Bij katten komt deze procedure ook eigenlijk niet voor”, licht Boissevain toe. “Van die bevoegdheid wordt vooral gebruik gemaakt bij gevaarlijke honden en heel ernstig overlast door papegaaien of kippen of dergelijke, maar bij een situatie met ernstige overlast door katten is het niet ondenkbaar.”

Samenvattend.

Geef zelf het goede voorbeeld en zorg ervoor dat je eigen kat(ten) hu behoefte doen op de eigen kattenbak.
Hoe vervelend het ook is, kattenpoep leidt meestal niet tot genoeg aantoonbare financiële schade om de eigenaar van de kat voor de rechter te dagen. Via het civiele recht dit probleem oplossen, is vaak de moeite of kosten niet waard. En om via college van burgemeester en wethouders je gelijk te halen, moet je eerst aantonen dat het wel degelijk om erge mate van overlast gaat. Boissevain concludeert dan ook: “Uiteindelijk denk ik dat je beter kunt proberen het met je buren op te lossen.”
Kijk ook op “Kat uit de tuin

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.