Ga naar de inhoud
pompidou-oude-kat
Pompidou. Soort: lapjeskat. Woonplaats: Sluiskil.
Bijzonderheid: onofficiële oudste kat ter wereld (27)

 04-12-22, 15:02 Laatste update: 04-12-22, 15:17

Met haar 26 jaar en 329 dagen volgens het Guinness Book of Records de oudste kat ter wereld.
Nou, mooi niet. In een kattenbejaardentehuis in Zeeland woonde een kleine tien jaar lang een charismatische, Nederlandse poes die op 29 mei 2022 de respectabele leeftijd van 27 jaar aantikte. ,,Iemand zei weleens dat we het Guinness Book of Records moesten bellen, maar dat boeide me niet zo”, zegt medeoprichtster Monique van Opdorp van kattenopvang KatteKUS in Sluiskil.

Oudste kat: Flossie

Niemand ondernam actie en nu zitten we dus met een pluizige recordhoudster die helemaal geen recordhoudster is. De Amerikaanse nieuwszender CNN hees Flossie ook al op de hoogbejaardekattentroon, terwijl Pompidou toch echt aanzienlijk ouder was. Wás. Want op 23 september jongstleden ging ze hemelen. Ze had toen om precies te zijn 27 jaar en 117 dagen op deze aarde rondgelopen. Verzorger Monique durft dat met zekerheid te zeggen, omdat ze het paspoort van Pompidou in haar bezit heeft. Sterker: ze kent Pompidou al sinds de poes een klein poesje was. ,,Ik werkte toen in de dierenkliniek waar zij als kitten kwam.”

Pompidou

Pompidou was wel een tante hoor, vertelt Monique. Een eigenzinnige kat die goed wist wat ze wilde en het jonge grut liefst wat op afstand hield. Tegelijkertijd kon ze goed met de andere dieren in de opvang overweg en was ze gek op aandacht van mensen.

,,Ze was gezond tot aan het einde. Pas de laatste week leek ze minder fit.”

Het geheim van Pompidou? Volgens Monique helpt het dat ze een boerenlapjeskat was, dat is gewoon een sterk ras. Tegelijkertijd is het natuurlijk een wonder dat ze nooit verongelukte of ziek werd, want voor ze terechtkwam in rusthuis KatteKUS rende ze op straat achter de vogels en de muizen aan. ,,Ze heeft ook gewoon geluk gehad.”

Oude kat

Meestal zijn mensen bang voor de kosten van een oude kat en zitten ze niet te wachten op een vroegtij­dig afscheid

De dove Flossie uit Londen, die nu dus ten onrechte strijkt met de eer van oudste kat ter wereld, werd pas afgelopen augustus geadopteerd door haar huidige baasje Vicky Green. Dat is bijzonder, volgens Monique van Opdorp. ,,Meestal zijn mensen bang voor de kosten en zitten ze niet te wachten op een vroegtijdig afscheid.”

Bejaarde katten hebben vaak schildklierproblemen of nierfalen, dus ja, die zijn duurder qua verzorging. Het is ook niet altijd een goed idee om ze te verplaatsen. ,,We hebben hier heel veel oudere katten, die laten we niet meer adopteren. Ze mogen bij ons rustig oud worden, ze hebben het goed.”

Het Zeeuwse KatteKUS hanteert een no kill policy. Geen enkele bejaarde wordt vanwege de hoge leeftijd geëuthanaseerd. Dierenartsen in de regio weten dat en sturen oude patiëntjes dus vaak door naar het kattenrusthuis. Daar verwennen Monique en haar collega Anja van Rijsbergen, die bij de opvang woont, de katten met slagroom en ander lekkers.

Voormalige officiële recordhoudster Crème Puff

De 27 jaar en 117 dagen van Pompidou (120 in mensenjaren) is trouwens nog bescheiden vergeleken met de leeftijd van de voormalige officiële recordhoudster Crème Puff, een kat uit Amerika die 38 jaar en 3 dagen oud werd. Zij overleed op 6 augustus 2005. Haar Texaanse baasje, Jake Perry, zei dat hij haar behalve brokjes ook broccoli, eieren, kalkoenbacon, koffie met room en – om de twee dagen – ‘een pipet vol rode wijn’ gaf. Zijn garage had hij als bioscoop ingericht waar hij voor al zijn katten natuurfilms vertoonde.

Naschrift

Of het toeval is dat de katten die recordleef­tij­den bereiken – gemiddeld wordt een kat 14 – stuk voor stuk vrouwtjes zijn, durft Monique niet te zeggen

De Nederlandse Pompidou sliep vooral veel op het einde, vertelt Monique van Opdorp. En op vrijdag 23 september werd ze dus niet meer wakker, haar hart was er gewoon mee gestopt. Het oude besje wordt enorm gemist. ,,Dat geldt voor iedereen die hier werkt. Pompidou was een aanhankelijke kat.”

Of het toeval is dat de katten die recordleeftijden bereiken – gemiddeld wordt een kat 14 – stuk voor stuk vrouwtjes zijn, durft Monique niet te zeggen. Lachend: ,,Maar ik denk weleens dat die meiden doorgaan op karakter.”

Pompidou, die nooit voor nageslacht zorgde omdat ze gesteriliseerd was, ligt op het erf van de kattenopvang begraven. Op haar graf hebben de medewerkers oudroze violen geplant, want ze vinden dat die bloemen bij haar passen. ,,Er kan zelfs sneeuw overheen vallen, maar deze viooltjes steken altijd hun kop weer op.”

Bron: Algemeen dagblad, 4-12-2022, Annemarie Haverkamp.

 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.