Ga naar de inhoud

Overal aan likken

Overal aan likken

Overal aan likken

Via de mail werd de volgende vraag gesteld:

“Ik heb een gecastreerde kater van (geschat) ongeveer anderhalf jaar genaamd Duvel die het schijnbaar prettig vindt om aan van alles en nog wat te likken. Vooral aan de tafel, kozijn, trap, deur etc. Ik vraag me af waarom hij dat nou doet. Heeft iemand daar ervaring mee? Alvast bedankt!”

Antwoord: Bij dit gedrag vraag ik me af of het misschien niet een tekort aan bepaalde voedingsstoffen zou kunnen zijn, of wellicht is er een oorzaak voor te vinden.
De dierenarts is degene aan wie deze vraag in de eerste plaats gesteld moet worden, want de dierenarts kan de kat dan lichamelijk onderzoeken om te kijken of daar de oorzaak ligt.

Als er uit het lichamelijke onderzoek geen oorzaak voor dit gedrag komt, zou er naar het verleden van de kat gekeken moeten worden.
Hoe jong is deze bij de moeder vandaan gehaald? Soms zie je dat kittens die veel te jong bij de moeder vandaan gaan (en dan bedoel ik jonger dan 10 weken, wat dus helaas bij de meeste kittens nog gebeurt) een ’tic’ krijgen. Soms uit zo’n ’tic’ zich in vreemd likgedrag.

Kittens die heel jong bij de moeder vandaan gaan, raken uit balans, waardoor de kans op probleemgedrag toeneemt. Het is zinvol om eens na te denken over de reden dat men een kitten zo jong bij de moeder vandaan haalt. Als duidelijk is dat je een leuker huisdier krijgt als je het kitten 10 tot 13 weken bij de moeder laat zitten, zou je toch zeggen dat elk kitten deze tijd bij de moeder mag blijven.
Het feit dat een kitten vanaf een week of 4 al brokjes eet en al op de bak gaat, is geen reden om het bij de moeder vandaan te halen. Een kindje van 1 dat al kan lopen wordt ook niet meteen op kamers gedaan.

Een moederpoes verstoot de kittens meestal niet. De band tussen moeder en kitten verandert wel.
Pas als het poezenkitten voor het eerst krols wordt, moet zij een plek in de poezengroep verwerven, tot die tijd is het gewoon een kitten dat geaccepteerd wordt.
Hetzelfde geldt voor een katerkitten, pas als deze seksueel gedrag gaat vertonen verandert zijn plek in de kattenwereld van geaccepteerd kitten naar een kater die ook een plekje tussen de volwassen katten moet bemachtigen.

Zie ook bij: Wol eten.

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.