Ga naar de inhoud

Parasieten

Giftigheid vlooien- en tekenmiddelen.

Ga naar: Giftigheid vlooien- en tekenmiddelen

Als dierenarts zet ik mij in om dieren pijn- en ziektevrij te houden of te krijgen, inclusief het bestrijden van parasieten. Allereerst moet ik de term ‘gif’ uitleggen, want je kan middelen niet zomaar indelen in “giftig” of “niet-giftig”.

Giftig-zijn is een combinatie van een bepaalde stof en de toegediende dosering (hoeveelheid per lichaamsgewicht en per tijdseenheid).

[… Lees verder]

 

 

 

 

Luizen.

Luizen zijn kleine, platte, vleugelloze insecten. Ze worden door de katten op elkaar overgebracht door onderling contact. Ook kan een kam of borstel de luizen van de ene op de andere kat overbrengen.
Een luis is met het blote oog te zien. Met een vergrootglas zijn ook de neten te ontdekken. Deze neten hechten zich vast aan de haren. Een luis hecht zich met zijn zuigsnuit aan de huid van de kat.  [… Lees verder]

 

Vlooien.

De cyclus van de vlo.
Er zijn 4 stadia: ei, larve, pop en volwassen vlo.
De cyclus duurt onder normale omstandigheden 3 tot 4 weken. De duur van de cyclus is erg afhankelijk van de klimatologische omstandigheden.
Een temperatuur boven de 36°C en een vochtigheid lager dan 50% stoppen of vertragen de cyclus.  [… Lees verder]

 

Teken en de ziekte van Lyme.

Teken komen voor in struikgewas en hoog gras als daaronder voldoende kleine dieren rondlopen. Ze kruipen in de strooisellaag op de grond in de droge periodes van de zomer om niet uit te drogen en in de winter voor hun winterslaap. In de warme vochtige voor- en nazomers hangen ze aan de onderkant van een blad of grasspriet, wachtend, om zich te laten vallen op een dier dat onder hen voorbij komt. De eerste preventieve maatregel is dus bij een boswandeling op de paden te blijven lopen en niet in het hoog gras of onder de struiken. Moet je daar toch zijn dan kun je het best gesloten kleding dragen. Ook zijn er weinig teken in een naaldbos met een naaldtapijt, zonder ondergroei van hoog gras of struiken.  [… Lees verder]

 

 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering