Ga naar de inhoud

Schildklier

De schildklieren liggen in de hals. Ze scheiden een hormoon af aan het bloed. Dit hormoon speelt een belangrijke rol in de stofwisseling. Bij teveel hormonen neemt de stofwisseling toe. Een tekort aan hormonen remt de stofwisseling.

Teveel hormonen

Schildklieren bij de kat

Bij de oudere kat kan een teveel aan hormonen optreden. Bij de hond is het net andersom. Hier speelt een tekort aan hormonen een grote rol.
Als er teveel hormonen worden geproduceerd, ontstaat de aandoening: hyperthyroïdie.
De aandoening ontstaat gemiddeld op een leeftijd van 8 tot 13 jaar. De oorzaak van de te grote productie wordt in bijna alle gevallen veroorzaakt door een (bijna altijd goedaardige) tumor in de schildklier.

Gevolgen van te snel werkende Schildklier

Door de verhoogde stofwisseling gaat de kat meer eten (vaak erg gulzig), maar valt ook tegelijkertijd af. Het gewichtsverlies vindt erg langzaam plaats. Hierdoor valt het niet direct op.

De kat is ook onrustig en besteedt veel aandacht aan de verzorging van de vacht. De vacht ziet er “peukerig” uit.

De kat plast ook vaker en moet daarom dus meer drinken.

Ook het volgende zul je aan je kat merken:
∎ zenuwachtig
∎ weinig slapen
∎ agressief gedrag
∎ hyperactief
∎ veel miauwen
∎ trillen
∎ veel hijgen
∎ afkeer van warme plekjes
∎ stinkende diarree
∎ braken

Als het probleem niet tijdig wordt herkend en behandeld, kunnen er hartproblemen ontstaan. Als gevolg daarvan vindt het tegenovergestelde plaats:
∎ de eetlust neemt af
∎ de kat wordt apathisch (erg rustig)
∎ een snelle ademhaling
∎ snelle, bonzende hartslag

Behandeling van te snel werkende Schildklier

Er zijn verschillende manieren om de kat te behandelen.

1. Medicijnen

Het medicijn bestaat uit het geven van een speciale combinatie van lichaamseigen mineralen. Hierdoor wordt de hormoonproductie gestabiliseerd tot een normale waarde. Het lichaam van de kat reageert binnen enkele dagen tot enkele weken. Dit is geheel afhankelijk van de ernst en de tijdsduur dat de kat de aandoening heeft. Bij het beginnen van de behandeling kan soms enige verergering optreden. Dit lijkt ernstig, maar is het niet. Je mag de dosis dan tijdelijk verminderen.
Denk er wel aan dat je de pillen in z’n geheel moet laten inslikken, want de pillen werken op basis van geleidelijke afgifte van het medicijn. Als je de pillen fijnmaalt, wordt al het medicijn direct opgenomen en dat is net niet de bedoeling.

Carbimazol-oorzalf is een methode voor de behandeling van een kat waarbij het erg moeilijk tabletten is in te geven. Let echter wel goed op bijwerkingen. Een allergische reactie is een van de mogelijkheden.
Carbimazol oorzalf is niet geregistreerd voor het gebruik bij katten of honden.
Deze oorzalf mag alleen in uitzonderlijke omstandigheden, wanneer er sprake is van diergeneeskundige noodzaak, worden ingezet en is uitsluitend verkrijgbaar bij een dierenarts.

2. Operatie

Allereerst moet de kat in een stabiele toestand worden gebracht. Dit zal in de meeste gevallen kunnen worden bereikt door 2 à 3 weken de hierboven beschreven medicijnen te gebruiken. De aangetaste schildklier wordt operatief verwijderd. Het is geen ingewikkelde operatie en voor de kat niet belastend. Er is echter wel een risico aan verbonden. Vlakbij de schildklier ligt de bijschildklier. Als dat orgaan wordt beschadigd ontstaat er een levensgevaarlijk tekort aan calcium in het bloed.

In ongeveer 70% van de gevallen zal de overgebleven schildklier na enkele maanden tot jaren dezelfde problemen gaan geven. Beide schildklieren tegelijk verwijderen wordt afgeraden in verband met risico op ernstige hormoonstoringen en de kat zal dan meestal zijn hele verdere leven pilletjes moeten slikken om de hormoonhuishouding enigszins op peil te houden. Regelmatig zal onderzoek moeten plaatsvinden of de hoeveelheid medicijn moet worden aangepast.

3. Radiologische joodbehandeling

Bij deze behandeling wordt radioactief jood (jodium-131) toegediend. Dit vernietigt het overactieve weefsel van de schildklier zonder het gezonde, normale deel van de schildklier aan te tasten. Ook de bijschildklieren lopen geen gevaar. Deze methode is erg effectief en wordt alleen uitgevoerd in enkele centra die daarvoor speciaal zijn uitgerust en er toestemming voor hebben. Tijdens de behandeling komt namelijk radioactieve straling vrij.
De kat wordt opgenomen en moet in een speciaal geïsoleerde ruimte blijven tot de radioactiviteit voldoende is afgenomen.
Als er kleine kinderen of zwangere vrouwen in huis zijn, wordt geadviseerd om de kat 14 dagen langer in opname te houden.
Na deze behandeling zijn medicijnen of een operatie niet meer nodig.

4. Hill’s Y/D voor schildklierkatten

Wanneer de behandeling met medicijnen problematisch is -sommige katten met hyperthyroïdie (te snel werkende schildklier) zijn moeilijk handelbaar- is de geleidelijke overschakeling naar Y/D Feline een oplossing voor dit probleem.
Door het beperken van de opname van jodium via de voeding vermindert de hoeveelheid geproduceerde en vrijgezette schildklierhormonen. Dit dieetvoer bevat juist een zéér beperkt jodiumgehalte.
Drie belangrijke klinische onderzoeken in veterinaire tijdschriften tonen de effectiviteit aan van Y/D Feline. De onderzoeken toonden aan dat het beperken van de hoeveelheid opgenomen jodium resulteerde in een verlaging van T4 (totaal thyroxine in serum) naar normale concentraties in slechts 3 weken.
–> Het is zeer belangrijk dat deze katten Y/D Feline als enige voedingsbron eten en geen jodium uit andere voedingsbronnen zoals snacks, voer van andere huisdieren of restjes krijgen. Daarnaast is het belangrijk dat ze geleidelijk overschakelen van hun huidige voeding naar Y/D gedurende 7 dagen (bij sommige katten kan het langer duren). Het voer is verkrijgbaar in zowel droog- als natvoer.
Bron: Hill’s Y/D © en  www.dierendokters.com

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.