Ga naar de inhoud

Het is volop lente, dus een zonnig bosje bloemen op tafel vergroot de binnenvreugde. Maar pas op met katten in huis, waarschuwt Ingeborg Buitink van Dierenartsenpraktijk Schouwen-Duiveland voor giftige soorten. “Stel, een kat loopt tegen een lelie aan en er komt wat stuifmeel op z’n vacht. Als de kat zich daarna wast, kan dat acuut nierfalen veroorzaken.”

gele vlekken op snuit en bek kunnen duiden op stuifmeel Dierenartsenpraktijk Schouwen-Duiveland

Stuifmeel lelies dodelijk voor katten

De gele vlekken op de vacht zijn een duidelijke waarschuwing dat de kat in aanraking gekomen is met een lelie en direct moet worden behandeld tegen nierschade.

Het gevaar van lelies voor katten werd een paar jaar geleden duidelijk. Dierenartsen ontdekten een verband tussen nierproblemen bij soms nog hele jonge dieren en de aanwezigheid van een bosje bloemen in huis. “En nierschade kan niet worden teruggedraaid met een behandeling”, zegt Buitink. “Zeventig procent is uiteindelijk dodelijk.”

Een kleine hoeveelheid veroorzaakt al problemen

gele vlekken kunnen duiden op stuifmeel Dierenartsenpraktijk Schouwen-Duiveland
De gele vlekken kunnen duiden op de aanwezigheid van stuifmeel.

Een hele kleine hoeveelheid stuifmeel is volgens de dierenarts in Zierikzee al genoeg om problemen te veroorzaken.”Soms kan je aan de vacht nog duidelijk zien dat ze langs een lelie zijn gelopen. Dan zit het gele stuifmeel er nog op. Wat we dan doen, is de vacht goed wassen of een stuk wegscheren en de kat preventief een paar dagen aan het infuus leggen. Nooit afwachten totdat er daadwerkelijk nierschade optreedt, want dan ben je al te laat.” Met snel ingrijpen overleeft 90 procent een lelievergiftiging zonder blijvende nierschade, aldus het landelijke Caressa Dierenziekenhuizen.

Niet alleen lelies zijn levensgevaarlijk. Ook van de kerstboom, een kerstster, aloë vera, de dieffenbachia, chrysanten en sansevieria is bekend dat ze giftig zijn voor de poes. Maar over het algemeen geldt bij die soorten dat de kat van het blad moet eten. “En dat doen ze meestal niet zo snel”, legt Buitink uit. “Dat risico is dus anders dan bij een lelie waar ze alleen maar even tegenaan hoeven te lopen, of van het water drinken.” Ze heeft de afgelopen maanden vijf katten in de praktijk behandeld aan lelievergiftiging.

In de bloemenwinkel werd ik een beetje glazig aangekeken

Verschillende dierenartsen in het land waarschuwen online voor de gevaarlijke combinatie van lelies en katten thuis. Buitink vindt dat ook bloemisten hun klanten daar standaard op zouden moeten wijzen. “Dat lijkt mij heel belangrijk. Ik ben een tijdje terug een bloemenwinkel binnen gelopen om te vragen of ze dit weten en zeggen tegen de klanten. Toen werd ik alleen een beetje glazig aangekeken.”

Het probleem is bij bloemisten bekend, zegt Esmé van Bloempje Sluis, met winkels in Zierikzee en Nieuwerkerk. “Ook nog maar sinds een paar jaar. Het wordt niet in de opleiding verteld.” Klanten waarvan bekend is dat ze katten hebben, worden volgens haar wel degelijk gewaarschuwd wanneer ze lelies willen kopen. “Maar mensen met een kat moeten zelf ook uitzoeken waar ze allergisch voor kunnen zijn, lijkt mij. Net als met een hond, daarvan weet je als het goed is ook dat je ze geen chocola mag geven. Ik vind het een beetje ver gaan als we bij iedere bloem of plant een bordje Pas op, giftig voor die en die dieren, zouden moeten zetten.”

Welke lelies zijn giftig voor mijn kat?

De grote Liliaceae familie (leliefamilie) bestaat uit meer dan 160 soorten. Alleen de Lilium (ware lelie) en Hemerocallis (daglelie) zijn giftig voor de kat. De Lilium-groep bestaat uit de aziatische lelie, de tijgerlelie en de orientaalse lelie. De Hemerocallis-groep bestaat naast de gewone daglelie uit de oranje daglelie en de vroege daglelie.

Vredeslelie of Lepelplant

Ook de zogeheten vredeslelie is giftig voor katten, maar dit is geen echte lelie maar een kamerplant. Zie ook bij Giftige planten.

Wat gebeurt er met een lelievergiftiging?

Alle onderdelen -ook het water- van de plant zijn giftig voor de kat. Maar vooral de bloem met het stuifmeel vormt een groot gevaar. Een kat kan zichzelf vergiftigen bij het wassen van z`n vacht waar stuifmeel op zit. Een minimale opname van het stuifmeel vereist al een snelle behandeling van een dierenarts. Onbehandelde lelievergiftigingen leiden bij de kat tot acuut nierfalen in 12 tot 36 uur. Vaak sterven katten dan 3 tot 5 dagen na inname van de lelie. Krijgt een kat een grotere hoeveelheid gif binnen, dan kan dat binnen een paar uur tot de dood leiden.

Hoe herken ik een lelievergiftiging bij mijn kat?

Meestal weet een eigenaar of er lelies in huis zijn en of er van de lelies is gegeten of dat er uit de vaas is gedronken. Het is verstandig om dan meteen contact op te nemen met de dierenarts! Katten met een lelievergiftiging gaan katten braken, worden sloom en stoppen met eten binnen 2 uur na inname van de lelie. Soms lijken de klachten even beter te gaan, maar ze komen 12 tot 24 uur later terug als gevolg van het verergeren van de nierschade. Andere verschijnselen zijn speekselvorming, stoppen met drinken en neurologische verschijnselen als ataxie en tremoren. Veel plassen, moeilijk plassen of niet plassen kunnen ook worden veroorzaakt door acuut nierfalen.

Hoe wordt een lelievergiftiging bij de kat vastgesteld?

De diagnose wordt in eerste instantie gesteld op basis van het verhaal: de kat heeft van de lelies gegeten of het water uit de vaas gedronken. Op basis van het verhaal wordt meteen een behandeling ingesteld, om de schade aan de nieren te beperken. Wanneer de lelies nierschade veroorzaken, kunnen binnen 24 tot 48 uur na inname in het bloed en de urine verschillende afwijkingen worden gevonden.

Hoe wordt de kat behandeld?

Zonder behandeling sterft 50 tot 100 procent van de katten met een lelievergiftiging. Met snel ingrijpen van een dierenarts overleeft echter 90 procent, zonder blijvende nierschade. Wanneer een kat lelie heeft gegeten of wat het bloemenwater heeft gedronken, dient een kat zo snel mogelijk te worden behandeld. De behandeling bestaat in eerste instantie uit het voorkomen of behandelen van nierschade en nierfalen door een infuustherapie voor 48 tot 72 uur. Het infuus wordt langer doorgezet wanneer tekenen van nierfalen aanwezig zijn. Bij acuut nierfalen kan het zijn dat de nieren geen urine meer produceren. In dit geval moet erg voorzichtig te werk worden gegaan en moet de urineproductie worden gestimuleerd. Helaas is het stimuleren van de urineproductie soms zinloos, omdat dit wordt geblokkeerd als gevolg van opeenhopende afgestorven niercellen.

Wat kan het baasje zelf doen?

Op het moment dat u stuifmeel aantreft op de vacht van uw kat, is het verstandig de kat direct te wassen om zo het stuifmeel van de vacht te verwijderen. Wanneer de kat zichzelf gaat wassen, zal de kat het stuifmeel oplikken en zichzelf op deze manier vergiftigen. Wanneer uw kat van de lelie heeft gegeten of het water van de lelie heeft gedronken, neem dan direct contact op met uw dierenarts.

Bron: pzc.nl en caressa dierenziekenhuizen

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.