Ga naar de inhoud

Turkse Angora

Korte omschrijving

turkse-angoraHERKOMST. De Ankara Kat ofwel Angora leefde al rond de 15e eeuw in de buurt van Ankara. Al gauw kwamen Angora’s ook in Frankrijk en Engeland terecht. Tegen het begin van de 20e eeuw raakte het ras in vergetelheid, omdat alle aandacht was gericht op de zwaardere Perzische Kat. Een fokprogramma in de dierentuin van Ankara redde het ras, dat nu Turkse Angora heet. Het is vooral populair in de Verenigde Staten en Europa.
VACHT. Middellang tot lang; glanzend, fijn. Nogal gemakkelijk te onderhouden vacht.
KLEUR. Bijna alle kleuren zijn erkend; niet in pointed en de kleuren chocolate, cinnamon, lilac of fawn. Wit met ongelijk gekleurde ogen (odd-eye) is klassiek, maar er zijn ook allerlei tabby’s, torties, smokes en witgevlekten.
GEDRAG. Nogal vriendelijk en energiek. Redelijk met kinderen.

Een korte uitleg over het gebruik van de volgende woorden bij GEDRAG:
redelijk, nogal, erg.energiek-groot
Redelijk betekent in dit geval: gemiddeld.
Bijvoorbeeld: Redelijk met kinderen wil zeggen dat de kat geen problemen geeft met kinderen, maar dat je toch wel moet uitkijken met kinderen.
Nogal rustig wil dus zeggen dat de kat meer dan gemiddeld rustig is.
Erg onafhankelijk spreekt voor zichzelf.

Uitgebreide beschrijving

turkse angoraAangenomen wordt dat de Turkse Angora oorspronkelijk uit de omgeving van Zuid-Rusland (Chorason, Kaukasus) komt en dat ze tussen de 9e en 11e eeuw naar Perzië, India en Klein Azië (nu Turkije) werden gebracht. Er wordt verondersteld dat de Vikingen rond de 10e eeuw deze katten op hun schepen mee terug namen naar hun vaderland en zo de verre voorvaderen werden van de huidige Noorse Boskatten. De Maine Coon is waarschijnlijk het resultaat van kruisingen tussen geïmporteerde Angora’s en de stukken grotere huiskatten uit deze streek.

De Italiaanse aristocraat en ontdekkingsreiziger Pietro della Valle ontdekte deze katten tijdens zijn reis door Turkije, Perzië en India van 1614 tot 1626. Uit zijn beschrijving blijkt dat ze van eenzelfde grootte en gestalte waren als de gewone huiskatten uit die tijd, dus zeker niet super fragiel zoals sommigen denken. Door hun prachtige vacht maakten ze volgens Della Valle wel een heel elegante indruk. Een tijdgenoot van Della Valle, de Fransman Nicolas-Claude Fabri, seigneur de Peiresc begon begin 17e eeuw als eerste in West-Europa met hen te fokken. Door zijn connecties aan het Franse hof werd dit ras daar al gauw een bekende verschijning!

Het idee dat Turkse Angora’s altijd of bij voorkeur wit zouden moeten zijn is iets dat dateert uit het begin van de 20e eeuw. Witte katten zijn natuurlijk door de eeuwen heen altijd beschouwd als iets bijzonders – maar de gekleurde exemplaren werden in voorgaande eeuwen net zo gewaardeerd.

Turkse angora. Een afbeelding uit 1756In 1887 besloot de Britse Cat Fancy dat van die tijd af alle (half) langharige katten Perzen of Langharen zouden worden genoemd. Gelijktijdig werd een standaard voor dit nieuwe ras opgesteld. Zo werd de Angora min of meer afgeschaft en raakte zij in vergetelheid. In de dertiger jaren van de vorige eeuw realiseerde de Turkse overheid zich dat hun nationale ras dreigde uit te sterven. Een reddingsactie werd op touw gezet. Uit het gehele land werden Angora’s (of katten die er veel op leken) opgespoord en samengebracht in de dierentuin van Ankara. Vanaf die tijd kwam er gelukkig wat meer interesse voor dit aloude ras en werden veel katten naar Europa en de VS geëxporteerd. Zij zouden de solide basis gaan vormen van het nu steeds meer populaire ras.

Qua karakter is de Turkse Angora een vriendelijke, ondernemende en altijd opgewekte kat. Ze kan goed met andere dieren (katten zowel als honden) overweg en hecht zich soms aan een bepaalde huisgenoot (mens of dier) in het bijzonder.

Veel onderhoud heeft de halflange vacht, omdat er nagenoeg geen ondervacht is, niet nodig. Zo nu en dan een borsteltje erdoor is meestal voldoende.

In Turkije kwamen (en komen) Angora’s in tal van kleuren voor, elk met een eigen naam.
Bekende namen zijn onder andere de:

  • Sarman (red tabby)
  • Teku (silver tabby)
  • Ankara kedi (odd-eyed wit)

Rasstandaard Turkse Angora

turkse-angoraDe Turkse Angora is een lange, slanke elegante kat met een fraaie sluike halflanghaar vacht.

Kop

Kleine tot middelgrote wigvormige kop met een afgeronde snuitje zonder pinch.
In profiel: de lijn van het vlakke voorhoofd en de rechte neuslijn maken een lichte hoek net boven de ogen.
Stevige kin.

Oren

Grote oren, breed aan de basis met pluimpjes.
De oren staan vrij dicht bij elkaar en rechtop.

Ogen

Vrij grote open amandelvormige ogen, iets schuin geplaatst.
Oogkleur is onbelangrijk, maar de voorkeur wordt gegeven aan eenkleurige ogen met een intense diepe kleur.

Nek

Slanke, vrij lange nek.

Lichaam, poten en voeten

Lang, slank goed gespierd lichaam met lange poten en kleine ronde voetjes die bij voorkeur haarplukjes tussen de tenen hebben.
De achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten door de oplopende ruglijn.
Vrij fijne botstructuur.

Staart

Lange volbehaarde staart, breed bij de inplant spits uitlopend.

Vachtstructuur

Halflange fijne glanzende zijdeachtige vacht zonder ondervacht, waardoor deze sluik aanligt. De vacht heeft vooral op de buik de neiging tot golven.
Hij heeft een lange kraag vanaf de oren en een sluik vallende broek.

Kleur

Alle vachtkleuren behalve chocolate, cinnamon, lilac, fawn en pointsaftekening.

Balans

Goede verhouding tussen kop, lijf, poten, voeten en staart is belangrijk.

Puntentelling

Kop 15
Oren 15
Ogen 10
Lijf 25
Poten, voeten 5
Staart 5
Vachtstructuur 10
Vachtkleur 5
Balans 10
Totaal 100

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering