Ga naar de inhoud

Verhuizen met je kat

De drie musketiers van Henk Weijerstrass

Verhuizen met je kat, hoe doe je dat?

Een verhuizing is heel vaak een grote onderneming. Voor een kat is een verhuizing net zo ingrijpend als voor de mens. Alles is ineens heel anders en bovendien is het verstandig om je kat minimaal 3 tot 6 weken binnen te houden. Ook dat kan zeer ingrijpend zijn.
Als je kat erg aan je gehecht is, is een verhuizing minder stressvol dan bij katten die vooral veel buiten zijn. Die zijn juist meer gehecht zijn aan hun omgeving en niet aan het personeel.

Om de verhuizing zo goed mogelijk te laten verlopen, is het slim om een goede planning te hebben zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Een goede planning vooraf helpt om de verhuizing van je zo rustig mogelijk te laten verlopen. Een verhuizing is voor uzelf al hectisch genoeg, dus het is mooi meegenomen als je niet al te veel zorgen om je kat hoeft te maken

Regel dit vooraf

Als eerste moet je goed vervoer voor je kat regelen. Een stevige mand of eventueel een bench lenen. Leden van Kattenzorg Dordrecht en omstreken kunnen een bench huren. Sommige dierenartsen doen dat ook wel. Begin ruim van tevoren met het wennen van je kat aan de bench zodat het geen vreemd voorwerp meer is. Leg zijn geliefde kussen erin, dit zorgt ervoor dat hij de geur herkent en er dus gewoon in gaat liggen. Ook is het handig de bench in te smeren met een deken waar je kat altijd op ligt.
Ga met je kat spelen bij de bench en doe er wat lekkere brokjes in. Zorg er dus voor dat je kat dat “ding” plezierig gaat vinden. Spray eventueel een kalmerende (feromoon)spray in de mand/bench en herhaal dit desnoods een aantal dagen.

Tijdens de verhuizing

Zorg ervoor dat er in het nieuwe huis een kamer voor de kat beschikbaar is als je overgaat. Zet hierin een kattenbak, de mand van de kat met zijn geliefde kussen of oude gedragen kleding van jezelf, eten en drinken, de speeltjes en de krabpaal. Dus de zaken waaraan hij in het andere huis gewend was. Zet er ook een kleine bank in met een deken erop die de geur van de kat heeft.
Die bank kun je dan gebruiken om zo nu en dan je kat even gezelschap te houden. Je kunt hem dan tijdens de verhuizing in die kamer opsluiten, zodat je niet het risico loopt dat hij ontsnapt. De deuren staan natuurlijk allemaal open. Laat aan de verhuizers weten in welke kamer je kat is. Plak voor de zekerheid een papier met de waarschuwing op de deur.

Laat de verhuizers goed op tijd weten dat er een kat met jullie meegaat. Herinner ze hieraan op de dag van de verhuizing. Laat ze ook weten welke kamer je voor je kat hebt gereserveerd. Ze mogen dus niets in deze kamer neerzetten. Doe indien mogelijk de deur ook op slot.

Vervoer de kat in de mand of bench op de achterbank van je auto. Zet die vooral goed vast met de gordels.

Weer rust

Als je geheel over bent en de rust is weergekeerd, kun je de kat(ten) er weer gezellig bij laten komen.
De katten moeten minimaal 3 weken binnen blijven. Ze moeten goed aan het huis wennen.

Naar buiten

Na die lange weken binnen, voor het eten naar buiten laten gaan. In het begin meegaan en niet te lang buiten laten.
Als er andere katten in de tuin zijn, help je kat dan en jaag deze katten weg. Dit wordt het territorium van jouw kat!
Tijdens dit “uitlaten” de kat regelmatig roepen, zodat hij in de buurt blijft.
Zorg ervoor dat je kat een identificatie draagt. Dit kan een halsbandje met naam en adres zijn of een chip. Zorg er wel voor dat de chip is geregistreerd bij een portaal. Vergeet ook niet om het adres van je kat te laten veranderen.
Laat je kat zelf naar buiten gaan en til hem dus niet op. Je kat moet zelf de beslissing nemen om naar buiten te gaan.
Laat in het begin de deur openstaan, zodat je kat direct weer naar binnen kan als hij dat wil of als hij moet vluchten.
Als je kat in de vorige woning al langer buiten was, zal hij zich sneller aanpassen. Een onzekere kat heeft meestal wat meer hulp nodig.
Beloon hem in de vorm van een lekker hapje als je kat weer naar binnen komt.

Het risico blijft bestaan dat een kat naar de oude omgeving gaat. Als hij niet op tijd terugkomt, heb je dus kans dat hij bij het oude huis rondloopt.
Als je een afgesloten tuin hebt, geldt het bovenstaande natuurlijk niet.

O ja, je had tijdens de verhuizing een oude bank in de tijdelijke kamer voor je kat neergezet. Hij zal dit best fijn hebben gevonden, Vooral natuurlijk als er ook zo nu en dan iemand even bij hem heeft gezeten. Het is nu een mooie gelegenheid om naar een Woonwinkel te gaan om naar een andere bank te gaan kijken.

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.