Ga naar de inhoud

Wat te doen tegen haarballen bij katten

  • door
Bernard Vercruyce

Bernard Vercruyce

Katten zijn dieren die zichzelf graag schoon houden. Hierdoor besteden ze aardig wat tijd aan het schoon houden van hun vacht. Maar daardoor krijgen ze ook losse haren binnen met als gevolg: haarballen. Wat kun je daar als baasje tegen doen?

Waar herken je aan dat de kat last heeft van haarballen bij katten?

Het is heel normaal dat katten haarballen hebben en deze vervolgens uitbraken of uitpoepen. Vooral in periodes van rui of als een kat meer likt door bijvoorbeeld jeuk. Deze haren worden doorgeslikt en klitten samen, waardoor ze een haarbal vormen. In principe weet jouw kat zich wel raad met haarballen, maar het kan voorkomen dat het niet goed lukt om de haarbal uit te braken of poepen. In dat geval blijft de haarbal vast zitten in de maag of darmen. Daar kan je kat ziek of misselijk van worden en hij kan een opgeblazen buik krijgen.

De kans is dus groot dat je regelmatig een haarbal aantreft in huis, zonder dat je kat daar hinder van ervaart. Maar als hij wel last heeft van een haarbal, dan kun je dat aan een aantal dingen merken:

  • Gras eten
  • Braken
  • Niet poepen
  • Slecht eten
  • Bolle buik

Wat kun je doen tegen een haarbal?

Als baasje kun je een aantal dingen doen om je kat te helpen en ervoor te zorgen dat de haarballen verwijden. Als hij moet braken, dan helpt het hem om plantaardig materiaal te eten. Dus geef hem bijvoorbeeld kattengras. Of koop een pasta die speciaal gemaakt is om haarballen te laten verdwijnen. Zo’n pasta zorgt ervoor dat de haarbal zacht wordt, maar werkt daarnaast ook laxerend.

Je kan een haarbal niet altijd voorkomen, maar je kan de hoeveelheid haarballen wel verkleinen door de kat regelmatig te borstelen. Vooral als je kat in een ruiperiode zit of lang haar heeft. Dat scheelt je kat weer een aantal haren om door te slikken.

Moet mijn kat voor haarballen naar de dierenarts?

Normaliter is het niet nodig om naar de dierenarts te gaan als je kat last heeft van een haarbal. Zoals eerder gezegd lost de kat het meestal zelf op. Maar het kan soms voorkomen dat je kat er toch ziek van wordt, bijvoorbeeld doordat een haarbal vast zit. In zo’n geval is het verstandig om de dierenarts te raadplegen. Bovendien kan het overmatig produceren van haarballen ook duiden op problemen met de huid of een allergische reactie.

Kan ik mijn kat verzekeren voor haarbalproblemen?

Je bent wellicht bekend met een dieren verzekering of een speciale kattenverzekering. Doordat een haarbal meestal geen dierenartsbezoek veroorzaakt, is een verzekering voor haarballen niet per se nodig. Wel dekt een kattenverzekering een deel van de medische kosten. Hoeveel exact vergoed wordt, hangt natuurlijk af van het pakket dat je kiest. Dus indien het zo ver komt dat je met je kat naar de dierenarts moet voor een verstopping, zal een deel wel vergoed worden door de verzekering. Maar producten die helpen om de haarballen te verwerken horen bij de dagelijkse verzorging van je kat en deze krijg je dus ook niet vergoed vanuit je kattenverzekering.

Je kan een kattenverzekering vergelijken om de beste keuze te maken.

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.