Ga naar de inhoud

Wist-je-datje: vroeger werden er kattenrennen gehouden

  • door

Net zoals het nu mogelijk is om bij voetbal voorspellingen te doen en te wedden wie er kampioen wordt, organiseerde men vroeger kattenrennen. Vooral in de omgeving van het Belgische Luik was het lange tijd een terugkerend carnavalsgebeuren waarbij gretig werd gewed. Toch werden kattenrennen ook in de Verenigde Staten georganiseerd en kwam het recent nog voor in Peru. Het is een praktijk die onlosmakelijk met dierenleed verbonden is.

Kattenrennen in België

Historisch gezien gaan Belgen en katten allesbehalve goed samen. Tijdens de jaarlijkse kattenstoet in Ieper werden de katten bijvoorbeeld levend van het belfort gegooid. Daarnaast was ook katknuppelen, een variant op de kattenverbrandingen die elders in Europa werden georganiseerd, behoorlijk populair. In de omgeving van Luik bezondigde men zich dan weer aan een andere praktijk: kattenrennen.

Bij de kattenrennen werden katten in een zak gestopt en thuis weggehaald. Om klokslag middernacht werden de katten aan de rand van de Luikse stad losgelaten en dienden ze zelf hun weg naar huis terug te vinden. De kat die als eerste thuiskwam, was de winnaar. De eigenaar kreeg daarop een beloning, vaak een beenham. Lang niet alle katten vonden hun weg terug naar huis.

Variant op paardenrennen en stierengevechten

Wil dit zeggen dat kattenrennen wijdverspreid waren? Allesbehalve, want zelfs in de negentiende eeuw verwonderden buitenstaanders zich over deze vreemde praktijk. Over de Belgische kattenraces is in het verleden dan ook al het een en ander geschreven.

Opmerkelijk is een vermelding in de Pictorial Times van 16 juni 1860. Dit artikel heeft het over hoe een blinde kat dat jaar tot kampioen werd uitgeroepen. Op 8 oktober 1877 publiceerde Swindon Advertiser and North Wilts Chronicle een artikel over de vreemde kattenrennen in België en ook het Poolse magazine Gwiazdka Cieszyńska heeft er in 1883 een artikel aan gewijd. Het Poolse blad verwondert zich niet alleen over de kattenrennen, maar ook over de progressiviteit van de Belgen: naast mannen mochten ook vrouwen aan de kattenrennen meedoen!

Kattenrennen kwamen recent nog voor

De relatie tussen kat en mens was in België niet altijd even goed, maar het zijn niet alleen de Belgen die zich bezondigden aan kattensporten. Op 14 november 1903 heeft The Daily Republican het over ‘cat chucking’, een gelijkaardige ‘sport’ die in de buurt van Washington werd beoefend. Ook hier was de kat die als eerste thuis was de winnaar van de kattenren. Het grote verschil was dan weer dat de katten eerst in papieren zakken werden gestopt en zichzelf dienden te bevrijden.

Peru was lange tijd een van de laatste landen waar kattenrennen nog werden georganiseerd. Minder gruwelijk was het echter niet. De katten werden met hun halsband aan een staaldraad gebonden en kunnen enkel langs deze draad rennen. Aan de staart van de kat werden rotjes gehangen die tegelijkertijd werden afgevuurd. De arme katten schrokken zich het apelazarus, gaven een wanhopige brul en renden zo snel mogelijk naar het einde. De katten konden slechts een beperkt aantal keer worden ingezet. In 2013 heeft een Peruviaanse rechter na verschillende klachten door dierenrechtenorganisaties de jaarlijkse kattenrace verboden.

 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.