Ga naar de inhoud

Ademhaling en Astma bij katten

Ademhaling en astma

Ademhaling en Astma bij katten

Het tempo van de ademhaling is 30 tot 40 keer per minuut.

Chronisch ademhalingsprobleem

Chronische ademhalingsproblemen bij katten die het gevolg zijn van een ziekte toen ze nog kitten waren, zijn meestal moeilijk te genezen omdat vergroeiingen in de neus achtergebleven kunnen zijn. Die belemmeren de ademhaling en geven sneller aanleiding tot “verkoudheid”. De behandeling bestaat uit antibiotica, soms in combinatie met het doorspoelen van de neus.
Chronische bronchitis betreft met name de onderste luchtwegen (luchtpijp, bronchiën en longweefsel) en wordt beschouwd als een mengsel van verschillende aandoeningen (zoals astma, bronchitis) waarvan de verschijnselen elkaar overlappen. De verschijnselen zijn hoesten of benauwdheid en hoesten. Soms ook reutelen, niezen of kokhalzen. Dit kan weer al of niet gepaard gaan met braken na een hoestbui. Meestal zijn de dieren verder gezond
De behandeling is gericht op het verlichten van de hoest en benauwdheid, met medicijnen die er voor zorgen dat de luchtwegen wijder worden. Een klein aantal dieren herstelt volledig. In die gevallen betrof het dan een “eenvoudige” bronchitis.
Bij de meeste katten komen de klachten echter terug. Deze dieren genezen dan niet, maar de situatie blijft wel stabiel bij een juiste behandeling.

Astma

Wanneer je kat een aanhoudende hoest heeft, kan je kat astma hebben. Astma is de meest voorkomende oorzaak van hoest bij katten. Vaak zijn de symptomen relatief mild en heeft de kat er weinig last van. Maar astma kan ook een ernstige aanval met ademnood veroorzaken. Hoest kan in sommige gevallen ook door longworm veroorzaakt worden. Dit is zeer eenvoudig te verhelpen met Stronghold®.

Wat is astma?

Astma wordt veroorzaakt door een ontsteking (irritatie) van de luchtwegen zonder een infectieuze oorzaak. De luchtwegen van een kat met astma zijn hyperreactief en reageren op
prikkels waarop normale longen niet zouden reageren. Deze prikkels kunnen bijvoorbeeld sigarettenrook zijn, pollen of huisstofmijt.

Astma luchtweg

Als reactie zwelt de wand van de luchtweg op, wordt er veel vocht geproduceerd en knijpen de luchtwegen samen. Hierdoor ontstaat er een vernauwing of verstopping van de luchtwegen die zich uit als een astma-aanval waarbij de kat moeite heeft om genoeg lucht binnen te krijgen.

a (links): open normale luchtweg
b (rechts): astmatische luchtweg voor 50% verstopt met ontstekingsmateriaal en slijm

.

Wat zijn de symptomen?

De meeste katten met astma vertonen symptomen als een droge hoest en hebben een moeilijke ademhaling. Sommige katten hebben langere periodes waarbij ze alleen maar mild hoesten. Een aantal katten krijgt een acute astma-aanval met plotselinge hoestbuien, een piepende ademhaling en ademnood. Bij uitademen hebben astmatische katten vooral problemen, omdat de al vernauwde luchtwegen dan verder afsluiten. Vaak ademen astmatische katten dan met de bek open.

Hoe weet mijn dierenarts dat mijn kat astma heeft?

kat-astma-luchtweg-rontgenfoto

Aan de hand van de geschiedenis en de symptomen bij de kat, zal de dierenarts astma als waarschijnlijke diagnose stellen. Dit kan dan bevestigd worden door uitgebreider onderzoek, waarbij ook andere oorzaken kunnen worden uitgesloten.
De dierenarts zal de kat goed lichamelijk onderzoeken, waarbij vooral het luisteren naar de longen belangrijk is. Tussen de aanvallen door kan dit onderzoek echter normale resultaten opleveren. Verder is een röntgenfoto van belang omdat hiermee longschade kan worden aangetoond die typisch is voor astma.

Bij een lichte vorm van astma kan de röntgenfoto echter ook normaal zijn. Verdere diagnostiek kan bestaan uit het verzamelen van slijm uit de luchtwegen of het uitvoeren van een bronchoscopie om te controleren hoe de luchtwegen er van binnen uitzien. Dit wordt gedaan door met een buisvormige camera in de luchtwegen te kijken. Het nadeel van een bronchoscopie is dat de kat hiervoor onder narcose moet en dat de luchtwegen van een kat zeer smal zijn. Hierdoor is het moeilijk om diep in de longen te komen.

Op de röntgenfoto hiernaast zijn vele met slijm en ontstekingsvocht dichtgeslibde lagere luchtwegen te zien. Normale longen zijn door een grote mate van luchtopname zonder witte vlekken en zien er op een foto veel zwarter uit.

Hoe kan ik mijn kat helpen?

Het is belangrijk om de prikkels die leiden tot een astma-aanval bij je kat te vermijden. Je kunt hierbij denken aan sigarettenrook, stoffige kattenbakkorrels en drijfgassen (bijv. wc-verfrisser en deodorant). Dit blijkt in de praktijk vaak erg lastig te zijn.
Ook speelt overgewicht een grote rol bij astma en afvallen is hierbij dus van belang.

Wat kan mijn dierenarts doen?

Astma is een ziekte die niet genezen kan worden en dus is een levenslange therapie hierbij vaak nodig. Bij katten met milde symptomen, zoals af en toe een milde hoest, wordt geen behandeling ingesteld. Wanneer het een ernstiger vorm van astma betreft is er medicatie nodig. De kat zal medicijnen krijgen om de astma-aanvallen te onderdrukken. Bij zeer ernstige benauwdheid zal de kat in een zuurstofkooi geplaatst worden.

De eerste stap in de therapie bij astma is het verminderen van de ontsteking door het geven van ontstekingsremmers (corticosteroïdentabletten of dexamethasonedrank).
De tweede stap is het geven van een middel om de longen weer open te zetten, zodat de ademhaling gemakkelijker wordt (theophyline). In bepaalde gevallen kan er door verminderde afweer een bacteriële infectie ontstaan. Het zal dan nodig zijn om ook antibiotica te geven.

Een nieuwe ontwikkeling in de behandeling van astma bij katten is een inhalatiebehandeling. Hierbij wordt de medicatie niet via tabletten maar via de inademingslucht van de kat gegeven. Dit gebeurt met een masker op het gezicht van de kat. Dit vereist wel enige training, maar de meeste katten laten dit wel toe. De voordelen van deze manier van toediening van medicijnen zijn dat het medicijn direct in de luchtwegen terechtkomt. Hierdoor is het effectiever, terwijl er een veel kleinere dosis in de rest van het lichaam belandt. Dit is een groot voordeel ten opzichte van medicijnen die via de mond worden toegediend.

Na verloop van tijd zal de ziekte in ernst kunnen toenemen. De meeste astmatische katten hebben een levenslange begeleiding nodig en een geregelde (of constante) behandeling. Met een goede begeleiding en de juiste behandeling zullen de meeste katten met astma een goed leven hebben.

Klik voor  Klik voor meer info over een uitgebreid assortiment producten ter voorkoming en genezing van luchtweg- en keelaandoeningen bij katten.

Zie ook bij: Spoelwormen veroorzakers van astma.

Bron astma: Huisdierenziekenhuis Honselersdijk

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.