Ga naar de inhoud

Spoelwormen veroorzakers van astma

  • door
Spoelwormen-kat

Spoelwormen huisdieren en astma bij de mens

Astmatische aandoeningen bij mensen en met name bij kinderen kunnen worden verergerd doordat honden en katten niet goed worden ontwormd. Met name spoelwormen (Toxocara) zijn regelmatig terugkerende en minder graag geziene gasten.
Hoewel het artikel van 1989 is, kan het geen kwaad om de bezoekers hier nog eens op te wijzen.

Spoelwormen veroorzakers van astma

Spoelwormen-kat

Spoelwormen zijn tot 18 cm lange, roze wormen die in de dunne darm van de hond en de kat leven. Spoelwormen (Toxocara) produceren een gigantisch aantal eitjes, één worm kan zo’n 200.000 eitjes per dag produceren. Spoelwormen kunnen jaren in leven blijven en zijn bestand tegen extreme omstandigheden, zoals strenge vorst en ontsmettingsmiddelen. Honden en katten raken geïnfecteerd door het opnemen van de eitjes via de bek.

Ontwormen (zie hierna) is het devies, maar dat blijkt niet altijd eenvoudig aangezien honden en katten vaak weinig zin hebben om pillen te slikken. In Nederland hebben ruim 550.000 hondeneigenaren problemen met het ontwormen van hun dieren. Dit signaleerde prof. dr. F. van Knapen van de Faculteit Diergeneeskunde.

Afgelopen maandag presenteerde hij nieuwe gegevens over de omvangrijke Toxocara-problematiek in Nederland. Wanneer de mens besmet is met Toxocara, een veel voorkomende worminfectie, wordt dat vaak niet herkend. De infectie wordt veroorzaakt door in het lichaam rondtrekkende larven (larva migrans) die zich in diverse organen nestelen. Toxocara infecties bij de mens treden op na contact met de ontlasting van honden en katten die met Toxocara zijn besmet. Waarschijnlijk heeft tien à vijftien procent van de bevolking ooit contact gehad met de larven van Toxocara. Vaak gaat de aandoening onopgemerkt voorbij, soms worden weinig specifieke klachten gezien als buikgriep, hoesten, benauwdheid, spierpijn, algemene malaise en futloosheid. Ook worden wel huidletsel en jeukende plekken gezien. Geïnfecteerde kinderen groeien soms slecht. De klachten verdwijnen spontaan in één tot twee jaar zonder behandeling. In zeldzame gevallen kunnen rondtrekkende larven op ongelukkige plaatsen terechtkomen en ernstige consequenties hebben. Een speciale vorm is larva migrans van het oog, die aanleiding kan zijn tot acuut gezichtsverlies.

De infectie draagt ook bij aan het ontstaan van allergische astma of kan bestaande klachten verergeren. Een groot deel van hen die met Toxocara in aanraking zijn geweest, ontwikkelt een allergie. Bij een larva migrans infectie door Toxocara-larven (spoelwormen) ontstaat precies dezelfde reactie, met dezelfde kenmerken in het bloed als bij astma. De stof die de allergie veroorzaakt komt vrij tijdens het rondtrekken van de larven en heeft waarschijnlijk dezelfde uitwerking op het immuunsysteem van de mens als de allergiestoffen in de lucht die worden ingeademd. Ze versterken elkaar en veroorzaken daardoor heviger allergische reacties tegen de stoffen waar men al overgevoelig voor is. Wel moet nog worden onderzocht in hoeverre Toxocara alleen genoeg is om astma of andere allergische aandoeningen te veroorzaken bij mensen met een genetische aanleg om allergisch te reageren.

Bron: DUB, Universiteit Utrecht, 17/12/1998, Hugo Kamperman

Naschrift redactie.
De industrie heeft inmiddels een nieuw ontwormingstablet ontwikkeld. Honden, althans 86 procent van de onderzochte populatie,bleken er dol op. Mogelijk dat dit een effectieve bijdrage kan leveren aan de bestrijding van spoelwormen in Nederland. Ook voor katten zijn er goede middelen te koop.

Behandeling wormen bij de kat

Soms geeft de dierenarts een injectie tegen wormen. Ook kan een pasta worden voorgeschreven die op de poten van de kat wordt gesmeerd. De kat likt de pasta dan op. Hiernaast zijn er ook pillen die helpen tegen alle voorkomende wormen.

Ontwormadvies

Zogende poezen telkens tegelijk met de kittens ontwormen.
Alle andere katten 2 tot 4 keer per jaar ontwormen.
Bij een wormbesmetting de behandeling na 2 weken herhalen.
Klik hier voor een aantal middelen tegen wormen.

OntwormingLeeftijd
1e keer4 weken
2e keer6 weken
3e keer8 weken
4e keer4 maanden
5e keer6 maanden

Klik hier voor een aantal middelen tegen wormen.

 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.