Ga naar de inhoud

Kat agressief?

Kat agressief?

Het is heel normaal als katten soms agressief zijn tegen andere katten en honden bij de verdediging van het territorium. Het is echter niet normaal als ze altijd agressief zijn, of als ze mensen aanvallen.
Natuurlijk, als een kat aan de staart wordt getrokken, erg geplaagd of mishandeld wordt, zal elk normaal dier voor zichzelf opkomen en defensief reageren. In deze gevallen ligt het probleem bij de mens en niet bij de kat.

Het heeft weinig zin om tussenbeide te komen als de ene kat de andere aanvalt, zelfs als dit zonder enige aanwijsbare reden gebeurt. Je kunt het beste eventueel je stem duidelijk laten horen (niet gillen!!). Meestal bestaat er wel degelijk een reden en je kunt dan het beste de kattenwetten laten gelden.
Aanvallen op honden moeten echter in het belang van beide dieren de kop worden ingedrukt. Als een kat namelijk doorheeft dat de meeste honden gemakkelijke slachtoffers zijn, kunnen ze ernstige verwondingen (met name oogletsel) toebrengen.
Hoewel castratie een betrouwbaar middel is om agressie tussen katten onderling te verminderen, zal het weinig helpen om aanvallen op andere diersoorten te voorkomen.

Spontane agressie van een kat tegenover mensen beperkt zich meestal tot de eigenaar en het gezin. Etenstijden zijn het gevaarlijkst en je zult spanning vaak juist vergroten als je de kat juist na zo’n uiting van agressie gaat voeren. Hierdoor ontstaat een beloningsgedrag. Dit kan weer leiden tot zeer ongewenst agressief gedrag.
Dergelijk gedrag van de kat moet zo vroeg mogelijk worden aangepakt.

  • Breng je kat in verwarring. Een stuiterende bal is een prima afleiding evenals een pluchen knuffeldier dat je weggooit.
  • Geef je “kemphaan” een groot, zacht knuffeldier (zonder ogen en scherpe delen). Hiermee voer je schijnaanvallen uit op de kat tot hij dat dier gaat “haten”.
    Voer 3 tot 4 keer per dag zo’n stoeipartij in en doe dat op dezelfde tijdstippen. Zorg dat de kat zich goed uitleeft en jaag hem goed op. Als hij je probeert aan te vallen, draai je dan om. Hiermee laat je zien dat je dergelijke aanvallen afschuwelijk vindt. Laat je niet provoceren en verhef je stem niet.
  • Als de aanvallen op een bepaalde plek plaatsvinden gebruik je een plantenspuit en spuit je zonder wat te zeggen (geen enkel geluid maken). Zorg er wel voor dat de kat niet ziet dat jij aan dat water vastzit.
  • Als de aanvallen vooral tijdens aankomst of vertrek plaatsvinden, ga je kalm de ruimte uit of in. Op die manier geef je de kat de kans om rustig te worden.
  • Gil niet tegen de kat en straf niet, want dit stimuleert het gedrag alleen maar.
  • Voer de kat nooit na agressief gedrag, maar wacht een uurtje of tot het moment waarop hij zich weer laat aaien.
  • Maak de ruimte waarin hij verblijft als hij alleen is niet te groot.

Als je kat tijdens het spelen doordraait, stop dan onmiddellijk met spelen en loop bij de kat weg. Na 3 of 4 van dit soort onderbrekingen heeft hij meestal wel begrepen dat die aanvallen tot het afbreken van het spelletje zullen leiden.
Met een kat die tijdens het “knuffeluurtje” ineens een woede-uitbarsting krijgt, ga je op dezelfde wijze om. Zet hem op de grond en loop meteen weg. Dat zal goed helpen om zich weer normaal te gedragen.

Elk geval van een onverklaarbare explosie van agressief gedrag of geweld bij een anders goed aangepast dier kun je het best melden bij de dierenarts.
Zeer agressief gedrag zonder enige reden gepaard gaande met blazen, grommen en de dreighouding is soms een teken dat er een tumor is in het gedeelte van de hersenen dat de agressie reguleert.

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.