Ga naar de inhoud

Het territorium van de kat

Jan Kramer
Jan Kramer.

Het territorium van de kat

Zie ook: Kattentaal (luchtje).
Vooral niet-gecastreerde katers lopen bij de voortdurende gevechten om het territorium vaak nare verwondingen op aan de ogen. Soms heeft dit het volledige verlies van een oog tot gevolg.

Via geurklieren aan de kin, voorhoofd, flanken en onder de voeten geven katten een geurafscheiding af die lekker blijft zitten aan voorwerpen, soortgenoten en mensen. Als het erg hard nodig is, kunnen ze ook hun anaalklieren gebruiken om het territorium af te bakenen. Zo wordt andere katten duidelijk dat hier al iemand is geweest. Markeren doen katten vooral in huizen waar meer katten wonen en waar dus het personeel gedeeld moeten worden.

Vaak aait de kat met een reden langs je been. Ze drukt dan ook een paar keer de flanken tegen je been aan en ook bij het geven van kopjes zal ze een geurtje afgeven. Zo van: “die is van mij”!

sitting-on-a-fence-piet-quekel

Hoe groot het territorium van een kat is en wanneer hij/zij in zijn/haar rijk rondwandelt wordt in de eerste dagen na de verhuizing bepaald. De hier levende andere katten (dit kunnen er soms wel honderd zijn) hebben immers allemaal een recht op een territorium aangemeld. De nieuwe moet om een restplekje vechten en dit gebied met soortgenoten delen. Precies volgens tijdplanning. Eén is de ochtend-, de ander de avondkoning van het rijk.

Als je kat van de ene op de andere dag zijn lievelingsplekje mijdt, hoef je je geen zorgen te maken. Misschien ben je gewoon van wasmiddel veranderd of heeft een ander dier deze heilige plekken gebruikt. Soms is het gewoon maar een van zijn nukken – hij heeft besloten een nieuw plekje uit te zoeken.

Katten zijn voortreffelijke pacifisten. Als veel dieren een klein gebied moeten delen, gaan ze hun territorium kleiner maken totdat het nog maar enkele vierkante meters bedraagt.

Heel effectief om andere katten buiten de deur te houden is natuurlijk een hond. De hond zal de eigen kat binnenlaten en beschermen, maar de geur van een vreemde kat zal hem in alle staten van blaffende opwinding brengen.

Sproeien is een methode om het territorium af te bakenen. Soms gebeurt dat ook in huis. Meestal zal de oorzaak dan een vuile kattenbak zijn of het is de inhoud die niet naar de zin van de kat is. Als het dus niet ligt aan de vuile bak, kun je proberen een andere vulling te gebruiken. Die zijn er tegenwoordig in veel variëteiten.

Als je kat het krabmeubel in huis niet wil gebruiken, kun je proberen een plankje of een ander deel van de krabpaal enige tijd bij kennissen neer te leggen die ook een kat hebben. Zeer veel kans dat het nu wel lukt. Ook lukt dit vaak met een beetje kattenkruid (catnip).

Als je kat ergens heeft gesproeid, kun je de geur verwijderen met Urine off.

Gebruik nooit chloor of ammoniak om kattenurine weg te halen. De chloor- of ammoniaklucht trekt juist katten aan en nodigt ze uit om daar te sproeien.

Twee voor elkaar onbekende katten kun je het best aan elkaar laten wennen als je ze samen in een ruimte opsluit waar ze geen van beiden ooit zijn geweest. Geen van de twee zit dan in het eigen territorium.

 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.