Ga naar de inhoud

Nagels van de kat

Nagels voorpoot met de extra nagel (rechts) en achterpoot (links)
Nagels voorpoot met de extra nagel (rechts) en achterpoot (links).

Nagels van de kat

18 scherpe kromme nagels, 5 aan elke voorpoot, 4 aan elke achterpoot, slaan bij het klimmen in elke ondergrond. Al is het hout nog zo glad! In zachter materiaal kunnen ze loodrecht omhoog klauteren. De sterk gespierde achterpoten zorgen daarbij voor de drijvende kracht en functioneren zo als de eigenlijke klimijzers. De voorpoten zijn meer de veiligheidsnagels.

Waarom de nakomelingen van de Afrikaanse kat die uitsluitend in de steppe zonder bomen leefde, zo goed kunnen klimmen is nog een onbeantwoorde vraag.

Gelukkig is het in Nederland verboden om de nagels van de kat te amputeren (uittrekken). In het verleden is dit nogal eens gedaan om het krabbelen aan de meubels tegen te gaan. De kat verliest hierdoor een groot deel van zijn identiteit en kan zeer gefrustreerd raken.
Het is bovendien misdadig om dergelijke dieren buiten te laten lopen. Ze kunnen hun evenwicht niet meer bewaren op smalle randen en zijn volkomen weerloos tegen aanvallers.

Pimpeloen

Wist je dat bijna geen enkele kat onderaan een boom begint te klimmen? De meeste dieren springen schuin omhoog, klauwen zich vast en beginnen dan pas te klimmen. Dat spaart kracht en energie.

.

poten met nagels

De voetkussentjes geven informatie door die de kat helpt om het evenwicht te bewaren tijdens het lopen.

De voetkussentjes zijn zo gevoelig voor trillingen dat de kat ermee kan “horen”.

De voorpoot (rechts) heeft 5 teenkussentjes (a) en 5 nagels, alsmede een
kussen (midden) (b) en een kussen (c) boven de 5e klauw (c).
De 5e klauw, die overeenkomt met onze duim, wordt veel gebruikt bij het naar beneden klimmen (achterwaarts) en bij het vasthouden van de prooi.
De achterpoot (links) heeft 4 teenkussentjes (a), 4 nagels en een groot midden kussen (b).

Voordat een kat zich aan iets onbekends waagt, raakt ze het eerst aan met de voetzolen. Die verstrekken inlichtingen over temperatuur, hoedanigheid en of het beweegt. Gaat dan geen alarmbel rinkelen dan brengt ze haar snorharen naar voren en raakt daarmee het onbekende voorwerp aan. Als ook dat niet tot een vluchtreactie leidt, dan controleert ze nog eens hoe het ruikt. Elk alarm veroorzaakt een sprong naar achteren of zelfs een vlucht. Bevalt het wel wat de neus ruikt dan komt de poot opnieuw in actie. De kat probeert het “ding” door een paar tikken in beweging te krijgen.

Wellicht is de gevoeligheid van de kussentjes een reden dat veel katten het niet waarderen als je de kussentjes streelt.

De klauw van de kat

De klauw bestaat uit keratine, de hoornachtige proteïne die de buitenste laag van de opperhuid vormt, en maakt deel uit van de huid, niet van het skelet.
Elke klauw heeft een kern (a), die wordt bedekt door de harde nagel (b) en zit vast aan het laatste kootje van de teen (c).
De klauw kan worden ingetrokken onder een huidplooi (d) die onder het voetkussentje (e) ligt.
De klauwen, die door het gebruik afslijten, groeien permanent aan. Bij het knippen moet je zorgen boven het teenkootje (c) te blijven.

Katten die alleen maar in huis leven, zien in een krabpaal meer dan een meubelstuk om de nagels te scherpen. Het is een vluchtplek, klim- en speelplaats, uitkijktoren, territoriumteken en ontmoetingsplaats als er meer katten in huis zijn.

Een nieuwe paal negeren ze vaak omdat de katten de geur niet herkennen. Een oude klimpaal mag dus nooit in een keer vervangen worden maar moet onderdeel voor onderdeel worden omgeruild. Met de paal zouden namelijk ook alle geurtjes verdwijnen. Dit kun je bereiken door de delen van de oude paal stevig over de delen van de nieuwe paal te wrijven.

Tijdens het krabben of poetsen kun je constateren of een kat links- of rechtspotig is. De meeste katten zijn net als bij de mens rechtspotig.

Als je in huis de meubels verschuift of kussens verplaatst zul je zien dat de kat de “dingen” zeer voorzichtig benadert voordat ze erop gaat zitten.

Krabbelen op ongewenste plaatsen

Alle katten hebben iets nodig om hun nagels aan te scherpen. Ze doen dat om hun nagels te verzorgen, hun territorium af te bakenen en als lichamelijke training.

Buiten lopende katten hebben een eigen “krabboom” die ze met hun nagels bewerken. Terwijl ze dat doen, slijpen ze het buitenste omhulsel. De scherpe nieuwe nagels daaronder blijven gespaard.
Maar het scherpen van de nagels is slechts één van de redenen voor het krabben. Bij elke krabbel laat de kat op die plaats zijn eigen specifieke geur achter. Soortgenoten herkennen deze geur en accepteren die ook in de meeste gevallen. Ze weten van wie die plek is.

Het scherpen van de nagels dient ook als een fitnesstraining. Het hele lichaam is hierbij actief.
Huiskatten gebruiken deze training ook om het teveel aan energie kwijt te raken. Ze bewerken het krabvlak dan ook zeer heftig.
Door de manier van krabben, tonen katten bovendien hun dominantie: ze willen indruk maken op andere katten. Een goed bekraste plek (boom, krabpaal of meubelstuk) dient als statussymbool. Dus wie het hardst krabbelt, is het sterkst!

Meubels

Het is voor de kat erg belangrijk dat het te bekrabben voorwerp op de juiste plaats staat. Als je kat dus een meubelstuk uitkiest in plaats van de krabpaal, dan staat dat meubelstuk voor hem op de juiste plaats en de krabpaal niet.
Het meest ideale voorwerp staat op de route naar de slaapplaats en ook op de route waar hij langs loopt op weg naar het eten. De beste plek voor een klim- en krabpaal is op het pad dat de kat inslaat als hij uit een diepe slaap komt. In de vrije natuur maakt de kat namelijk eerst een wandeling door het eigen territorium en scherpt de nagels aan een “grensboom”. Een “zelfbewuste kat” zal namelijk direct na het wakker worden, laten zien dat hij de sterkste is en dit dus zo snel mogelijk willen demonstreren op de krabplaats. Hij loopt dus naar de krabplaats, rekt zich lekker uit, bewerkt de plaats woest met de nagels en wandelt daarna verder naar de plek waar het eten staat.
Een kat die zich niet helemaal veilig voelt, zal de opvallende plekjes van zijn territorium gaan bewerken. Vaak zal dat het behang zijn, omdat de muren de ruimte begrenzen.
Om deze reden zal een kat een krabpaal die in een hoek staat, alleen maar gebruiken om te spelen en niet om zijn machogedrag (bijvoorbeeld het opzichtig krabbelen) te tonen.

Voetje voor voetje

Het volgende geeft vaak goede resultaten om een kat te leren krabben op de daarvoor bestemde plaats.

Zet de krabpaal op de meest gunstige plaats.
Bedek de verboden voorwerpen die hij gebruikt om te krabbelen, met plasticfolie. Dit materiaal vinden ze verschrikkelijk.
Biedt je kat in plaats van het meubelstuk een deel van de krabpaal aan. Strijk met de poot speels over dat deel van de krabpaal. Nu komt de geur van de kat aan die plaats. Stimuleer de kat om dit ook zelf te doen.
Zodra de plek is geaccepteerd, schuif je de krabpaal elke dag een klein stukje verder naar de plaats waar je hem wilt hebben.

Knippen van de nagels

  • Voor het knippen van de nagels van voorpoot kun je het beste je kat laten zitten. Het knippen van de nagels van de achterpoot gaat het beste in liggende positie.
  • Met een hand neem je het onderpootje van de kat vast. De te knippen teen neem je tussen duim en wijsvinger en door lichte druk uit te oefenen komt de nagel te voorschijn.
  • Bij een licht gekleurde nagel zie je een roze gekleurd gedeelte en een lichter gedeelte. Het roze gedeelte bevat het ‘leven’ van de nagel. Dit gedeelte dien je te vermijden; hierin knippen is pijnlijk en kan tot een bloeding leiden. Knip de nagel af in het lichte gedeelte, een paar millimeter van het roze gedeelte verwijderd.
  • Bij donker gekleurde nagels is het lastiger te bepalen waar het leven zit. Knip eerst eventueel aanwezige lichte nagels om gevoel te krijgen waar het leven van de nagels bij je kat zit. Ga je de donkere nagels knippen, knip dan niet direct de nagel af, maar verhoog eerst de druk met de nageltang. Trekt je kat de poot terug, dan zit je waarschijnlijk in het leven. Herhaal dit dan een stukje naar de punt toe, totdat de kat de poot niet meer terugtrekt. Knip in elk geval in het gekromde deel van de nagel.

Mocht je onverhoopt toch in het leven van de nagel knippen, dan leidt dat meestal tot een fikse bloeding die er ernstig uit kan zien. Toch is dit relatief ongevaarlijk en deze bloedingen stoppen vanzelf. Denk hier echter niet te gemakkelijk over!

Klik voor Klik hier voor nageltangen en andere zaken over nageltangen en andere zaken.

Bron: Nagels knippen © www.dierendokters.com

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.