Ga naar de inhoud

Zindelijke kat

Kater Leo op het toilet
Leo, een niet gecastreerde kater 2 jaar heeft nooit aangeleerd om dit te doen. Hij had plasproblemen en besloot maar op toilet te gaan. Foto van Caspar Broekman.

Zindelijke kat

Als katten ergens plassen waar het niet hoort, is dit meestal een waarschuwing voor iets dat ze niet bevalt. Dit “merken” wordt meestal veroorzaakt door veranderingen in gezin, woning, buurt, concurrentie. Terug in oude staat is soms het enige dat helpt.

Als je kat ergens heeft gesproeid, kun je de geur verwijderen met Feliway.  Wel eerst goed schoonmaken met soda of Urine off en daarna de spray gebruiken.

Zolang ze moedermelk krijgen, hebben jonge katjes geen kattenbak nodig. De moeder masseert hun buikjes met de tong en likt alles schoon. Met het eerste vaste voedsel komt de spijsvertering van de kittens op gang. Later volgen de kleintjes het voorbeeld van hun moeder en doen de behoefte waar de moeder het ook doet.

Jonge katjes van zindelijke moeders worden meestal snel zindelijk.

Kattenkinderen hoeven niet te leren hoe ze zich moeten wassen. Al op een leeftijd van 14 dagen ondernemen ze de eerste pogingen en likken met het ruwe babytongetje over de vacht van hun broertjes of zusjes. Als ze 4 weken oud zijn, likken ze na het eten hun bekje schoon en bevochtigen hun pootje om het kopje te wassen. Op de leeftijd van 5 maanden zijn ze zover dat ze zichzelf perfect kunnen schoonhouden.

Katjes die zonder moeder, broertjes of zusjes opgroeien, weten instinctief (hoewel wat later als anders) hoe ze zich moeten wassen.

Boodschappentassen en handtassen horen tot de reservekattenbakken voor onzindelijke katten. De redenen zijn het opeisen van de baas (jaloezie) of een duidelijk protest tegen het alleen gelaten worden, wat verbonden wordt met de boodschappentas. Je moet dus meer aandacht aan je kat besteden door intensiever te spelen en de kat meer te aaien.

Zindelijke kat

Sommige katten gebruiken de kattenbak wel, maar zijn erg slordig in het toedekken. Ze vegen wat met de poot over de rand heen of ze graven juist de krant die onderop ligt naar boven. Anderen krabben doelloos aan de muur of ze springen na het toilet direct de bak uit. De oorzaak is waarschijnlijk dat ze zich niet thuis voelen in de bak of niet tevreden zijn met de vulling.

Knap het huis nooit in een keer helemaal op. Zorg dat er enkele voorwerpen blijven die de kat erg goed kent. Meer dan een speelplaats in het huis is ook aan te bevelen. Dit kan ongewenst plassen voorkomen.

Omdat ze niet zindelijk was, werd een poes teruggebracht naar het asiel. Tijdens het gesprek bleek dat uit plaatsgebrek de voerbak en de kattenbak vlak naast elkaar stonden. De vrouw was niet van plan in haar huis iets voor de kat te veranderen en dus bleef het dier in het asiel. Bij een andere bazin bleek de kat geen problemen te hebben en ging direct braaf op de bak.

Soms kan het helpen de etensbak op de sproeiplaats te zetten.

Als je kat naast de bak poept en/of plast, kan dit het gevolg zijn van voortdurende stress. Is de kattenbak vies? Heeft de kat altijd ruzie met andere katten? Staan de haren overeind en verdwijnt hij bij de minste storing?

Een kat slaan of met de neus door de urine halen is zinloos. Beter is om hem op heterdaad te betrappen en dan met water te spuiten. Dit wordt niet gezien als een actie door jou. De kat mag natuurlijk niet zien dat jij de oorzaak van het water in je hand hebt.

Kat aan het poetsen

Een poes poetst zichzelf 2 keer per dag uitvoerig. Meestal begint ze met haar hele lijf, waarbij ze alleen maar haar tong en de heel kleine voortandjes gebruikt. Als rug, borst en buik schoon zijn, gaat de kattentong richting poten en voeten. Ze spreidt de tenen, zodat ook de ruimte tussen de voetballen worden ontdaan van vuil en stof. Dan wordt de scherpte van de nagels getest en eventueel met de tanden nagevijld. Om haar kop te wassen heeft ze haar poten nodig en daarmee wrijft ze over haar gezicht.

Als 2 katten samenleven, zullen ze bij elkaar de kop schoonlikken, tussen de oren krabbelen en de ogen van storende traandeeltjes bevrijden. Ook de kin van de ander wordt uitvoerig gelikt en schoongemaakt.

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.