Ga naar de inhoud

De gekke vijf minuten

carotte

De gekke vijf minuten

Je kat kan ineens veranderen van een lekker spinnende knuffelkat in een blazend monster met opgezette haren. Hij schiet als een raket door het huis.

Opeens vliegen de 2 katten als idioten door het huis. Dit gebeurt bijna elke dag op bijna dezelfde tijd. Soms laten ze een spoor van vernieling achter.
Na deze gebeurtenis gaan ze zich lekker wassen, doen weer vriendelijk of liggen lekker in hun mandje.

Blijkbaar zonder aanleiding rennen ze als gekken door het huis. In een waanzinnig tempo vliegen ze over de bank, de tafel of krabpaal en kunnen ook ineens naar beneden springen. Als je in de weg staat, stoppen ze even, maar gaan direct weer verder.
Dit gedrag toont duidelijk aan waar ze van afstammen en komt dus ook voor bij een raskat met een indrukwekkende stamboom.
Bij katten die altijd binnen zitten komt zo’n ‘wilde jacht’ vaker voor dan bij hun soortgenoten die ook buiten komen. Dat heeft te maken met het feit dat ze hun energie meestal minder goed kwijt kunnen dan in de buitenlucht.

Jachttijd?

In de meeste gevallen speelt dit gedrag zich af in de vroege ochtend, de vroege avond of bij volle maan. Dit zijn de tijden van schemerig licht. De beste tijd dus voor de wilde katten om op jacht te gaan.
Dit stukje oerinstinct sluimert dus nog in onze huiskat. Ze voelen de komst van de schemering aan en gebruiken die tijd om hun overtollige energie kwijt te raken.
Afhankelijk van het ras en het aantal aanwezige katten zal dit gedrag verschillend tot uitdrukking komen. Als 2 of meer katten samenleven, gaan ze meestal in een woeste achtervolging achter elkaar aan en laten zich door niets of niemand tegenhouden.
Sommige katten lokken het baasje uit om mee te doen. Ze laten zich dan “opjagen”. Als je dan een paar stappen in de richting van de kat doet, zal hij als door een slang gebeten wegrennen. Hij wacht dan tot je weer dichterbij komt en het begint opnieuw.
Bij jonge katten kunnen deze “vijf” minuten wel een half uur duren.

Hoe kalmeer je zo’n tijger?

Het beste middel is een spelletje op het juiste moment. Hij heeft dan geen zin meer om zich zo “uit te sloven”. Hij is zijn overtollige energie dan kwijt.
Creëer dus zijn “vijanden”. Bijvoorbeeld een pluchen beest dat je door de kamer laat vliegen. Uiteraard doe je dit op plaatsen waar niets kan worden vernield. Ook kun je een doos geheimzinnig laten ritselen. Dit wakkert de zintuigen van je kat aan en laat zijn instincten ontwaken.

Als dit gedrag midden in de nacht plaatsvindt (de vroege ochtendschemering), moet je volledig rustig blijven en je niet bewegen. Blijf rustig ademhalen en negeer de meest idiote situaties. De meeste katten zullen zonder publiek snel stoppen met de voorstelling.
Zorg er dus voor dat je kat zijn overtollige energie kwijt is, voordat je gaat slapen. Speel even lekker met hem. Na enige tijd zal hij al klaar staan om aan het spel mee te doen. Hij zal met trots al zijn technieken aan je willen laten zien.
Als je dus consequent bent, kun je de innerlijke klok verzetten en het gedrag dus op je eigen tijden naar boven laten komen.

Heftig knuffeluurtje

Een zelfde soort gedrag kan tijdens het knuffelen naar boven komen.
Tijdens het aaien wordt ineens je hand, met alle nagels uitgestrekt, gegrepen. Volgens gedragsdeskundigen weet de kat op dat moment echt niet wat hij doet. Het wordt verklaard als een: “gek worden van blijdschap”.
Het aaien veroorzaakt bij de kat een gevoel van welzijn en behaaglijkheid en roept emoties op uit de kittentijd. Op een gegeven moment moet deze positieve energie worden ontladen.
Als je dus tijdens het aaien de eerste verschijnselen opmerkt (trillende staartpunt, opgewonden sneller spinnen of rillingen over de vacht), kun je beter direct stoppen en rustig tegen je kat gaan praten om hem tot een spelletje te verleiden. Tijdens dit spel kan hij dan die energie en emoties weer kwijt raken. Zie ook bij: Spinnen, een fenomeen van de kat.

Wat als die 5 minuten steeds vaker voorkomen?

Als je kat af en toe deze 5 minuten laat zien in combinatie met signalen van blijdschap en speelsheid, is er niets aan de hand. Maar als je kat steeds vaker ‘op een wilde jacht’ gaat, kan dat duiden op verveling voor de rest van de dag. Ga voor jezelf dus na of hij wel voldoende afleiding heeft.

Let bovendien ook goed op de taal van je kat. Het opeens aanzetten, springen of wegrennen, kan namelijk ook een teken van stress of pijn zijn. In dat geval is het vluchtgedrag. Zenuwtrekjes op de huid en rug, koortsachtig wassen en verwijde pupillen kunnen dan aanwijzingen zijn.

Feline hyperesthesie syndroom

Feline hyperesthesie syndroom is eigenlijk een verzamelnaam voor plotseling wild gedrag van een kat dat ontstaat  door een probleem met de gezondheid. Je kunt dan onverwachte en onwillekeurige huidbewegingen en spierkrampen zien. Het kan een uiting zijn van onder meer rugproblemen, epilepsie, huidproblemen, parasieten en voedselallergieën.

 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.