Ga naar de inhoud

Help, mijn kat heeft blaasontsteking!

  • door
kat bij blaasontsteking

Blaasontsteking bij katten is een vervelend probleem dat vaker voorkomt dan je misschien zou denken. Als het niet goed behandeld wordt, kan het zelfs gevaarlijk worden, vooral voor katers. Hoe herken je een blaasontsteking en wat kun je doen om een blaasontsteking te genezen of zelfs te voorkomen? Lees snel verder voor meer informatie!

We spreken van een blaasontsteking als de binnenkant van de blaaswand ontstoken is. Hierdoor zal je kat vaker de drang hebben om te plassen en dit soms zelfs buiten de kattenbak gaan doen. Daarnaast kan het zijn dat je kat een klagend gemiauw laat horen tijdens het plassen of dat er bloed bij de urine zit. Ook als je kat ineens meer dan anders aan de geslachtsdelen likt, kan dit wijzen op een blaasontsteking.

Oorzaak meestal niet bacterieel

Bij mensen wordt een blaasontsteking meestal veroorzaakt door een bacterie. Bij onze miauwende vrienden ligt dat anders. Vaak speelt stress, overgewicht en (de verkeerde) voeding een rol in het ontwikkelen van een blaasontsteking.

Omdat bij katten maar ongeveer 5% van de blaasontstekingen wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie heeft het toedienen van antibiotica niet altijd zin. Helaas zien we dat er toch vaak als eerste naar antibiotica wordt gegrepen bij een blaasontsteking. Wanneer je met je kat naar de dierenarts gaat voor blaasproblemen, sta er dan op dat er eerst een onderzoek gedaan wordt om te kijken of een bacteriële infectie wel de oorzaak is. Gelukkig zijn er ook andere dingen die je als baasje kan doen.

Blaasontsteking kat behandelen

Als de blaasontsteking bij je kat wordt veroorzaakt door overgewicht, is het zaak om je kat zo snel mogelijk op dieet te zetten. Over het algemeen helpt het ook (preventief) om je kat meer te laten drinken. Mocht de oorzaak wel bacterieel zijn, dan zorgt veel drinken ervoor dat de blaas goed doorgespoeld wordt waardoor bacteriën zich niet kunnen blijven ophopen. Zoals gezegd speelt stress ook vaak een grote rol. Zorg er dan ook voor dat stress wordt verminderd en geef je kat voldoende aandacht. Ook het veranderen van de voeding kan helpen. Door een gebalanceerd dieet kun je de gevoeligheid voor het ontwikkelen van een blaasontsteking verminderen.
Met de juiste voeding kun je namelijk het immuunsysteem van je kat te ondersteunen. Je zou er ook aan kunnen denken om de nierfunctie, de blaas en urinewegen van je kat een handje te helpen met een goed verdraagbaar supplement, zoals de 100% natuurlijke supplementen van Organimal.

Wanneer acuut ingrijpen?

Het risico van een blaasontsteking bij katten is dat wanneer er sprake is van een blaasontsteking met blaasgruis, er een verstopping van de urinebuis kan ontstaan. Tot wel 30% van de blaasontstekingen bij katten wordt veroorzaakt door blaasgruis. Een gewaarschuwd baasje telt voor twee! Zeker bij katers komt een verstopping van de urinebuis vaker voor, omdat hun plasbuis smaller is dan die van een poes.

Als door blaasgruis een verstopping van de urineweg ontstaat, kan je kat niet meer plassen. Dit kan levensgevaarlijk zijn! Ons advies is om alert te zijn op het (plas)gedrag van je kat en goed op eventuele symptomen te letten. Meer weten? Lees voor meer tips en info het artikel blaasontsteking bij katten. Als je twijfelt over de ziekteverschijnselen of ook maar het kleinste vermoeden hebt dat je furry friend last heeft van een verstopping aan de urinebuis, neem dan altijd contact op met je dierenarts, of vraag gratis advies aan de dierenartsen van Organimal.nl.

 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.