Ga naar de inhoud
Johannes-Petrus-van-Horstok-1745-1825-a-weavers-workshop
Johannes Petrus van Horstok (1745 – 1825 a-weavers-workshop. In de voorgrond een kat.

Kat en kunst

casper yvonne hamaker

Dit kunstwerk is van Yvonne Hamaker.

Jan-kramer

Dit is een  kunstwerk met kleurpotlood van Jan Kramer.

rode kater

Dit schilderij is gemaakt door Ria Winters. Meer schilderijen zijn te zien op haar website.

portraits-galery

Kijk ook eens op Cat Portraits Gallery.

picasso-kat

Onderstaand schilderij vond ik ook op het net. Picasso hield veel van katten, maar hier wordt een moordend monster uitgebeeld.

picasso kat met vissen

Hiernaast nog een werk van Picasso. Een stilleven met een kat.

Karel Appel kat

Onderstaand schilderij vond ik ook op het net. Dit is wel een heel persoonlijke visie van Karel Appel.

Willem van Mieris

Vrouw en vishandelaar van Willem van Mieris. Op de voorgrond een lapjeskat.

Olympia.

In 1865 schilderde Manet het schilderij ‘Olympia.’ Eén van de beroemdste schilderijen dat in Parijs tentoongesteld werd, omdat het voor zo’n schandaal zorgde.

Dit was niet omdat er een naakte vrouw op stond, of omdat het thema prostitutie was, maar omdat er rechts onder een zwarte kat op stond. Dit versterkte de seksuele symboliek van het werk. De kat is met zijn start omhoog geschilderd, en met een gebogen rug.
De zwarte kat is tegen een donkere achtergrond geschilderd, daarom valt hij bijna niet op. Rechts onderin (op het voeteneinde van het bed) kun je de ogen zien.
In die tijd gingen katten vaak samen met prostitutie. Ze werden als wellustige dieren beschouwd, met een seksuele honger, vanwege de schelle geluiden van krolse poezen.
Dat hij zwart was, was het volgende probleem. Dit had weer een relatie met hekserij.
Op de spotprent en de parodie Utopia van Rob Scholte is de kat veel beter te zien.

Olympia-Edouard-Manet

Het schilderij hierboven hangt in het Louvre te Parijs.

Olympia-klein

Op de spotprent en de parodie Utopia van Rob Scholte is de kat veel beter te zien.

May-Belfort

Als een jong meisje verkleed met een zwart kitten in haar armen trad de Ierse zangeres, May Belfort, op in de Belle époque in de café’s van Parijs.
Toulouse-Lautrec was een grote bewonderaar van haar, en maakte verschillende portretten van haar met haar katje.

Het witte katje van juffrouw Ann

Het witte katje van juffrouw Ann

George Stubbs is een Britse schilder uit de 18e eeuw. Hij is vooral bekend door zijn studies van paarden en honden, maar hij koos ook andere dieren als model.

In 1790 maakte hij ‘Het witte katje van juffrouw Ann‘. Het bijzondere aan dit schilderij is, dat dit waarschijnlijk het enige ‘portret’ is van een huiskat van deze schilder. Hij schilderde wel andere katachtigen, maar dat waren vooral leeuwen en tijgers.

Dit schilderij is met olieverf, op een doek van 25,4 x 30,5 centimeter. Het is geschilderd in een periode waarin George Stubbs zich meer voor exotische dieren interesseerde. Hieronder een afbeelding van het schilderijtje.

Maurice Ravel

enfant-et-les-sortileges

Maurice Ravel, een beroemde componist, bezat in de loop van zijn leven tussen de 30 en 40 katten. Samen met Colette, die net als hij weg van katten was, componeerde hij in 1924 een operaballet:

L’enfant et les Sortilèges. De hoofdpersoon “het Kind” voert eerst koppig en omstandig, maar steeds wanhopiger een strijd tegen zijn omgeving waarin dieren plotseling kunnen spreken en meubilair tot leven komt. Hierin zingen 2 katten een duet. De opera werd in 1952 voor het eerst uitgevoerd in Monte Carlo, later ook nog eens in de Opéra-Comique in Parijs. Begin 2002 is tijdens de Ravelsalon uitgebreid aandacht besteed aan deze opera in het Minnaertgebouw te Utrecht.
Zie ook bij:  “Kat en muziek”

Muziektherapie blijkt te werken.

Muziek met een maat die langzamer is dan de eigen hartslag heeft een rustgevend effect.

Eenzame en schrikachtige dieren worden kalmer door rustige muziek. Je moet per dier even uittesten welke muziek geschikt is. Er moet echter niet te veel variatie zijn qua tempo en geluidssterkte.

Kattenmuseum.

In Amsterdam, aan de Herengracht, is een museum over katten; het Kattenkabinet. Van surrealistische schilderijen tot levensechte litho’s en van antieke Egyptische beelden tot eigentijdse fotografie: dit kunstmuseum herbergt een enorme, diverse collectie. Binnen kun je rijk versierde kamers zien, vele schilderijen en kunstvoorwerpen met daarop de kat. Dit is de grootste collectie van de wereld.
De collectie van het Kattenkabinet biedt een zo volledig mogelijk beeld van de rol die de kat in de kunst en de cultuur door de eeuwen heen vervult. Zie ook: Het interieur en de kat.

Pierpont

Bob Meijer had een kat, John Pierpoint Morgan genaamd. Toen deze kat 5 werd, bood Meijer zijn portretten die door Ansel Sanberg geschilderd waren aan. Dit was het begin van de verzameling. Op zijn 10e verjaardag kreeg John Pierpoint Morgan een beeld van zichzelf in brons. Al snel was de collectie te groot voor het huis.Toen de kat 15 jaar was stierf hij, dit was begin jaren ’80 van de vorige eeuw.

In 1990 werd het museum een blijvende gedenkplaats waar veel hoogstaand werk te bezichtigen is. Van katten uit tekenfilms tot Egyptische standbeelden, en van Picasso tot Rudyard Kipling.

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.