Ga naar de inhoud

Katten in de kunstwereld

  • door
Théophile_Alexandre_Steinlen_-_Summer-_Cat_on_a_Balustrade

Al zolang katten bestaan hebben mensen een enorme fascinatie en liefde voor deze eigenwijze beestjes. Met de grote hoeveelheden filmpjes en foto’s die voorbijkomen op social media kan je ontelbaar veel tassen vullen. Ook in de kunstwereld spelen katten een prominente rol.  Voor veel schrijvers, schilders en andere kunstenaars is hun kat of poes een echte muze. Een kleine greep uit de vele voorbeelden!

Kat op canvas

Er zijn veel schilders die katten vereeuwigden op het witte doek. Een van de meest bekende kattenafbeeldingen is misschien wel van de Franse schilder en tekenaar Théophile-Alexandre Steinlen. Voor café Le Chat Noir maakte hij zijn bekende affiche met de arrogant kijkende zwarte kater, die nu als reproductie bij vele kattenliefhebbers aan de muur hangt. Maar hij was zeker niet de enige kattenvriend; ook Matisse, Picasso en Dali waren grote kattenfans. Salvador Dali had zelfs een Ocelot, een wilde Colombiaanse katachtige, als huisdier.

Katten in de literatuur

Ook veel schrijvers zouden hun kat het liefst altijd veilig bij zich dragen in een anti diefstal rugzak. Schrijver Jan Wolkers deelt zelfs zijn laatste rustplaats met zijn geliefde kat Voske. Dat katten met grote regelmaat terug te vinden zijn in de literatuur is dan ook niet zo gek.
Zo staat Japan bekend om zijn enorme hoeveelheid kattenverhalen en schreef de Amerikaanse schrijver Bukowski niet alleen over vrouwen en alcohol, maar ook over katers en poezen. Ook in de Nederlandse literatuur heeft de kat een plaatsje ingenomen. Remco Campert, Willem Frederik Hermans en de eerdergenoemde Jan Wolkers schreven complete boeken ter ere van hun harige vrienden.

Van je kat een tas maken

Sommige kunstenaars gaan wel erg ver in hun liefde voor dieren. Zo maakte de Nederlandse kunstenares Tinkebell in 2004 van het bont van haar overleden kat Pinkeltje een handtas. Omdat hij altijd dichtbij haar wilde zijn, maar vooral om een statement te maken over de consumptie van dieren als kippen en koeien. Dat is nog eens iets anders dan je standaard handtas dames! Ze maakte het hiermee echter wel erg bont en kreeg flink wat kritiek te verduren naar aanleiding van haar bizarre kunstwerk.

 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.