Ga naar de inhoud

Laser en kat

pexels-cats-coming

De voor- en nadelen van het spelen met laser pointers

Wie graag kattenfilmpjes op YouTube bekijkt weet het zeker en vast: katten zullen er alles aan doen om een laserlichtje dat je over de grond beweegt te pakken te krijgen! Het is een geliefde manier geworden om kattenspeeltijd in te vullen en er zijn zeker goede punten aan te halen waarom dit soort van spel aangemoedigd moet worden, maar toch zijn er ook enkele dingen die je in acht moet nemen voor je eraan begint. Ik sprak hierover met kattengedragstherapeut Raf Van Duyse.¹)

In de eerste plaats is voldoende beweging erg belangrijk voor elke kat en zeker voor katten die binnenshuis leven. Zo blijven ze fit en gezond. Katten hebben echter geen groot uithoudingsvermogen. Van nature besluipen ze hun prooi en doen dan slechts een korte, explosieve inspanning om het slachtoffer tussen de klauwen te krijgen. De rest van de dag brengen ze bij voorkeur luierend door. Kort, actief spel is dus ideaal voor je kat. Het schijnen met een lichtje speelt daarbij in op het natuurlijke jachtinstinct van je kat. Raf Van Duyse: “Huiskatten zijn en blijven jagers. Zij stammen af van de wilde kat en hebben dit dus genetisch in zich. Overigens zijn katten de enige huisdieren die niet door de mens zijn gemanipuleerd. Zij kennen geen onderdanig gedrag, in tegenstelling tot honden, die zich onderwerpen aan de alfa-leider.” Deze vorm van spel kan dus een uitlaatklep zijn voor dat natuurlijke instinct. De bewegingen van het lichtje simuleren het natuurlijke vluchtgedrag van een prooi, ook al is er niets tastbaar aanwezig. Katten reageren erop omdat het zich gedraagt als een prooi waar ze zich meester over voelen. Zij zien immers in de eerste plaats de beweging en voor hen ziet het felgekleurde lichtje er grijs uit, dus ook dat houdt hen niet tegen. Raf Van Duyse: “In mijn eigen praktijkervaring, waar ik bij een casus gebruik maak van het laserlichtje, heb ik nog maar één geval meegemaakt waarbij de kat niet reageerde op het lichtje. Dit zou kunnen wijzen op het feit dat sommige katten of genetisch, of via socialisatie het laatste kegeltje – dat bij mensen gebruikt wordt voor het kleurenonderscheid rood/groen, maar bij katten een andere functie heeft die hen beter helpt te zien in het duister – toch kunnen gebruiken om de kleuren rood/groen alsnog te onderscheiden”.
Ogen” 

Ten tweede is spelen met je kat ook van psychologisch belang. Het gaat verveling tegen, waardoor je allerlei ongewenst gedrag bij voorbaat kunt vermijden en het zorgt ervoor dat je een hechte band opbouwt met je kat, een band die maar al te vaak volkomen onterecht onmogelijk geacht wordt. Als je elke dag tijd vrijmaakt om met je kat te spelen, zal die daar uiteindelijk zelf om komen vragen en zich in het algemeen socialer gedragen. Als je verschillende katten aanmoedigt om samen met jou te spelen, verstevigt het daarbij ook hun onderlinge band. De beste tijdstippen om met je kat of katten te spelen zijn de schemermomenten ’s ochtends en ’s avonds. Dat zijn immers de tijdstippen waarop katten van nature actief zijn en op jacht gaan.

Waarschuwing

Er zijn wel enkele dingen waarvoor je moet uitkijken wanneer je met laserlichtjes speelt. Schijnen op het lichaam van mens of dier zal nooit schadelijk zijn, maar je doet er wel goed aan altijd uit te kijken voor de ogen. Let ook op het soort lichtje dat je gebruikt. Rode lasers zijn in de regel veiliger dan hun groene variant. Lasers zijn ingedeeld in een aantal klassen.
Deze link vertelt je meer over de indeling in klassen. Lasers van klasse 1 zijn dus oogveilig onder alle omstandigheden. Let er wel goed op dat je het licht niet op het oog richt.

Het is niet ondenkbaar dat het laserlicht een sterker effect op het kattenoog zal hebben, aangezien het licht een tweede keer op de retina gereflecteerd wordt – een handig trucje dat hen helpt zo goed te zien in het bijna-donker – ook al is daar nog geen specifiek onderzoek naar gedaan. Voel je dus vrij om rode lasers van klasse 1 te gebruiken, maar wees dubbel gewaarschuwd bij rode van een hogere klasse dan 1 of bij groene van elke klasse.

—> Gebruik nooit een zogenaamde laserpen.

Tegenwoordig kun je veilige laserlichtjes vinden in dierenspeciaalzaken, of je kunt kiezen voor een ledlichtje in plaats van een laser.

Beëindig het spel met een echte beloning!

laserspeelgoed
Klik op het plaatje voor meer info

Het belangrijkste aandachtspunt voor het welzijn van je kat, is echter dat je de jacht die je simuleert niet telkens laat falen. Je kat krijgt immers niet het voldane gevoel dat hoort bij het vangen van een prooi omdat ze het lichtje nooit echt kan vastgrijpen. Volgens Raf kan dat leiden tot frustratie, wat zich dan gaat uiten in ongewenst gedrag. Uitzonderlijk kan dat gedrag, dat overspronggedrag genoemd wordt, agressief zijn, met name tegenover andere katten of huisdieren, vaker gaat het om ‘plots’ optredend of overdreven verzorgingsgedrag. Als je kat bijvoorbeeld vlak na het spel steeds haar pootjes gaat likken, kan je daaruit afleiden dat er frustraties aanwezig zijn. Zulke frustraties kunnen leiden tot (chronische) stress, wat dan weer kan leiden tot ziektes, omdat dat het immunsysteem kan aantasten. Gelukkig is dit soort stress eenvoudig te vermijden door ervoor te zorgen dat je steeds een fysiek speeltje of een snoepje hebt klaarliggen waarmee je het spel dan kan laten eindigen. Laat na een vijftal minuten het lichtje daarop rusten en je kat zal de jacht als geslaagd beschouwen omdat ze haar prooi in haar klauwen heeft.

Door Laura Van Wymersch

¹) Raf Van Duyse (http://www.rafvanduyse.be/) is kattengedragstherapeut. Hij studeerde aan het Tinley instituut nabij Utrecht. Onder de naam “katman” geeft hij sinds 2006 via verschillende websites gratis gedragsadvies voor katten. Zijn doel is om meer begrip tussen mens en kat te krijgen en om het aantal asielkatten en katten dat geëuthanaseerd wordt terug te dringen.

Bijgewerkt op 17 december 2022.

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.