Ga naar de inhoud

Misverstanden, kat en recht

Michiel Molenaar. Cat en co.
Cat en Co. Michiel Molenaar.

Kat en recht

Schades door de kat veroorzaakt vallen over het algemeen onder de WA-verzekering. In het geval van de buren waar de bloembollen uitgegraven worden, in de tuin gepoept wordt en vieze poten op het terras verschijnen, moet de buurman het een en ander accepteren. In Limburg is een aantal jaren geleden echter een katteneigenaar veroordeeld tot een schadevergoeding van €1,- per drol als de kat in de tuin van de buurman poept. Dure vissen uit de vijver van de buurman moeten we ook vergoeden.
Zie bij: Rechtspraak

Katten die uit een asiel komen hebben een slechte reputatie. Verreweg meestal ten onrechte.

kat en recht

Het is bewezen dat kattennagels geen autolak kunnen beschadigen.
Een bezoekster van de site heeft echter wel degelijk krassen van de kat op haar auto gekregen. Zo zie je maar dat de wetenschap ook niet altijd gelijk heeft. Het kan echter ook zijn dat dit door zand is gekomen dat op de auto lag.

Volgens de wet wordt bij het bepalen van de waarde van een kat niet uitgegaan van de koopsom maar van de ideële waarde van het dier.
Een bezoekster van de site heeft echter wel degelijk krassen van de kat op haar auto gekregen. Zo zie je maar dat de wetenschap ook niet altijd gelijk heeft. Het kan echter ook zijn dat dit door zand is gekomen dat op de auto lag. ideële waarde van het dier.

Als buren klagen over stankoverlast kan een verhuurder het houden van katten verbieden. Het kan zelfs leiden tot het opzeggen van het huurcontract. In het Duitse Münster mocht een verhuurder van de rechter meer huur vragen omdat er in de woning ook een kat woonde. Deze kat hoorde dus tot het huishouden. Denk hieraan bij een eventueel huurcontract.

Volgens het Zweedse scheidingsrecht mag bij een scheiding degene die bewijzen kan dat hij meer interesse voor het dier heeft het huisdier houden.

Vijftig jaar geleden klopte de bewering dat herfstkatten (najaarskatten) zwakker waren dan meikatten (voorjaarskatten) nog wel. In die tijd werden de jongen buiten geboren en was het voor de moeder moeilijk om in deze koude en natte tijd de jongen goed te voeden. Tegenwoordig is er absoluut geen verschil tussen de thuisgeboren kattenkinderen van het laatste kwartaal en die uit mei. Ze zijn even zwaar (ongeveer 100 gram) en even ver in ontwikkeling. Vijf maanden na de geboorte wegen ze allemaal ongeveer drie kilo.

Maupie

Wie in zijn huurovereenkomst ondertekent dat de kat alleen in de flat wordt gehouden, kan zich er beter aan houden. Protest voor de rechtbank zal nooit standhouden. Heeft de verhuurder vanaf het begin af en toe een vrijlopende kat geaccepteerd, moeten er belangrijke redenen aanwezig zijn om een verbod achteraf in te voeren. Het recht gaat er van uit dat buiten lopen goede “huisvesting” voor katten is.

In een flatgebouw kunnen vrijlopende katten eerder worden verboden dan in een eengezinswoning.

In een woonwijk wordt het blijkbaar als normaal beschouwd dat er per huishouden een kat buiten loopt. Dit blijkt uit een uitspraak van de rechter in Mainz (Duitsland). Een buurtbewoner had geklaagd over de stinkende poep van de katten. Die klacht werd dus afgewezen.

Gezien het bovenstaande is het dus verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering voor katten af te sluiten. Vooral als je kinderen en/of dieren hebt die schade kunnen veroorzaken bij anderen

Zie ook: Schade door katten

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.