Ga naar de inhoud

Spelen kat en speelgoed

Piet Mondriaans kat van Mc. Roa.

Spelen kat en speelgoed

Als je een zacht balletje met touw omwikkelt en aan de klimboom vastmaakt, heeft je kat de ideale basis voor het ‘scheurspelletje’.

Confetti is een goed vulmateriaal voor speelgoed. Samen met wat catnip in een oude handschoen of panty is het een ideaal stuk speelgoed.

Een wollen of katoenen zakje vullen met gedroogd kattenkruid en als staart een leren veter.

Gebruik nooit cadeau lint of naaidraad als speelgoed. Dit is veel te scherp voor de kussentjes en de bek.

Katten spelen graag mee. Probeer maar eens iets met een speelgoedtrein of een auto met aanhanger. Doe daar iets lekkers in en kijk wat er gebeurt.

Katten spelen

Voorwerpen die aan een stuk elastiek hangen zijn erg populair. Het maakt niet uit wat er aan dat elastiek hangt, als het maar beweegt als de kat het aanraakt.

Katten zijn dol op dobbelstenen en houten figuurtjes. Deze dingen zijn echter zo klein dat ze kunnen worden ingeslikt. Het is beter zelf een dobbelsteen te maken van stof.

Katten worden onweerstaanbaar aangetrokken door alle kleine bolletjes. Muisjes van vacht in allerlei uitvoeringen. Maken piepende geluidjes. Gevuld met catnip. Soms met een springveer.

Bekijk kleine katjes eens rustig, mannelijke kittens spelen meer dan vrouwelijke. Een kleine kater zal proberen zijn rustiger zusjes mee te laten doen.

Als je een krabpaal koopt, laat je dan niet te veel beïnvloeden door de vorm en kleur. Kijk (en probeer) vooral of de paal stabiel is.

In plaats van een krabpaal kun je ook een stuk vloerbedekking op een stuk hardboard of triplex vastlijmen. Zet dit vast aan de muur. Let er wel op dat de vezels  vloerbedekking in de lengterichting lopen (van boven naar beneden).
Ook een kokosmat of biezentegels kun je aan de muur vastmaken.

Van een bezoeker:
Onze kat is gek van een speeltje wat iedereen bij de dierenwinkel kan kopen, je hangt het aan de bovenkant van de deur en daaraan hangt een muisje met elastiek verbonden.
Trektouwtjes waarmee je dingen vast kan zetten, boterhamzakjes met een balletje erin, snoeppapiertjes enz. zijn ook favoriete speeltjes.

Ook leuk speelgoed is de sluiting van een boterhamzakje (zo’n grote).
Stuiterballen, daar blijven ze mee bezig. De kat lijkt dan wel een profvoetballer.

Een prop zilverpapier (van het papier van een grote reep chocola een prop maken), daar blijft de kat mee ‘voetballen’.
Dit moeten echter worden afgeraden, omdat het risico bestaat dat de kat stukjes zilverpapier in de maag krijgt omdat hij stukjes van de prop kan afknabbelen. Bovendien kunnen er nog stukjes chocola in zitten en dat is giftig.

Rietjes zijn ook interessant. Neem dan wel van die grote en niet die hele dunne.

Als je kat helemaal niet meer wil spelen, verstop haar voer hap voor hap: bijvoorbeeld in een kartonnen doos, waar ze het dan uit moet hengelen.

Ot en Sien. Spelen met de poes en een touwtje

Een slechte ervaring zoals pijn, of shock tijdens het spelen ondergaan, kan een kat terughoudend in het spel laten worden. Ook andere katten, die succesvoller bij de jacht zijn kunnen haar ervan afhouden mee te doen. Meestal is de oorzaak te weinig stimulans om wat te gaan doen.

Kartonnen dozen bieden katten eindeloos speelplezier. Grote dozen kunnen worden omgebouwd tot een hol en de kleine dozen fungeren als muizengat.
Doe er krullen in, want het geritsel stimuleert de kat om wat op te zoeken.
Laat voor de afwisseling deksel helemaal of half open.

Krabbel eens aan de buitenkant van de doos als de kat in de doos zit. Dit stimuleert de kat om te gaan jagen.

Een waarschuwing:
Wees voorzichtig met elastiekjes, vooral met de donkerbruine. Deze zijn vaak gemaakt van dierlijke bestanddelen, en sommige katten eten ze dan ook graag op. Dit kan soms echter ernstige maag- en darmklachten veroorzaken. Dus laat je elastiekjes niet zomaar ergens rondslingeren, en houd ze buiten het bereik van je kat.

 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.