Ga naar de inhoud

Rond 90% van de Belgische katten is gesteriliseerd

  • door
maine-coon

91% van de huiskatten in Vlaanderen is gesteriliseerd. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Ipsos in opdracht van GAIA.
De belangrijkste reden voor sterilisatie is dat mensen geen nestje willen. Daarnaast werpt ook de wettelijke verplichting zijn vruchten af en willen mensen de overvloed aan zwerfkatten tegengaan. “Bemoedigende cijfers”, zegt GAIA-directeur Ann De Greef. “Maar we mogen niet vergeten dat ondanks de wettelijke verplichting, er in Vlaanderen nog zo’n 160.775 katten niet gesteriliseerd/gecastreerd zijn, zo blijkt uit de enquête. Aangezien katten kweken als konijnen kunnen die jaarlijks maximaal 1,4 miljoen kittens extra voortbrengen. Blijven campagne voeren en sensibiliseren is dus absoluut noodzakelijk. “
Met een radiospot die vanaf 20 juni 2020 op verschillende radiozenders te horen was, wilde GAIA met een knipoog de mensen ertoe aanzetten om hun huiskat te laten steriliseren of castreren: “Laat je poesje knippen, voor ze begint te wippen” en “Knippen die ballen, dan pas knallen”.

Uit de enquête blijkt dat er naar schatting 1.726.917 huiskatten zijn in Vlaanderen. Daarvan zijn er 1.566.142 (91%) gesteriliseerd. Sinds 1 november 2017 is het in Wallonie wettelijk verplicht om uw kat te laten steriliseren, in Brussel sinds 1 januari 2018 en in Vlaanderen sinds 1 april 2018. De bedoeling van de verplichte sterilisatie is een einde te maken aan de overpopulatie van ongewenste, nieuwgeboren kittens die in de asielen gedumpt worden. Elk jaar moeten er in de Belgische asielen noodgedwongen katten geëuthanaseerd worden (in Vlaanderen waren er dat nog minstens 2.000 in 2018). Dat is niet de schuld van de asielen, er zijn gewoon nog te veel niet gesteriliseerde en niet gecastreerde katten die ongewenst gedumpt worden. Daarnaast lijden zwerf- en straatkatten een miserabel leven. “Wij hebben jaren campagne gevoerd voor de verplichte sterilisatie van huiskatten: het is een belangrijke maatregel in onze strijd voor een beheersbare kattenpopulatie”, aldus De Greef.

Sproeien, verplicht en geen nestje

Uit de enquête blijkt dat in Vlaanderen 94% van de katers gecastreerd is en 88% van de kattinnen gesteriliseerd is. Katers, katten tussen de 4 en 6 jaar en katten afkomstig uit het dierenasiel of van een erkende kweker zijn vaker gesteriliseerd/gecastreerd.
Voor kattinnen zijn de belangrijkste redenen het niet willen van een nestje (48%), de overvloed aan zwerfkatten tegengaan (29%) of het dier was reeds gesteriliseerd/gecastreerd toen ze bij de eigenaars introk (24%).
Voor katers zijn de belangrijkste redenen dat een kater anders gaat sproeien (31%), dat het verplicht is (29%), het niet willen veroorzaken van een nestje (29%) en dat katers na sterilisatie rustiger zijn (29%). Opvallend is dat slechts 13% zijn kat laat steriliseren of castreren omdat de dierenarts dat aangeraden had.

  • In Vlaanderen is gemiddeld 91% van de katten gesteriliseerd. In Wallonië is dat gemiddeld 90% van de katten en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gaat het om 83%.
    Dat laatste cijfer is te verklaren doordat er in Brussel meer binnenhuiskatten zijn.

Barrières

De kostprijs, het tijdsgebrek om naar de dierenarts te gaan, de kat die niet vrij buiten rondloopt, het niet noodzakelijk vinden om te steriliseren en de leeftijd van de kat zijn de belangrijkste barrières van sterilisatie en castratie. Het gaat vaak om kattinnen, katten onder de drie jaar en katten die als zwerfkat werden gevonden.

Bron: GAIA, juni 2020.

 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.