Ga naar de inhoud

Schattige dikke kat is eigenlijk zieke kat

  • door
dikke-kat

Een dikke kat, het ziet er schattig uit, maar het is eigenlijk een zieke kat.

Katten zijn de snoepjes van het internet. En hoe dikker, hoe meer likes. Maar de Vlaamse professor Myriam Hesta, die onderzoek voert naar zwaarlijvige poezen, waarschuwt: ‘Wie naar obese katten kijkt, kijkt eigenlijk naar zieke katten.’

Ze heten bijvoorbeeld Round animals en This Cat is Chonky (deze kat is dik), de Instagram- en Facebookaccounts waar katten met een maatje meer de sterren zijn. De eerste heeft meer dan 488.000 volgers, de tweede meer dan 399.000, en ze zijn goed voor dikwijls meer dan duizend likes per dag. Fans leven mee met de avonturen van meneer of mevrouw de mollige poes: met de fratsen, de pogingen om aan te vallen, soms ook met de pogingen om af te vallen. In het geval van This Cat is Chonky krijgen volgers een gedragscode voorgeschreven: no chonk shaming en no owner shaming, staat er. Géén denigrerende opmerkingen richting baasje of kat. De body positivity die al even geldt voor menselijke modellen, geldt nu ook voor poezen.

Ribbetjes tellen

dikke-kat

“Ik begrijp de populariteit van dikkere katten wel, ze zijn schattiger als ze fluffy zijn”, zegt de Vlaamse Dena Huys (29). Ze is fotografe én baasje van twee volslanke katten met een eigen Instagram-account die bijna duizend volgers telt. Een van haar katten draafde al op in een ludieke campagne van het Wereldnatuurfonds om te sensibiliseren voor een nog grotere kat: de jaguar.
“Bijna dagelijks passeren Nacho en Pinda in mijn Instagram-story, omdat ik vaak thuis werk en m’n katten vaak in de buurt zijn. Ik kocht ze niet om populair mee te worden. Omdat ik geen tuin heb, kreeg ik geen asielkat mee. Een raskat die binnen blijft, kan wel. Ergens is het logisch dat die dikker worden als ze minder actief zijn. Maar die van mij zijn nog gezond, ik kan hun ribbetjes nog tellen.”
De ribben van een kat proberen te voelen zonder hard te duwen is een techniek die Myriam Hesta hanteert om katten een conditiescore toe te kennen. De prof aan de Gentse universiteit voert momenteel onderzoek naar zwaarlijvige katten, zeg maar katten die het normale gewicht van drie à vier kilo overstijgen. Een conclusie van het onderzoek is er nog niet, maar het is wel zeker dat er véél katten met overgewicht zijn.

Brokjes verstoppen

dikke-kat


Studies wijzen uit dat zo’n 60 procent van de katten lijdt aan overgewicht, waarvan tot 27 procent aan obesitas’, aldus professor Hesta. ‘Het is een groot probleem. Obese katten zijn eigenlijk zieke katten. Ze zijn veel vatbaarder voor andere ziekten. Als ze diabetes hebben moeten ze soms twee keer per dag insuline ingespoten krijgen. Twee belangrijke oorzaken voor zwaarlijvige katten zijn, naast foute voeding, te weinig beweging en sterilisatie, wat de energiebehoefte van het dier met 30 procent doet afnemen.”
Kiezen voor een goede voeding is de boodschap, plus proberen om zoveel mogelijk het natuurlijke (jacht)instinct van een luie kat te stimuleren. “Je kan bijvoorbeeld een deel van de brokjes verstoppen in huis, zodat de kat moet zoeken. Brokje per brokje kan ook, zodat het dier moet be­wegen. Of je gebruikt een voedselpuzzel, waardoor de poes trager gaat eten en misschien ook sneller ver­zadigd is.”

Het kan nog een leuk Instagram-filmpje opleveren ook.

Bron: De Standaard 2019

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.