Ga naar de inhoud

Een kat in huis, en daarna

  • door
een kat in huis en daarna
Michiel Molenaar. Hyno-bird
Michiel Molenaar. HYPNOBIRD

Je hebt al een paar maanden in het gezin een discussie over een huisdier. Vooral de kinderen van 6 en 8 jaar kunnen de hele dag zeuren. Maar ja, beloofd is beloofd. En dan zal je toch een keer de knoop moeten doorhakken.

Een kat in huis, en daarna

In een ander gezin gezin is de beslissing al genomen om een poesje te nemen. Maar er is nog niet gesproken over een datum. De ouders hopen eigenlijk dat de kinderen het wel zullen vergeten, als ze het zoveel mogelijk kunnen rekken. Persoonlijk vind ik dat een heel foute insteek. Je belooft de kinderen iets, maar stilletjes hoop je dat ze er niet op terug zullen komen.

In dit artikel ga ik verder met het eerste gezin, want bij het tweede staat in feite al vast dat het niet doorgaat. En dat is maar het beste ook. Daar zal het dier snel op de laatste plaats plaats terecht komen. Het asiel is dan de uiteindelijke plaats waar het dier terecht komt.

“Wanneer komt het hondje?”, zegt de jongste zoon. “Nee hoor! We hebben een poesje afgesproken”, valt de oudste dochter in de rede.
De moeder vindt dat nu de tijd is gekomen om er heel serieus over te gaan praten. Allereerst stelt ze het hondje aan de orde.
“Wat moet je allemaal doen als we een hondje hebben?”
Er worden heel veel dingen door elkaar heen geroepen, maar uiteindelijk komt het volgende naar voren:

  • eten geven
  • schoon water geven
  • met het hondje spelen
  • uitlaten
  • lief zijn voor het hondje

“Als we nu die dingen verdelen onder mij en jullie”, zegt moeder, “Welke dingen zouden jullie dan het liefste willen doen?”
Bijna tegelijk roepen ze:

  • lief zijn voor het hondje
  • uitlaten
  • met het hondje spelen

Dit had moeder al verwacht en zegt: “Dat is goed, dan zorg ik voor het eten en water.”

Hier zijn ze ruim een kwartier mee bezig geweest, onder het genot van een kopje koffie en wat chocomel.
“Mag het hondje ook chocomel hebben?, dan geef ik dat wel”, zegt de dochter.
“Nee, dat mag niet, dat is vergif voor een hond”, zegt moeder.
Een beetje teleurgesteld is de dochter wel, maar gelooft het direct en gaat er verder niet op in.

En dan komt nu de kat aan de beurt.
“Mag een kat wel chocomel?”, vraagt de zoon. “Nee, voor een kat is dat ook vergif”, zegt moeder. En gaat verder met: “Moeten we voor een kat nog aan andere dingen denken?”

Ze zijn even stil, want hier moet even over nagedacht worden.
Wat is er nu anders aan een kat? Er worden weer veel mogelijkheden genoemd die eigenlijk niet meer serieus zijn te noemen.

“Wat denken jullie van een kattenbak verschonen”, zegt moeder.
“Kattenbak?!”, roepen ze tegelijk. “Wat is dat?”
Moeder legt uit dat een kat sowieso de eerste 2 maanden in huis moet blijven en dan moet hij toch ergens poepen en plassen. En daarna hebben we ook nog een kattenbak nodig. Nu herinneren ze het zich weer, want dat was is de afgelopen periode wel aan de orde geweest, maar niet goed blijven hangen. Dat was maar vies werk vonden ze toen. Dat moest moeder maar doen.
Ook breng je niet aan de orde dat er zo nu en dan ook extra moet worden schoongemaakt, natuurlijk ook bij een hond. Als je het goed aanpakt, zullen de kinderen daar lang niet altijd negatief op reageren.

Verder was het lijstje gelijk aan dat bij een hond. Uitlaten werd dus vervangen door de kattenbak schoonmaken.

Uiteindelijk werd in goed overleg gekozen voor een kat.

Nu duidelijk was dat er een kat zou worden gekocht mocht moeder dat dus wel doen. Ze wilden wel graag mee als er een beslissing moest worden genomen.
Vader en moeder hebben alles nog op een rijtje gezet en alle kosten samen besproken. Het was wel duidelijk dat het aanschaffen van een dier financiële gevolgen zal hebben.
De kat moet niet alleen eten en drinken hebben, maar ook een kattenbak met inhoud, een krabpaal, een paar lekkere mandjes en nog wat speeltjes. En al die dingen zullen gaan slijten en dan moet er weer nieuw aangeschaft worden. Alle getallen werden bij elkaar opgeteld en vergeleken met wat er nog beschikbaar was. Ook de jaarlijks terugkerende kosten van de dierenarts kwamen aan de orde. Hierbij moest natuurlijk nog een getal aan worden toegevoegd aan kosten bij ziekte of een ongeval. Dit getal moet dan worden afgezet tegen de kosten van een verzekering. Het was in ieder geval wel duidelijk dat  de kosten nogal konden oplopen. Na enige discussie hebben ze besloten om over te gaan tot het kiezen van een verzekering via deze vergelijker voor kattenverzekeringen. Zelf een keuze maken zou heel wat uitzoekwerk kosten en hier kun je er vanuit gaan dat overal rekening mee is gehouden.
Uiteindelijk willen ze er zeker van zijn dat ze hun kat alles kunnen geven wat hij nodig heeft en dat ze dus ook moeten zorgen voor een oplossing als hij ziek wordt of een ongeluk krijgt. Als echte dierenliefhebber zijn ze er sowieso niet voor om dan (te snel) voor de gemakkelijkste oplossing te kiezen en je geliefde huisdier laten inslapen. Ze willen zo lang mogelijk genieten van hun bewuste keuze.

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.