Ga naar de inhoud

Vacht verzorging

rode kater
Rode kater.

Vacht verzorging

Als de verwarming aanstaat, vliegen de kattenharen weer in de rond. Helemaal voorkomen kun je de hardnekkige, soms slechts millimeters lange pluisjes niet, maar je kunt het harengeweld wel tegengaan.

Een goede verzorging van de vacht kan zowel voor de mens als de kat een plezier zijn, als je een rustig moment kiest en je volledig op je kat concentreert. Bij een regelmatige toepassing kan dit een ritueel worden waar de kat spinnend van geniet en niet een gevecht waarvoor je kat het liefst op de vlucht slaat. Een zachte, warme ondergrond, extra aandacht en aaien kunnen een belangrijke bijdrage leveren. Als je de kans hebt, begin dan al op een vrij jonge leeftijd, zodat het kitten met de procedure vertrouwd raakt.
Een Furminator is een handige kam die eenvoudig de losse haren verwijdert. Ook de ondervacht wordt hiermee gemakkelijk bereikt en ontdaan van losse haren. Hierbij wordt verschil gemaakt tussen kort- en langharige rassen.

Door verschillen van de kwaliteit van de vacht die van ras tot ras anders zijn, vereist de verzorging ook een verschillende aanpak.
Voor alle rassen geldt:
—> begin altijd in de richting van de haren.
Borstelen tegen de richting in moet vooral tijdens de vachtwisseling plaatsvinden. Bij katten met een lange vacht volgen dan de okselholten, de binnen- en buitenzijde van de bovenbenen en de staart en de kraag. Bij langharige katten moet ook de vacht tussen de tenen op vuil en klitten worden gecontroleerd.

Vacht langharig.

katjelang Strooi talkpoeder op de vacht.
katjelang Wrijf het poeder in de vacht tegen de richting in. Begin dus bij de staart en werk naar de kop toe.
katjelang Borstel de vacht grondig. Het poeder moet worden verwijderd en de vacht moet van de huid af gaan staan.
katjelang Kam met een grove kam vanaf de staart naar de kop om te controleren of er nog klitten zitten. Besteed vooral veel aandacht aan het onderlijf en de oksels.
katjelang Maak de ogen, neusgaten en de binnenkant van de oorschelpen schoon met een vochtig wattenstaafje of een borsteltje. Let er wel goed op dat je niet echt de oren in gaat met het wattenstaafje.
katjelang Katten met halflang haar (Burmees, Maine Coon).
Om te voorkomen dat de kat te veel losse haren inslikt, moet je deze dieren tijdens het wisselen van de vacht vaker kammen. Een metalen kam en een borstel hebben hun waarde bewezen.
katjelang Langhaarkatten (Pers).
Het kammen van een langhaarkat vraagt veel zorg. Zo’n vacht kun je het best elke dag verzorgen om klitten te voorkomen. De wintervacht vraagt bijzonder veel aandacht. Maak met je vingers eerst voorzichtig alle knopen los en scheid de aan elkaar zittende haren met een breinaald of een grove kam van elkaar. Erge klitten moet je met een schaar voorzichtig uit de vacht knippen. De eerste kambeurt vindt met een grove kam van metaal of kunststof plaats. Vervolgens kam je de vacht met een fijnere kam en ter afsluiting met een synthetische borstel of een borstel met natuurharen. Een langhaarkat gaat meestal eenmaal per jaar in bad.

Vacht kortharig.

katjekort Verwijder met een metalen stofkam losse haren, stof en vuildeeltjes en eventueel parasieten. Werk van de kop naar de staart.
katjekort Voor katten met een dikke korte vacht kun je een rubberborstel gebruiken.
katjekort Gebruik voor katten met een zeer fijne korte vacht een zachte haren borstel.
katjekort Wrijf de vacht glad met een lapje zijde of fluweel, een zeemleer of een speciale verzorgingshandschoen.
katjekort De vacht van alle korthaarkatten glanst schitterend als je er met een zijden- of nylondoek overheen strijkt.
katjekort Korthaarkatten met een pluizig afstaande vacht (Brits Korthaar, Exotic Shorthair). Alleen met een gewone kam tot bij de vachtbasis kammen en vervolgens met een borstel borstelen.
katjekort Katten met een zijdezachte vacht (bijvoorbeeld Siamees en Birmaan). Strijk eenmaal per week met vochtige handen of met een zeem over de vacht. Als de kat van vacht wisselt, kun je hem zacht met een borstel met rubberen nopjes masseren. Wees voorzichtig, want te heftig borstelen kan kale plekken veroorzaken. Vooral de huid op de schouders is hiervoor gevoelig. Om de huid te masseren, kam je de kat met een stofkam tot op de huid. Borstel de vacht vervolgens met een natuurhaarborstel opnieuw.

Zie ook:
Vacht, wetenswaardigheden

De huid en de vacht
Kale plekken
Eosinofiel granuloom

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.