Ga naar de inhoud

Dodelijke kattenziekte duikt op: ‘Vaccineren is het enige dat helpt’

  • door
kattenziekte-overgeven-diarree-verminderde eetlust

2022

Is jouw kat gevaccineerd tegen kattenziekte? Als dat niet zo is, loopt je huisdier het risico de kattenziekte op te lopen. De ziekte is namelijk opgedoken in Harderwijk en Ermelo. Niet-gevaccineerde katten kunnen er binnen 24 uur aan overlijden.

“Het is een ontzettend besmettelijk virus, dus het is extra opletten geblazen als je kat niet is gevaccineerd”, vertelt Kristel de Munnik, dierenarts bij de Sterkliniek in Harderwijk.

Katten met de kattenziekte, een ziekte die veroorzaakt wordt door het parvovirus, kunnen last krijgen van maag- en darmklachten, overgeven, diarree, verminderde eetlust. “Ze zijn echt ziek en veel katten overlijden er ook echt aan. Er is geen medicijn voor.”

Regionale uitbraak

Eens in de zoveel tijd is er een regionale uitbraak van de kattenziekte. “Het zijn vooral kittens, omdat die nog niet gevaccineerd zijn”, aldus de dierenarts. “Waarschijnlijk is hier een besmette kat in de regio geweest, misschien een zwerfkat. Als je veel katten bij elkaar hebt die niet gevaccineerd zijn, krijg je een uitbraak.”

“Er is geen behandeling voor het virus zelf, we kunnen alleen de symptomen behandelen. Als je kat geïnfecteerd wordt, neem dan contact op met een arts en plaats je kat in de tussentijd in quarantaine zodat hij geen andere katten kan besmetten.”

Vaccineren helpt

De kattenziekte bestaat al sinds de jaren 50, vertelt viroloog Herman Egberink van de Universiteit Utrecht. “Toen werd er meteen tegen gevaccineerd. De kattenziekte komt in Nederland vrij weinig voor omdat we ons bijna allemaal goed houden aan die vaccinatie.”

Vaccineren is volgens Egberink het enige wat werkt, omdat er geen medicijn is. “Vaccineren is eigenlijk het enige wat je kan doen om ervoor te zorgen dat je kat de ziekte niet krijgt.”

Een lagere vaccinatiegraad zorgt er volgens Egberink voor dat er kleine uitbraken van het virus zijn. “Vaak gaat het om een lokale uitbraak, zoals in een asiel. Je ziet het vaak bij jonge kittens, die nog niet zijn ingeënt. Die steken elkaar ook makkelijk aan.”

Mensen hoeven niet bang te zijn dat ze het virus krijgen. Wel kunnen zij andere katten besmetten als ze in contact zijn geweest met een kat die de ziekte heeft.

 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.