Ga naar de inhoud

Nierfalen en homeopathie bij katten

Francois Boucher

Francois Boucher

Homeopaat Nancy

Onze katten worden steeds ouder. Vroeger was een kat van 18 jaar een uitzondering maar nu kijk ik er niet meer zo snel van op als er een twintigjarige mijn praktijk binnen komt. Uiteraard vergezeld met zijn/haar baasje. Natuurlijk wordt niet elke kat zo oud. Dit is afhankelijk van o.a. genen, voeding en de omstandigheden waarin een dier leeft.
Maar net als bij mensen komt ouderdom met gebreken. Bij katten denk je dan o.a. aan artrose, schildklierproblemen, dementie en bovenal chronisch nierfalen. Als de symptomen van nierfalen zichtbaar worden zijn de nieren vaak al voor het grootste deel aangedaan. De kat gaat meer drinken, meer plassen, krijgt een smalle achterkant en hangt soms boven voer of drinkbakje zonder iets tot zich te nemen. Het dier is zichzelf langzaam aan het vergiftigen.

Nierfalen

Ik krijg regelmatig verontruste eigenaren aan de telefoon die bij de dierenarts te horen hebben gekregen dat hun kat (ernstig) nierfalen heeft. Bij acuut nierfalen is er bij snelle behandeling met infuus vaak nog wel herstel mogelijk. Bij chronisch nierfalen is de prognose afhankelijk van de mate waarin de nieren zijn aangedaan. De ureum en creatine waardes in het bloed geven veel informatie. Hoewel ik katten heb gezien die hele hoge nierwaardes hadden maar gek genoeg nog best goed functioneerden.

Echter met homeopathie kan je vaak nog wat betekenen voor deze dieren. Als zo’n oudje zich meld in mijn praktijk laat ik de mensen eerste een vragenlijst invullen over de kat. Ik wil een zo duidelijk mogelijk beeld hebben van het dier. Niet alleen de symptomen zijn belangrijk maar ook het karakter en gedrag van het dier en de ziektehistorie. Als er ook nog een aanleiding is waardoor het dier ziek geworden is het beeld helemaal compleet. Het middel wat ik uitzoek moet passen bij het totaalplaatje. Dit noemen we het constitutiemiddel. Daarnaast zijn er homeopathische middelen die de nieren ondersteunen met het afscheiden van afvalstoffen.

Een paar jaar geleden kwam ik op huisbezoek bij een bejaarde kattendame van 20+.  Toen ik Floortje voor het eerst zag lag ze languit op de bank. Ik weet nog dat ik toen dacht: dat is pas echt een oudje. Ze was mager en haar vacht mottig. Maar er was nog levenslust. Ze at tot een paar dagen geleden goed en deed nog elke dag haar rondjes door de kamer. En lekker kroelen op schoot was zeker nog aan haar besteed. Maar de laatste dagen ging ze snel achteruit. De bloedwaardes waren veel te hoog. Volgens de dierenarts had Floortje niet meer zo heel lang te leven. Dit was de reden dat haar baasje op zoek ging naar een homeopaat voor dieren.

Na de ingevulde vragenlijst van te voren te hebben doorgenomen volgde het homeopathisch consult van ongeveer een uur. Daarna geef ik advies een bepaald homeopathisch constitutiemiddel (passend bij het totaalbeeld dat Floortje laat zien) te geven en de druppels om de nieren te ondersteunen.

Floortje knapte zienderogen op en eet al snel weer normaal. Ook heeft ze weer meer energie en neemt het overmatig drinken af. Elke keer als ik weer terugkoppeling kreeg van de eigenaresse of als de druppels op waren was ik zelf verbaasd dat de oude dame nog steeds van de partij was.

Zo komen er jaarlijks heel wat katten met nierfalen in de praktijk en vele hebben baat bij homeopathie. Helaas zijn er ook gevallen waarbij we gewoonweg te laat zijn en het dier niet meer palliatief te behandelen is. Dan is inslapen het enige wat men kan doen om een verdere lijdensweg te voorkomen.

Kijk voor meer informatie op www.homeopathiehelptmensendier.nl

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.