Ga naar de inhoud

Homeopathie, Agressie en plassen in huis

maine-coon-31
Nancy

Vaak is er al vrij snel na de start van de behandeling met homeopathie een positieve wending in de Homeopathie toestand van de kat(ten) te zien. Dat het echter niet altijd zo voorspoedig gaat leest u in het verhaal van Laura, Neftari, Jalila en de rest van deze kattenfamilie.
De eigenaresse van deze mooie Heilige Birmanen, Ciska kwam ik bij toeval tegen in een kattenwinkeltje in Rotterdam. Ik ken Ciska uit de tijd dat wij beide rondleiders waren in diergaarde Blijdorp. Ciska vroeg mij een keer langs te komen om naar een aantal van haar katten te kijken.

Agressie en plassen in huis

Uiteraard heb ik ook haar gevraagd eerst de vragenlijsten in te vullen. Het ging in eerste instantie om Laura en Nefetari (Tari). Laura een poes van 3 jaar oud is de dochter van de 5 jaar oude Tari.

Het probleem van beide dames is het plassen in huis. En niet een klein beetje plassen maar overal door het huis en flinke hoeveelheden. Ook hier is weer belangrijk dat de katten onderzocht zijn bij een dierenarts op blaasontsteking en andere medische afwijkingen. Laura en Tari zijn beide gezond dus de oorzaak van het probleemgedrag moeten we ergens anders zoeken. Eigenaresse denkt dat de gezagsverhouding van de katten onderling in de groep een grote rol speelt. Daar zou ze wel eens voor een groot deel gelijk in kunnen hebben. In een groep niet gesteriliseerde poezen waar ook nog een ongecastreerde kater in de buurt is gieren de hormonen natuurlijk door het huis. Ik had al snel door dat dit geen makkelijke casus zou worden.

Tari is aanhankelijk, zachtaardig en vriendelijk tegenover mensen. Daarnaast is het wel een dominante poes in de groep. Ze hield vroeger veel van kroelen maar dat is nu minder. Tegenwoordig is ze veel meer bezig met opletten waar haar dochter Laura uithangt.
Laura is een lief dier maar erg onzeker. Ze reageert heel erg sterk op het gedrag van haar moeder. Waar Tari plast, plast Laura overheen. Laura is dominant naar de andere poezen toe en alleen onderdanig naar haar moeder. Ze kijkt niet blij en is heel erg onzeker.
Moeder en dochter hangen nog sterk aan elkaar.

Zoals ik al schreef is Laura erg agressief naar andere katten in de groep. Ze wacht of zoekt ze op en springt er dan bovenop. Ze doet dit alleen bij de katten die ze aankan. Bijvoorbeeld twee jonge katten, Fleurtje en Sophia van nog geen jaar oud. Deze dieren zijn echt bang voor haar. Beginnen al te blazen als ze haar zien aankomen.
Nadat ik de lijsten uitgebreid heb bestudeerd en de katten in levenden lijve heb gezien denk ik al aan een aantal homeopathische middelen. Alleen is dit probleem nogal complex. In de homeopathie kijk je ook naar de omgeving en omstandigheden waarin een dier leeft. Als daar een oorzaak van de klacht te vinden is moet je die in eerste instantie verwijderen. Maar voor Tari en de katjes is de oorzaak hoogstwaarschijnlijk (het gedrag van) Laura. Wanneer Laura uit de groep gehaald zou worden is er een kans dat het plassen van Tari ophoudt. Dit kan ook omgekeerd het geval zijn. Dus Tari uit de groep. Maar zo makkelijk is dat natuurlijk niet. Ik adviseer dat ook pas als ik merk dat een dier heel erg ongelukkig is in zijn of haar leefomgeving en beter af zou zijn op een andere plek.

Het plassen in huis kan dominant gedrag zijn maar meestal is het juist uit onzekerheid dat katten hun omgeving markeren. Laura komt erg stoer over maar is juist heel onrustig, angstig en onzeker. Soms vertoont ze echter erg dominant gedrag. Ze “dekt” dan de andere poezen of ze mept ze weg. Op andere dagen wil ze graag alleen in de ren zitten en niet meer naar binnen. De oorzaak van haar angst zou kunnen zijn dat ze tijdens een brand in huis door een brandweerman is opgetild (toen ze zwanger was). Ze is toen heel erg geschrokken.

Tari

Na een hoop uitzoekwerk adviseer ik Ciska om Tari het homeopathische middel te geven, o.a. omdat het zo’n aanhankelijke kroelkat is. Laura krijgt eerst ook P. en later L. omdat ze dominant gedrag vertoont maar toch onzeker is.
Nadat beide katten de eerste keer het middel hebben gehad ontstaat er eerst even een flinke ruzie. Dit kan een “beginverergering” zijn van de homeopathische middelen. Na een aantal dagen merken we verandering in het gedrag van Tari. Ze gaat meer met de andere katten om en kijkt anders uit haar ogen. Ze speelt meer en kroelt weer zoals vroeger. Ook het plassen lijkt minder te worden.

Na het innemen van de L. neemt bij Laura eerst haar agressie toe maar daarna verandert ook haar gedrag en wordt ze minder fel. Je zou zeggen nou dat is een reactie toch! Maar zo makkelijk is het niet. Toen de eigenaresse één week op vakantie was geweest waren we weer bij af. Ook na een verbouwing in huis zijn de dames weer van slag. Ook blijkt dat de katten in huis elkaar na gaan doen. Er is een kat die als hij niet naar buiten mag voor de deur plast. Tari heeft dit gezien en doet dat nu ook.
Als de dames krols zijn gaat het vaak beter. Dus de hormonen spelen zeker een role zijn nu een aantal homeopathische middelen verder met wisselende resultaten. Vaak is er een korte tijd verbetering te zien. Iets wat al zo lang speelt wordt vaak ook een gewoonte (plassen/agressie). Deze situatie moet doorbroken worden. Zoals ik al eerder schreef is dit een heel complex probleem maar omdat er wel degelijk verbetering te zien is geven we niet op.

Jalila

De casus van Jalila bleek gelukkig eenvoudiger te zijn. Jalila is een poes van 5 jaar oud. Zij heeft last van huiduitslag. Er wordt gedacht aan een allergische reactie. Echter als zij drachtig of kittens heeft verdwijnt de uitslag helemaal. Hieruit maak ik op dat ook hier hormonen een rol spelen. Ik zoek een homeopathisch middel bij haar karakter en klachten en na en aantal maanden ziet haar vacht er volgens Ciska weer geweldig uit. Zo kan het gelukkig dus ook gaan.

Het laatste bericht dat ik kreeg is dat het een stuk beter gaat met beide dames. Veel minder agressie en ook het plassen is aanzienlijk minder. De rust lijkt te zijn weergekeerd in de groep. Waarschijnlijk zal het nodig zijn de middelen regelmatig te herhalen.

Voor meer informatie over homeopathie bij mens en dier kunt u mijn website bekijken of bellen! Het telefoonnummer vindt u op mijn website.

Nancy Groeneveld, Klassiek homeopaat

Verschenen op: 2 november 2007.
blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

3 reacties op “Homeopathie, Agressie en plassen in huis”

 1. Goedenavond, ook wij hebben 2 katten waarvan 1 erg dominant en agressief is. Ze zijn van geboorte af aan al bij elkaar. Nu zijn ze 1,5 jaar en allebei gesteriliseerd. Het mannetje is heel agressief en valt de poes constant aan tot bloedens toe hij heeft het middel Lycopodium c200 gehad en nu is h9j nog veel agressiever naar de poes en heel bang voor ons. We weten niet meer wat we moeten doen. Graag uw reactie.mvg Karin.

 2. Mijn kat plast overal in huis.
  De buren hebben ook en kat die gaan de hele zomer op vakantie naar de camping en nemen de kat dan mee.
  Mijn kat is graag buiten en is dan in de tuin van ons en de buren. Maar als dan de buren weer thuis komen is het feest. Ze hebben ontzettend gevochten en zins dien plas hij overal in huis elke dag.
  Kan ik daar iets aan doen, we worden er gek van.
  Ik hoop dat jullie er wat op weten.

  1. Hallo, bedankt voor je vraag. Ik zie regelmatig katten in mijn praktijk die in huis plassen/sproeien. Allereerst moet uitgesloten worden dat er niets lichamelijks aan de hand is zoals blaasgruis, blaasontsteking of andere lichamelijke aandoeningen. Vaak plassen katten in huis uit onzekerheid. Ik denk dat dat hier ook aan de hand is. Je kat is zijn territorium aan het afbakenen door te sproeien. En dat dat begint als de buurkat weer terug is, is logisch. Dat is bedreigend. Met homeopatische middelen kan je er voor zorgen dat je kat minder onzeker wordt waardoor het sproeien/afbakenen niet meer nodig is.
   Dus je kan het beste contact met mij opnemen (homeopaat voor dieren). Dan zal ik een middel uitzoeken wat past bij het beeld dat de kat laat zien. Vaak stopt het dier dan met sproeien.
   Ik hoop dat ik uw vraag zo beantwoord heb.
   Met vriendelijke groet, Nancy Groeneveld.
   https://homeopathiehelptmensendier.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.