Ga naar de inhoud

Homeopathie en vuurwerkangst

  • door
Vuurwerk
Nancy

Nog een kleine maand en dan is het jaar alweer voorbij. Ook nu heb ik weer het gevoel dat de tijd is omgevlogen. December is voor veel mensen vaak een fijne tijd met veel vrije dagen, lekker eten en vuurwerk.
Echter voor veel dieren is deze periode een regelrechte ramp. Een periode van angst en onzekerheid. Als er alleen vuurwerk zou worden afgestoken op 31 december om 0.00 uur dan was het nog te overzien. Maar we beginnen al weken van tevoren met afschieten en doen dit ook nog dagen na de jaarwisseling. Veel dieren weten niet waar ze het moeten zoeken. Honden durven niet meer naar buiten. Katten kruipen weg en zitten trillend in een hoekje.

Homeopathie en vuurwerkangst

Echter niet alle katten zijn bang voor de knallen. Ik had vroeger een poes, Droppie genaamd, die tijdens de jaarwisseling op de leuning van de bank ging zitten kijken naar het (sier)vuurwerk. Droppie die 19,5 jaar oud is geworden was een aparte tante. Je kon haar wel aaien maar niet te lang want dan viel ze je aan en beet ze echt door. Dit bijten kwam waarschijnlijk wel voort uit een bepaalde angst. Maar de harde knallen van het vuurwerk deden haar dus niet veel.

Timo en Raya

Dat elk dier anders reageert op een gebeurtenis zie ik wel aan mijn eigen katten.
Timo, mijn grote rooie jeweetwel kater is erg bang als er veel knallen zijn. Hij kruipt weg en zit ineengedoken op een donkere plek. Raya is een stuk minder angstig maar leuk vindt ze die herrie niet. Ik zorg er altijd voor dat ik thuis ben tijdens de jaarwisseling. Ik hou er zelf ook niet echt van die herrie. Ik snap dan ook niet dat mensen zoveel geld uitgeven aan vuurwerk dat in een aantal minuten de lucht wordt ingeschoten. Ik moet dan ook altijd denken aan al die angstige dieren en ben blij als het weer voor bij is. Net voor twaalf uur zet ik de televisie of radio harder zodat mijn katten de knallen minder horen. Ik zorg dat Timo en Raya katten boven in de slaapkamer kunnen waar ik de rolluiken naar beneden doe. Ze kunnen dan lekker onder het dekbed kruipen.

Vaak zijn eigenaren van dieren vooraf al nerveuzer dan de dieren zelf. Wat je niet moet doen is de angst van een dier bevestigen door het te troosten en extra aandacht te geven als het schrikt van de knallen. Ook al probeer je, je eigen angst te verdoezelen een dier voelt het feilloos aan. Daarom is het ook niet verstandig om bijvoorbeeld op een paard te gaan zitten als je heel bang en onzeker bent. Er is dan een grotere kans dat het paard er vandoor gaat. Katten zijn heel sensitief, die hou je echt niet voor de gek. Laat ze een eigen plekje zoeken en hou ze zijdelings in de gaten. Meestal komt het dan wel goed.

Er zijn natuurlijk ook dieren die echt heel erg in paniek raken. Dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je probeert het dier te helpen. De dierenarts schrijft dan meestal een regulier middel voor waar dieren rustiger van worden. Vaak hoor ik van eigenaren dat het dier heel erg suf wordt van deze kalmeringsmiddelen. Dit is uiteraard ook de werking van deze middelen maar het wordt vaak ervaren als een heel vervellende bijwerking. Men wil dat het dier minder angst heeft maar niet dat ze verdoofd worden. Tegenwoordig zijn er bij de dierenarts ook andere preparaten te krijgen die minder bijwerkingen hebben.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook verschillende natuurgeneeswijzen. Denk aan de remedies van Bach Bloesem. Het middel dat goed kan worden ingezet bij angsten is Resqueremedie. Deze druppels kun je vooraf geven en ook na het knallen. De dieren worden er vaak wat rustiger van.

Timo

Zoals ik al eerder vermeld heb, is mijn rode kater Timo erg bang voor vuurwerk. Hij is in het algemeen wat angstig voor harde geluiden en vreemden. Ik lag een keer op een warme zomeravond in een korte broek op de bank televisie te kijken. Timo lag op mijn benen te slapen. Hij weegt 7,5 kilo dus dat is best zwaar na een tijdje. Plotseling ging de telefoon. Timo schrok zo erg dat hij al zijn nagels in mijn benen zette. Het waren hele diepe wondjes. Ik heb dus sinds die avond littekens in de vorm van vier kattenpootjes op mijn benen.

Op nieuwjaarsavond is Timo erg van slag. Eigenlijk begint het al een paar dagen voor de jaarwisseling omdat er dan al vuurwerk afgestoken wordt. In het begin helpen de Resque remediedruppels wel maar na de jaarwisseling moet ik hem echt een homeopathisch middel geven. Mijn ervaring is dat deze middelen net iets dieper gaan. A. is bijvoorbeeld een middel dat goed werkt tegen shock en doodsangst. Maar er zijn meer middelen die kunnen helpen. Belangrijk in de homeopathie is dat het middel past bij het totaalbeeld van het dier. Hoe dieren reageren op een gebeurtenis is een belangrijke aanwijzing voor het vinden van het meest passende middel. Katten kunnen na hevige schrik bijvoorbeeld gaan trillen, hijgen en miauwen maar ze kunnen ook verstarren en niet meer direct reageren. Dit zijn twee heel verschillende reacties wat vraagt om twee verschillende homeopathische middelen.

De vraag is of we het dier constitutioneel of acuut moeten behandelen. Is de kat altijd al wat angstiger (voor bijvoorbeeld geluiden, onweer) en zijn er misschien ook nog andere klachten (lichamelijk of geestelijk) dan is het beter om voor het dier zijn constitutiemiddel te zoeken. Het homeopathisch middel past dan bij het totaalbeeld van het dier. Dus bij al zijn klachten en karakter. Door de behandeling komt het dier beter in balans en kan hij zijn angsten beter de baas. Dat kun je dan indien nodig ook geven voor tijdens en na het knallen.

Is je kat over het algemeen heel rustig maar alleen met oud en nieuw van slag dan kun je het probleem ook acuut behandelen. Je geeft dan een middel dat gezocht is op die ene klacht (vuurwerkangst). Een aantal middelen waar je dan aan kan denken is B., A., O. en P. Afhankelijk van de reactie van het dier op het vuurwerk kies je dan een van deze middelen.

Vraag altijd het advies van een dierenarts of natuurgenezer als je een middel voor je kat wilt gaan gebruiken. Die kunnen dan een gepast advies geven.

Ik wens alle lezers en hun dieren een fijne, angstvrije jaarwisseling en een heel gezond 2017.

Voor meer informatie over homeopathie bij mens en dier kunt u mijn website bekijken of bellen! Het telefoonnummer vindt u op mijn website.

Nancy Groeneveld, Klassiek homeopaat
Zie ook bij: Vuurwerk

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.