Ga naar de inhoud

Kater vangt muskusratten

  • door

“Hij gaat met een snoekduik de Kwelbeek in.”

In Almere Haven woont een bijzondere kater met de naam Mr.Reddington. Bij de Kwelbeek in de Wierden gaat hij met een snoekduik het water in en vangt onder water jonge muskusratten. “Hij vangt er wel twee tot drie per nacht”, vertelt zijn baasje Mascha.

Mr. Reddington is een kater van het ras Cheetoh, een officiële kruising tussen een Ocicat en een Bengaal. “Hij komt bij mij tot kniehoogte, weegt 13 kilo en heeft langere achterpoten. Hij kan wel drie meter hoog springen”, vertelt Mascha.

Natuurlijke vangst van muskusratten

De Kwelbeek is een mooi stukje natuur bij de Hoekwierde in Haven dat door vrijwilligers wordt onderhouden. “Eén van hen ontdekte een muskusrattenhol. Het Waterschap kwam om er een vangkooi te plaatsen. In het hol zaten zes jongen. Op een gegeven moment zie ik mijn kater in het water springen en hij komt op de kant met een jonge muskusrat”, vertelt Mascha. “Twintig minuten later had hij nummer twee te pakken. Binnen twee dagen had hij ze alle zes gevangen, waarbij hij steeds zijn eigen gewicht aan prooi uit het water sleept. Voor de Kwelbeek is dat goed, omdat de ratten de vegetatie vernielen waardoor er minder inheemse dieren en vogels konden wonen. Het Waterschap is de muskusratten komen ophalen en was blij met de vangst. Bovendien zijn de acties van de kater natuurlijker dan de vangsten door het Waterschap. Nadat een muskusrat in de kooi is gevangen, wordt hij vergast. Mr. Reddington breekt meteen de nek, daar merkt de rat weinig tot niets van”.

Gooimeerdijk

Doordat de kater een gps-tracker had, kon Mascha zien dat hij ook actief muskusratten aan de Gooimeerdijk vangt. “Daarmee voorkomt hij grote schade aan de dijk”, vertelt Mascha”. “En de natuurlijke cirkel is rond, want hij legt de ratten op de kant. Regelmatig komt een vos ook kadavers ophalen als voedsel voor zijn jongen”.

Onderscheiding

De muskusrattenvanger van het Waterschap vond de vangsten van de kater zo bijzonder dat hij een – niet officiële – medaille voor hem maakte en hem benoemde als “Majoor Muskusrattenvanger“. “Dat was leuk”, zegt Mascha, “want Mr. Reddington neemt het Waterschap veel werk uit handen en beschermt de Kwelbeek en de dijk”.

Bron: Almere deze week, Door Robert Mienstra, 11-09-2022, 

Naschrift, Fred Pietersma.

Hier ligt hij lekker uit te rusten van zijn “zware nacht”.

Mr. Reddington rust uit van de jacht op muskusratten
Mr. Reddington rust uit van de jacht op muskusratten
blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.