Ga naar de inhoud

Poetsgekte

Poetsgekte

Poetsgekte

Katten zijn zeer zindelijke dieren. Ze poetsen en likken hun vacht vaak wel een paar uur per dag. Zie ook Hoe wast een kat zich.
Helaas zijn er ook katten die het met het schoonmaken overdrijven. Als je kale of zelfs bloederige plekken in de vacht ontdekt, moet je snel handelen.

Poetsgekte

De drang om zich constant te wassen, wordt ook wel excessief likken genoemd. Het likken is bij katten die dit hebben een soort verslaving geworden. Er zijn verschillende oorzaken, maar eerst moet de dierenarts onderzoeken of het euvel niet door parasieten wordt veroorzaakt of dat er misschien sprake is van een voedselallergie. Als het niet om die redenen gaat is de oorzaak vaak psychisch. Het komt vaak voor in stresssituaties. Onderzoekers noemen dit gedrag “displacement activity”. Je kan het vergelijken met mensen die verlegen zijn en dan op het hoofd krabben zonder dat ze jeuk hebben. Dit is eigenlijk een vrij normale reactie, maar terwijl de mens zich even krabt, gaat de kat door. Het likken wordt een obsessie.

Een verhuizing, verbouwing of andere ingrijpende verandering in huis betekent voor de kat meer stress. Geef de kat de tijd om aan de situatie te wennen, speel vaak met hem en verwen hem extra. Juist het spelen is een goede manier om stress te verminderen.

Als de poetsgekte door stressfactoren wordt veroorzaakt, bijvoorbeeld door te harde muziek de hele dag, kun je dit natuurlijk veranderen door de muziek zachter te zetten.
Zie bij “Kat en muziek”
Vaak komt excessief likken in huishoudens met meer katten voor. Gewoonlijk zoeken de katten zelf uit wie het voor het zeggen heeft, maar soms is één van de katten erg gevoelig. Je kan de situatie oplossen door meer aandacht aan dit dier te besteden.
Soms willen katten ons met de lelijke kale plekken op hun lichaam alleen maar mededelen dat ze zich vervelen. Dan helpt alleen maar spelen, meer aandacht en veel aaien of een tweede kat die de eerste kat misschien over zijn verveling heen kan helpen.

Bron:
Het bovenstaande is voor een deel overgenomen uit “Hart voor Dieren”.

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.