Ga naar de inhoud

Rituelen

Hanny Prinzen de schrijfster van deze columnVanmiddag ga ik naar het Onderduikmuseum bij mij in het dorp. Ze hebben een spreker uitgenodigd en dat is de dochter van een verzetsvrouw uit Winterswijk, tante Riek geheten.
Ben benieuwd wat zij als dochter te vertellen en meegemaakt heeft.

Sannah heb ik naar binnen geroepen, dat lukt overdag met een snoepje en ‘s avonds is het de gewoonte dat we bij het vallen van de avond naar binnen gaan. Het enige dat ik dan moet doen is even fluiten en met zéééér trage tred komt ze aangelopen.
Volgens mij heeft iedereen met huisdieren deze rituelen, ze geven houvast in de mensenwereld en tevens in de dierenwereld. Hoe vaak hebben we niet gehoord dat een voetballer altijd die sokken aan doet bij een belangrijke wedstrijd. Zelf kan ik mij herinneren dat ik bij het turnen graag een oud wijd hippie shirt (zelf geverfd)  aan had en een turnbroek die ik zelf nauwer had gemaakt van een trainingsbroek. Daar voelde ik mij het fijnst in. Maar o wee wanneer er wedstrijden waren, moest je een turnpakje aan en dat vond ik maar niets. Had veel liever mijn oude kloffie aangedaan, maar ja, dat was niet toegestaan!

Waarschijnlijk heeft iedereen wel van dit soort verhalen en nog steeds functionerende rituelen. Bij Sannah heeft het te maken met eten en haar dekentje. Daarnaast is het plekje waar ze gaat liggen belangrijk (natuurlijk in mijn stoel en niet in haar mandje).
(Jo Wijnen columnist schrijft in de Gelderlander (aug 2019) ”vaste gewoontes brengen je gemoed tot bedaren”. Dit stukje was al geschreven, maar vond het frappant dat hij in zijn column eveneens over rituelen, gewoontes schreef).

Wat zou het leuk zijn om te horen welke rituelen iedereen heeft met zijn huisdier of bij andere zaken. Wanneer we er over nadenken weet ik zeker dat iedereen een ritueel heeft. Geef het even tijd en je weet wat je altijd doet bij die ene gebeurtenis, heb ik gelijk of niet!
Laat het maar weten, kunnen we er samen om lachen want een ritueel vormt een houvast. Hebben we blijkbaar nodig in hectische tijden!

Hanny Prinzen. Verschenen op 11 september 2019.

 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

2 reacties op “Rituelen”

 1. Hoi.
  Wat leuk om te lezen. Katten rituelen
  Nou mijn poes heeft ook rituelen.
  Hij wil echt een paar x per dag dat ik de kraan laat stromen. Gaat ie er met zijn koppie onder. Zo leuk.
  En hij piept. Dan wil ie naar boven op de badmat. Daar knuffelen we dan.
  Zo leuk. Ik ben er blij mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *