Ga naar de inhoud

Voor u getest. Gps-trackers voor huisdieren

Vos

Met een gps-tracker weet je altijd wat je kat of hond uitspookt

Matthijs Meeuwsen >  Laatste update: 12:41

Een hardleerse siamees of vluchtgrage teckel? Met een gps-tracker om de halsband weet je altijd waar je huisdier rondhangt. Tenminste, dat is de bedoeling.

route van Lola
Route van Lola
route van vos
Route van Vos

Mijn hond Lola is Madurodam binnengeglipt. Ze bevindt zich tussen de Domtoren en de Erasmusbrug. Volgens de app op mijn telefoon tenminste. Volgens mijn eigen waarneming ligt ze gewoon thuis te snurken aan mijn voeten, 2,7 kilometer buiten het pretpark. Ik besluit haar te bellen. Het apparaatje aan haar halsband piept, waarna Lola wakker schrikt en er nukkig naar begint te krabben. Tevergeefs. De telefoon opnemen was geen lesstof op de puppycursus.

Welkom in de wereld van de dierentrackers. In 2017 werden 77.479 huisdieren als vermist opgegeven. Niet verwonderlijk dat eigenaren hen uitrusten met gps-zenders die hun rondzwervingen doorzenden naar je telefoon. Wekenlang onderwierpen we vijf trackers aan een vergelijkend warenonderzoek in bos en binnenstad. Met Lola; geen notoire wegloper, tenzij ze letterlijk ergens lucht van krijgt (van bruinvis tot begraafplaats) of de wandeling te karig vond (en zich in de bosjes verstopt). Collega Sanne van der Kolk maakt het testpanel compleet met kater Vos; ooit een vrijbuiter, maar sinds de verhuizing naar een bovenwoning zonder kattenluik al maandenlang met noodgedwongen huisarrest. De gps-trackers zijn voor hem dan ook een welkome uitvinding: eindelijk kan hij zijn nieuwe buurtje ontdekken.

Sloot

Qua gewicht lopen de trackers uiteen van 23 tot 50 gram; weliswaar een wezenlijk verschil voor een chihuahua, maar klein bier voor een dier met de omvang van labrador Lola en huiskat Vos, die er door het binnenzitten al een paar pondjes bij heeft verzameld. Zolang geluiden uitblijven, lijken beiden volkomen onaangedaan door de gadgets om hun hals. Vos moest hooguit even wennen aan een halsbandje om, maar dat proces was met een paar uur wel gefixt. En Lola moest tijdelijk rondlopen met akelig dunne, soms snijdende halsbanden, omdat enkel de Tractive verenigbaar is met de gewatteerde exemplaren waar veel honden(baasjes) de voorkeur aan geven. Een plons in de sloot (Lola) blijft veelal zonder gevolgen; alleen de Reptrek is slechts spatwaterdicht. Alle trackers kunnen bovendien een virtueel hek opentrekken, waarna je automatisch gewaarschuwd wordt als je huisdier de afrastering verlaat of betreedt. Nuttig? Zeker. Tenzij het beest een tijdje rondscharrelt in het grensgebied en je dus wordt bestookt met berichten dat Vos in, uit, in, uit, in, uit dit zogeheten geofence is geslopen.

De verschillen worden groter als we de nauwkeurigheid van de positiebepaling tegen het licht houden. Bij alle trackers kan je (enkel met een betaald abonnement of los aan te schaffen prepaidkaart) realtime meekijken op een plattegrond, inclusief icoontjes voor jou en je huisdier. Helaas zitten de Reptrek en – in mindere mate – Pet GPS-tracker geregeld honderden meters tot soms zelfs kilometers naast de werkelijke locatie. Dat beide enkel functioneren met een tenenkrommende app doet de staart helemaal slap hangen.

Weenect en Tractive zorgen wel voor gekwispel en gespin. Vooral de Tractive laat bijkans op de meter nauwkeurig zien bij welk huisnummer Vos staat te snorren. Het zijn bovendien de enige twee met een augmented reality-functie; waarbij je middels richtingaanwijzingen in het beeld van je telefooncamera als een potje Pokémon Go naar je schnauzer kan speuren.

Maar belangrijker nog: als enige twee bieden ze ook een live-modus, waarbij je in realtime ziet waar je harige huisgenoot zich bevindt. De concurrentie geeft daarentegen hoogstens eens per 30 of zelfs 60 seconden de positie door, waardoor je voortdurend achter de feiten aanloopt als meneer of mevrouw weer eens de benen heeft genomen.

Mocht het dier zich vervolgens in het struikgewas verstoppen, dan kunnen alle trackers wel een ringtone of lichtgeluid afspelen om hun positie te verraden. Bij de Minifinder, Pet GPS-tracker en Reptrek kan je Bello zelfs bellen en vervolgens meeluisteren. Volgens de fabrikanten een handige functie om je huisdier commando’s toe te fluisteren of te communiceren met een eventuele vinder. In de praktijk vooral resulterend in gehijg op de lijn.

De jury

Vos (3) Vrolijke vrijbuiter. Staat weer dagelijks te springen om naar buiten te mogen.
Gek op aangespoelde vissen, schimmelkaas en moddersloten.
© Shody Careman Lola (7) Gek op aangespoelde vissen, schimmelkaas en moddersloten.

De uitslag

GPS-trackers voor huisdieren. De uitslag.
© Shody Careman. GPS-trackers voor huisdieren. De uitslag.

Tractive

Prijs: €49,99
Abonnement: €3,75 – €4,99 per maand (afhankelijk van contractduur).
Gewicht: 35 gram (hond), 50 gram (kat).
Hardware: De hondentracker is als enige verenigbaar met dikkere halsbanden. De kattentracker is geïntegreerd in een halsbandje waardoor geen losse gadget nodig is.
App: Prima. Tractive biedt ook de extra app Dog Walk waarin je al je loopjes kan bijhouden als een soort Fitbit voor viervoeters, inclusief foto’s langs de route en zelfs icoontjes waar een grote/kleine boodschap is gedaan.
Tracking: Zeer nauwkeurig. Met als grootste plus de livemodus waarin de real-time positie als rode lijn – en inclusief snelheid, richting en hoogtemeter – op de kaart verschijnt. Via de camera van je mobieltje krijg je ook in augmented reality aanwijzingen waar je huisdier zich bevindt.
Terugkijken: Plattegrond, afstand en minuten. Ook leuk: heat map om te zien waar het langst is gesnuffeld.
Geofence: Cirkel of rechthoek, onbeperkt qua radius.

Weenect

Prijs: €49,99
Abonnement: €3,50 – €7,90 per maand.
Gewicht: 25 gram.
Hardware: Net een deurbel. Blijft prima zitten, al is de siliconen hoes slechts moeizaam om een dikkere halsband te wurmen. Lampjes zijn in de buitenlucht slecht zichtbaar.
App: Fijne, duidelijke app. Handig: de geïntegreerde routebeschrijving die direct naar je vermiste dier navigeert.
Tracking: Goed signaal. De live-modus houdt het echter maar 5 minuten vol en ververst met name binnen de bebouwde kom nog steeds geregeld slechts eens in de 10 seconden. De AR-functie werkt dankzij het getoonde kompas wel uitstekend.
Terugkijken: Lijn op de kaart; kan ook online op je computer.
Geofence: Cirkel, tot 2 kilometer in radius.

Minifinder Atto

Prijs: €149 Abonnement: €6 – €12 per maand.
Gewicht: Zwaarste: 38 gram.
Hardware: Past enkel om dunne halsbanden, zoals de meegeleverde variant.
App: Zweeds of Engelstalig. Basaal; lijkt niet per se voor huisdieren bedoeld. Handig: een seintje ontvangen wanneer je huisdier een bepaalde snelheid overschrijdt.
Tracking: Zit er binnen de bebouwde kom soms wat naast, maar grote lijnen kloppen. Geeft helaas hoogstens elke 30 seconden de positie door. Ook AR-functie ontbreekt.
Terugkijken: Historie is tot 7 dagen terug te kijken als lijn op de kaart. Verder geen specificaties.
Geofence: Als enige in elke willekeurige vorm op te trekken.

Pet GPS Tracker

Prijs: €79,95. Plus prepaid simkaart en datakosten.
Gewicht: 29 gram.
Hardware: Naamloze tracker van Chinese makelij (via diergedrag.nl). Enkel toepasbaar op dunne halsbanden. Je moet zelf een losse simkaart aanschaffen, wat onder meer gepriegel met piepkleine schroefjes vergt.
App: Werkt niet met een eigen app, maar de Aziatische app SeTracker. Vol vrolijke animaties, maar ook hinderlijke advertenties (die alleen tegen betaling verdwijnen) en onbegrijpelijke vertalingen.
Tracking: Geeft hoogstens eens per minuut de positie door, en niet eens vlekkeloos. Zit er soms zelfs kilometers naast als de gps wegvalt en wordt overgeschakeld op de minder nauwkeurige LBS-plaatsbepaling.
Terugkijken: Bewegende lijn op de kaart.
Geofence: Cirkel, tot 2 kilometer in radius.

Reptrek Minitrek

Prijs: €84,95. Plus prepaid simkaart en datakosten.
Gewicht: Lichtste: 23 gram.
Hardware: IJzeren ringetjes van siliconen hoesje kunnen onmogelijk om een dikkere halsband. Is als enige in de test slechts spatwaterdicht. En een nog groter nadeel: de koppeling met een losse simkaart is een en schier eindeloos proces.
App: Werkt eveneens enkel met de tenenkrommende app SeTracker.
Tracking: Dramatisch. Het signaal valt geregeld minutenlang weg of zit er kilometers naast. Geeft op zijn best slechts elke minuut de locatie door.
Terugkijken: Bewegende, maar hoekige lijn.
Geofence: Cirkel, tot 2 kilometer in radius.

Bron: Ad.nl. 19-1-2019.

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.