Ga naar de inhoud

Homeopathie, Kattenverdriet

  • door
Wiske
Nancy

Ik heb al enkele keren een verzoek gekregen of ik katten en andere dieren kan helpen die na het overlijden van een maatje (dit kan ook de eigenaar zijn) ander gedrag zijn gaan vertonen.

Dat dieren heftig kunnen reageren op het verlies van een maatje is mij wel duidelijk geworden. Er zijn bijvoorbeeld dieren die dan niet meer willen eten of niet alleen thuis kunnen zijn. Ook kan het zijn dat ze hun verloren maatje blijven zoeken. Dit gebeurt vaak als ze het andere dier niet dood hebben gezien. Ik adviseer dus ook altijd om de overgebleven dieren het dode dier te laten zien zodat ze afscheid kunnen nemen.

.

Staartje: kattenverdriet om haar gestorven zusje

Dit afscheid nemen kan op allerlei verschillende manieren gebeuren. Er zijn katten die gaan blazen en direct weglopen van het overleden dier. Ik heb echter ook een verhaal gehoord over een kat die heel erg hysterisch heeft staan gillen en springen op een overleden hond. Deze hond had het katje, vanaf kleins af aan verzorgd.
Net als mensen reageren katten niet allemaal hetzelfde op een gebeurtenis. Er zijn katten die na het overlijden van een andere kat in huis juist opbloeien. Dit kan zijn als de overleden kat altijd dominant aanwezig was en de andere kat op de tweede plaats kwam. Nu neemt hij zijn kans waar en verovert zijn nieuwe plek in huis.
Maar als er een goede band was tussen de dieren zie je vaak dat de overgebleven kat erg van slag is.

Staartje is een schildpadpoes van 17 jaar oud. Zij is altijd samen geweest met haar zusje en maatje Wiske. Toen haar eigenaresse, Roos mij om hulp vroeg had zij Wiske ongeveer een maand geleden bij de dierenarts moeten laten inslapen.

Staartje

Sinds die tijd huilt, miauwt en schreeuwt Staartje heel erg veel. Volgens Roos rouwt ze om haar zusje. Ze mist haar heel erg. Ze mauwt/schreeuwt vooral ’s nachts maar ook overdag en tijdens of na het eten.
Roos geeft haar extra aandacht en ze mag ’s nachts op bed slapen zodat ze niet alleen is. Maar dat blijkt niet voldoende te zijn voor de verdrietige Staartje.

Als ik Roos naar het karakter van Staartje vraag zegt ze:
Staartje is van nature een vrolijk, speels katje. Ze heeft een luide dwingende stem. Ze kan niet zo goed tegen alleen zijn. Geen echte kroelkat. Ze zoekt vooral contact als zij iets nodig heeft of iets wil, aandacht, eten, spelen en kroelen. Ze is wel een allemansvriend en nu ze iets ouder is kroelt ze wat vaker.
Ze kan de hele dag door eten maar ze heeft wel een gevoelige maag en geeft vaak over. Het is een super koukleum.

Al deze gegevens zijn belangrijk omdat ik zo een homeopathisch middel kan vinden wat het meest passend is voor Staartje. Maar wat wel duidelijk is, is dat ik een middel zoek dat kan helpen bij verdriet door verlies van een naaste.

In de klassieke homeopathie praat je over constitutiemiddelen en acute middelen. Een constitutiemiddel wordt gekozen op het totaalbeeld van een mens of dier. Dit totaalbeeld bestaat o.a. uit de fysieke en mentale klachten van het dier. Daarnaast wordt er gekeken naar het karakter en het gedrag van het dier. Ook gebeurtenissen in het leven van het dier spelen vaak een grote rol. Hiertoe kan dus ook het verlies van een maatje horen.

Een constitutiemiddel wordt meestal gezocht als een klacht al lang aanwezig is of steeds terugkomt. Er zijn dan ook vaak meerdere symptomen. In een acute situatie kun je echter ook direct een middel geven dat gekozen wordt op de klacht en niet op het totaalbeeld. Denk bijvoorbeeld aan A. bij kneuzingen en hoofdtrauma’s. Zo zijn er ook middelen die helpen bij verdriet, shock, doodsangst, diarree en andere acute situaties.

De oorzaak van het veranderde gedrag van Staartje is in deze casus wel duidelijk. Het is direct begonnen na de dood van Wiske. Ik heb gekozen voor het middel I. Dit is niet het constitutiemiddel van Staartje. Ik denk dan eerder aan een middel als A

Een aantal dagen nadat Staartje het middel heeft gehad, neemt Roos contact met mij op. Het gaat goed met haar. Ze is een stuk rustiger en ’s nachts huilt/schreeuwt ze niet meer. We spreken af dat als de klachten weer terugkomen het middel 1x herhaald moet worden.

Het gaat een lange tijd erg goed met Staartje.
Doordat Roos pas een nieuwe baan heeft en daardoor wat vaker van huis is en soms ook nachten weg is merkt ze dat Staartje weer symptomen vertoond van verlatingsangst. Nu is het tijd voor het constitutiemiddel A.

Direct nadat ze het middel heeft gekregen verergeren haar klachten even.

Er wordt vaak gezegd dat homeopathie eerst moet verergeren om daarna te gaan werken. Dit is echter niet waar. Het liefst zie je direct verbetering. Maar het ligt aan de gevoeligheid van het dier op het middel en de gekozen potentie. Een juist gekozen middel laat na de verergering, of direct een verbetering zien.
Zo ging het ook bij Staartje, een dag later werd ze heel rustig en was ze ook ’s nachts weer rustig.

Doordat Roos verhuisd is, is Staartje niet meer zo vaak alleen en dat is natuurlijk de beste remedie. De verhuizing heeft wel weer wat stress bij Staartje veroorzaakt. Ik heb geadviseerd Bachbloesem Rescue remedie druppels te geven voor, tijdens en na de verhuizing.

Dat Staartje gevoelig is voor verandering is wel duidelijk maar gelukkig weten we nu wel hoe we haar kunnen helpen.

Voor meer informatie over homeopathie bij mens en dier kunt u mijn website bekijken of bellen! Het telefoonnummer vindt u op mijn website.

Nancy Groeneveld, Klassiek homeopaat

Verschenen op: 2 maart 2008.
blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.