Ga naar de inhoud

Veel miauwen

  • door
Veel miauwen

’s Nachts veel miauwen

Sommige katten miauwen alleen ’s nachts. De redenen hiervoor kunnen heel divers zijn. Misschien vindt de kat het niet fijn dat hij niet bij zijn baasje kan zijn. Of misschien door de geluiden die er overdag niet zijn.

Wat dan kan helpen is voordat je naar bed gaat wat extra met je kat te spelen. Zorg dat je kat echt moe wordt van het spelen. Als je hem na het spelen wat te eten geeft, is de kans groot dat hij daarna langer gaat slapen.

Veel miauwen en krolsheid

Poezen die krols zijn, miauwen ook vaak veel en zeer hard. Dit kan een mogelijke oorzaak zijn van het vele miauwen, helemaal wanneer je kat dit niet continu doet maar alleen bij krolsheid.

Veel miauwen kan tevens voorkomen bij:

Tips bij miauwen uit verveling.

Ligt je kat overdag comfortabel op de bank te dommelen, maar is hij ’s avonds en ’s nachts plotseling klaar wakker?
Ondanks dat katten overdag veel slapen, hebben ze ook behoefte aan activiteit en aandacht. Als jouw kat opeens zin heeft in een spelletje of aandacht kan hij daarom gaan miauwen.

Bij miauwen uit verveling kan het helpen om je kat overdag meer aandacht te geven en meer met hem te spelen. Of het nu gaat om een bolletje wol, een balletje, veren of een klosje. Je kunt van alles verzinnen. Doe dit echter alleen wanneer je kat stil is, dus nooit beginnen te spelen als je kat  aan het miauwen is.
Als de kat dus aan het miauwen is negeer je hem volledig en wanneer hij stil is ga je met hem spelen . Op die manier zal hij op den duur doorkrijgen dat het miauwen niet meer beloond wordt maar het stil zijn juist wel.

Spelletjes.
Spelen met je kat is leuk, maar er zijn ook veel leuke kattenspelletje te koop. Zo heb je leuke spellen waarbij de kat voertjes kan zoeken. Ook zijn er verschillende leuke activiteiten, waarbij je kat iets in beweging kan zetten. Zelfs op de iPad zijn er spelletjes voor katten beschikbaar waar ze bijvoorbeeld op visjes kunnen jagen.

Tips bij miauwen als aangeleerd gedrag

Aangeleerd gedrag wil zeggen dat de kat uitgevonden heeft, dat wanneer hij miauwt dit een positief gevolg voor hem heeft. Hij wil wat extra aandacht of iets lekkers en wanneer hij aan het miauwen is krijgt hij dit meteen! Deze handige truc gaat hij natuurlijk vaker uitproberen.

De kans is groot dat je reageert op je kat wanneer hij aan het miauwen is. Wanneer je dit doet heeft de kat zijn doel bereikt: aandacht krijgen. Zelfs wanneer je alleen even naar je kat kijkt heeft de kat al een beetje extra aandacht. Dit kleine gebaar kan genoeg zijn om de kat te stimuleren door te gaan met dit gedrag. Ook straffen, zuchten of toespreken ziet de kat als een beetje aandacht en dus als een beloning.

Er is dus maar een remedie hiervoor: negeren!  Zodra de kat stil is kun je de kat belonen met een spelletje of extra aandacht. 

Tips bij miauwen door honger 

In tegenstelling tot ons mensen of honden, die maar één of twee hoofdmaaltijden per dag nodig hebben, hebben katten een voorkeur voor kleine porties tussendoor. Dit komt hun maag- en darmstelsel ten goede. Als ze ’s avonds niet veel gegeten hebben en ’s nachts wakker zijn, is het natuurlijk alleen maar begrijpelijk dat ze ook ’s nachts naar een kleine maaltijd verlangen en dus luidkeels miauwen.

In dit geval moet je echter niet uit je bed springen om de voerbak meteen te vullen. Als jouw kat eenmaal heeft geleerd dat haar miauwen voor voedsel zorgt, zal ze dit waarschijnlijk keer op keer proberen.

Vul de voerbak van je kat in plaats daarvan nog een keer vlak voordat je naar bed gaat, zodat ze ’s nachts zelf kan eten als ze daar behoefte aan heeft. Het kan ook handig zijn om een voerautomaat of een funboard gevuld met voer te gebruiken. Dit niet alleen omdat ze je kat kunnen voorzien van voer, maar ook om je kat een tijdje bezig te houden zodat jij in alle rust kan slapen.

Tips bij miauwen door eenzaamheid

Vooral ’s nachts, als hun baasje slaapt en de kat er niet op uit mag, voelt menig huiskat zich vreselijk eenzaam. Vooral kittens die vol energie zitten en extreem speels zijn, houden er niet van om ’s nachts alleen te zijn.

Een oplossing zou een tweede kat kunnen zijn, want in tegenstelling tot het baasje is deze ook ’s nachts actief en zorgt dus voor een geweldig speelkameraadje. Terwijl de twee kleine katten met elkaar strijden om de bank of samen de krabpaal veroveren, kun je rustig verder slapen in de slaapkamer ernaast.

Ook bij oudere katten kan een extra speelmaatje een goede oplossing zijn voor het nachtelijk miauwen. Echter moet je de katten wel ruim van te voren en voorzichtig aan elkaar laten wennen. Anders zou de komst van een tweede kat voor veel problemen kunnen zorgen – en dat zou je waarschijnlijk ook weer van je slaap beroven.

Tips bij miauwen bij stress en onzekerheid

Katten zijn gewenningsdieren en zeer gevoelig als het gaat om veranderingen in hun vertrouwde omgeving. Nieuw meubilair of het verhuizen naar een nieuwe woning kan een kat erg onzeker maken. De vreemde omgeving, de nieuwe geuren en de onbekende geluiden maken hen bang.
Een goede nachtrust is in deze staat natuurlijk amper mogelijk dus begint jouw kat te miauwen. Ook andere gebeurtenissen, zoals vuurwerk of zelfs een nieuw onbekend ruikend tapijt, kunnen katten met hun uitgesproken zintuigen laten schrikken.
Het is belangrijk dat je de zorgen van jouw kat serieus neemt, zonder te reageren op haar gemiauw ’s nachts – dit kan immers weer een uitnodiging zijn om jouw aandacht weer luidkeels op te eisen in de komende nachten.

Geef jouw kat in plaats daarvan extra liefde en aandacht – vooral overdag. Speel met haar, streel haar vacht en laat haar een dutje doen op je schoot. Ook ’s nachts mag de deur van jouw slaapkamer niet op slot. Misschien slaapt jouw kat wel in je bed en vindt ze daar juist rust? Als je niet wilt dat jouw kat in bed slaapt, kun je ook een comfortabele plek voor jouw kat creëren naast of onder het bed, of bijvoorbeeld een kattenhangmat neerzetten. Zo kan jouw kat toch lekker slapen in je bijzijn.

Als jouw kat ondanks deze maatregelen ’s nachts nog steeds onrustig is, kan feliway voor ontspanning zorgen. En voor sommige katten kan het zelfs helpen als de radio ’s nachts zacht aanstaat ter afleiding van de enge geluiden.

Tips bij miauwen uit gewoonte

Natuurlijk zijn er ook katten die alleen ’s nachts miauwen omdat ze er aan gewend zijn geraakt. Vooral wanneer het miauwen het gewenste effect bereikt, namelijk het krijgen van aandacht zoals geaaid worden of gevoerd worden.

Om het miauwen uit gewoonte te voorkomen, kun je jouw kat het beste ’s nachts negeren, ook al is dat soms ontzettend moeilijk. Zelfs als je kat een paar nachten lang blijft miauwen en je van jouw slaap berooft. Uiteindelijk zal jouw kat zich realiseren dat miauwen zinloos is en stoppen.

Toch moet je het miauwen van je kat serieus nemen. Vooral als jouw kat dit gedrag niet eerder heeft vertoond, moet je achterhalen wat de oorzaak kan zijn van het nachtelijke kabaal. Is er misschien een gebeurtenis geweest die jouw kat heeft laten schrikken? Heb je de laatste tijd weinig voor jouw kat kunnen zorgen? Of zijn de voedertijden veranderd? Als er stress, angst of verveling achter het nachtelijke gemiauw zit, kun je jouw kat misschien helpen met de bovenstaande tips. Als dit niet van toepassing is, moet je zeker een afspraak maken met de dierenarts, want ook ’s nachts kan jouw kat door ziekte of pijn luidkeels miauwen om hulp.

Tips bij miauwen door ziekte of pijn

Veel katten lijden in stilte en verbergen pijn zo lang mogelijk, dat zit in hun aard. Om te overleven mochten hun voorouders nooit zwakte tonen. Maar ’s nachts wordt de pijn vaak ondraaglijk (dit is bij katten niet veel anders dan bij mensen). Daarnaast is er de duisternis, de stilte, de afwezigheid van hun mensen en het gebrek aan afleiding, zodat veel katten soms geen andere keuze hebben dan luid te miauwen.
Naast de hierboven genoemde psychologische oorzaken, moet je altijd rekening houden met lichamelijke klachten van jouw kat als oorzaak. Pijn in interne organen, gewrichten, hoge bloeddruk, hyperthyreoïdie of nierfalen, en hartziekten kunnen allemaal bijdragen aan de nachtelijke rusteloosheid.

Ook mogelijke leeftijdsgebonden aandoeningen, zoals het verlies van bepaalde zintuigen (doofheid, blindheid) kunnen de kat zo bang maken dat ze ’s nachts begint te miauwen. Daarom moet je jouw kat altijd laten onderzoeken door een dierenarts, dit is de enige manier om een ziekte als oorzaak uit te sluiten.

Tips als jouw kat om hormonale redenen miauwt

Vooral bij katten of katers die niet gecastreerd/gesteriliseerd zijn, spelen de hormonen zo nu en dan op. Op een leeftijd van ongeveer zes maanden worden vrouwtjeskatten geslachtsrijp en ervaren ze hun eerste krolsheid. Ze zijn nu klaar voor voorplanting en laten dat zien door onrustig heen en weer te lopen, met hun kop tegen voorwerpen te wrijven, meer te markeren met hun geur, hun staart op te zetten en intensiever te miauwen, te sissen of te “koeren. Zelfs katten die ’s nachts altijd stil zijn geweest, beginnen ineens luidkeels te miauwen als ze krols zijn. Tegelijkertijd geven de geslachtsrijpe katten een geur af die mannetjes over grote afstanden kunnen ruiken dankzij hun fijne neus. Je kater kan ineens ondraaglijk worden als een kat uit de buurt krols is. Hij zal dan zijn best doen om bij de kat van de buren te komen en zijn ongenoegen te uiten over de gesloten deuren ’s nachts door luid te miauwen.

De meest effectieve remedie tegen hitsige katten is een castratie van de kat of kater. Gecastreerde katten worden meestal rustiger en verliezen hun interesse in het paren. Ook het gevaar van een permanente krolsheid, die kan ontstaan bij katten als ze niet gedekt worden tijdens de krolsheid, verdwijnt na de castratie.

Als je jouw kat of kater wilt castreren of steriliseren, moet je dit plan goed bespreken met jouw dierenarts. Hij zal je in detail adviseren over het juiste tijdstip, de voordelen en mogelijke bijwerkingen van de castratie en sterilisatie.

Niets helpt

Maar als niks helpt en het nachtelijke gemiauw niet ophoudt, moet je niet aarzelen om professionele hulp te zoeken bij een ervaren katten gedragsdeskundige. Je bent immers niet de enige die aan slapeloosheid lijdt, jouw kat voelt zich waarschijnlijk ook onwel en wil een behoefte uitdrukken met luidkeels miauwen en dit moet je tot op de bodem uitzoeken.

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.