Ga naar de inhoud

Kale plekken bij de kat

zwart-witte kat met mooie vacht

Kale plekken bij de kat

JEUK

Door heftig krabben ontstaan kale plekken en een geïrriteerde huid (pukkels, schilfers, roodverkleuring). De jeuk kan veroorzaakt worden door ongedierte (vlooien, mijten) of het kan wijzen op een allergie.

Bij zeer heftig krabben kunnen stompe kunstnagels om de nagels van de achterpoten worden geplaatst om de hevige zelfverwonding te stoppen.

Allergieën kunnen we onderverdelen in 3 groepen:

  • vlooienallergie, vlooien (1 vlo kan al genoeg zijn),
  • voedingsallergie, bijvoorbeeld door rundereiwitten,
  • omgevingsallergie, bijvoorbeeld huisstof.

Vlooienallergie

Allergie vlooien

Deze vorm van allergie komt het meest voor. De kat heeft veel jeuk vooral op zijn rug en bijt of likt daar de haren weg, zodat er een grote kale plek ontstaat. Vaak komen er ook kleine pukkeltjes op de huid. De dierenarts zal wat haren onderzoeken en vindt dan afgebeten haren. Dat is dan het bewijs dat de kat dit zelf heeft gedaan en dat er geen sprake is van haaruitval.

Behandeling:
Alle huisdieren, die vlooien kunnen hebben (katten, honden, fretten, konijnen) en in hetzelfde huis wonen moeten een goede behandeling tegen vlooien krijgen. Natuurlijk moet ook de omgeving behandeld worden omdat daar eitjes, larven en poppen van de vlo kunnen zitten.

Voedselallergie

Voedselallergie

De kat heeft veel jeuk vooral aan de hals en de kop. Ze kunnen zich tot bloedens toe openkrabben. Soms komen ook maag-darmklachten voor.

Behandeling:
Er moet een dieet gegeven worden, dat de kat nog nooit gehad heeft. De boosdoeners zijn de eiwitten.

Omgevingsallergie (Atopie).

omgevingsallergie

Deze allergie berust op allergie voor omgevingsstoffen, zoals huisstofmijt of graspollen. De kat bijt haren op de buik weg. Het beste is ervoor te zorgen dat de kat geen contact meer heeft met de allergische stof. In de praktijk is dit echter bijna nooit uitvoerbaar.

Behandeling:
Dikwijls moeten er medicijnen worden gegeven. Er worden tegenwoordig zeer goede resultaten geboekt met cyclosporinen. Deze medicijnen geven een goed resultaat zonder bijwerkingen.
Zie ook: “Eosinofiel granuloom” 

HORMONEN

Dit geeft vrijwel altijd een symmetrische kaalheid. Enkele oorzaken staan hieronder.

Gemis aan vrouwelijke hormonen

Bij castratie komt het voor dat er kaalheid optreedt van de spiegel (= het gedeelte onder de staart), de binnenkant van de achterpoten en de buik.

Behandeling:
Soms gaat door een hormooninjectie, maar ook wel spontaan, het probleem over.

Schildklierproblemen

Terwijl bij de hond bij afwijkingen aan de schildklier vrijwel altijd sprake is van een te trage schildklier, is dit bij de kat juist het tegenovergestelde.
Bij oudere katten komt nogal eens een te actieve schildklier voor. Het gevolg is een onrustige, opgejaagde kat die veel eet en drinkt en toch mager is (dit kan ook het geval zijn bij suikerziekte!).
Deze katten zijn de hele dag druk met hun vacht bezig en likken overdreven veel. Dit geeft een mottige vacht met kale plekken.

Behandeling:
Zie bij: Schildklier.

De bijnieren

Wanneer de bijnierschors te actief is (de ziekte van Cushing), ontstaat het beeld van een patiënt die veel en langdurig prednison slikt:

  • spieren slinken (ledematen worden dunner),
  • de romp wordt echter dikker door vetafzetting.
  • de huid wordt dun en haarzakjes verdwijnen. Bij de kat levert dat een dunne vacht met kale plekken op.

PSYCHISCHE KAALHEID

Deze emotionele vorm van kaalheid komt alleen bij onze kat voor. Sommige katten gaan een stressvolle situatie te lijf door zich overmatig te verzorgen, te likken en zelfs plukken uit de vacht te trekken.
Veranderde omstandigheden in huis vormen vaak de onderliggende oorzaak, bijvoorbeeld de geboorte van een baby, een verhuizing, complete nieuwe inrichting van het huis. Het is van belang de oorzaak op te sporen. Als de oorzaak niet is weg te nemen, blijft er alleen behandeling met al of niet homeopatische middelen over.
Zie ook bij: “Poetsgekte” 

TEKORTEN AAN ONVERZADIGDE VETZUREN.

Dit is een veel voorkomend tekort en wordt vaak over het hoofd gezien. De huid wordt droger, soms ziet men schilfertjes. De haren zijn een beetje dof en vallen gemakkelijk uit.

Behandeling:
Deze vetzuren moeten dus aangevuld worden via de voeding. Voor de kat bestaat hiervoor een vloeibare olie-achtige oplossing.
Denk hierbij aan verbeterde voeding met omega-3 extra (visolie).
Zie ook bij:”Eosinofiel granuloom” 

TEKORT AAN ALGEMENE VITAMINES

Dit komt nog zelden voor omdat de meeste katten goede commerciële voeders eten waarin alle benodigde vitaminen en mineralen in de juiste hoeveelheden zijn verwerkt.
Het kan echter voorkomen dat bepaald voeder niet volledig verteert, waardoor de voedingsstoffen onvoldoende of slecht op de juiste plaats aankomen. Op lange duur kan dit aanleiding geven tot huid- en vachtproblemen.
Ook wanneer je het eten zelf maakt, kunnen tekorten aan voedingsstoffen voorkomen. Koken voor de kat is niet gemakkelijk. Heel vaak zal de kat alleen het vlees uit het zorgvuldig samengestelde diner oppeuzelen. Op deze manier kunnen tekorten ontstaan van vitaminen en mineralen. Deze tekorten kunnen dan weer van invloed zijn op de huid.

Behandeling:
Ander voer kiezen en bij het zelf klaarmaken extra vitaminen en mineralen toedienen.
Vitaminen en mineralenmengsels zijn er in verschillende vormen: vloeistoffen, poeders of tabletten.

BACTERIËN EN SCHIMMELS.

Huidinfecties (bacterie) of huidschimmels tasten de huid aan en kunnen overmatig haarverlies veroorzaken doordat de kat gaat krabbelen (jeuk) of omdat de haarfollikels (de plaats waar het haartje ontspringt) aangetast worden door de bacterie of schimmel.
Bacteriële huidinfecties moet je met antibiotica aanpakken. Meestal maakt de arts een “kweek” van de huidbacterie om te zien welke bacterie het is om de juiste antibiotica te kunnen verstrekken.
Schimmel is te bestrijden met lotions en in ernstige gevallen met tabletten. Het toedienen van die tabletten moet je wel lange tijd volhouden (ongeveer 6 weken) omdat de schimmel anders weer de kop kan opsteken.

OVERIGE

Katten kunnen ook spontaan hun haren verliezen bij nervositeit of koorts.

ALLERGIETEST.

Allergie test

Tegenwoordig kun je een allergietest bij de kat laten doen. Onder narcose spuit de arts een kleurstof in een ader, waarna je de test kan aflezen. Een test zoals hiernaast is te zien, kom je bijna niet meer tegen.

Bron Allergie: Huisdierenziekenhuis Honselersdijk

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.