Ga naar de inhoud

5 mooiste katten van de wereld

  • door
manon-de-wit-sprotje-in-de-sneeuw

Iets mooi vinden is een kwestie van gevoel. Dit is voor iedereen anders. Wat de een mooi vindt, is voor een ander het lelijkste wat er bestaat.
Daarom is dit geen echte top 5 maar het resultaat van het bekijken van een aantal kattenrassen door mijn ogen en met mijn gevoel.
Ik denk echter wel dat dit lijstje met het gevoel van heel veel mensen overeen zal komen. Bij de keuzes heb ik gelet op karakter en uiterlijk. In dit artikel zal je dat dus steeds terugzien.

Op deze site staat een een grote lijst van de kattenrassen. De beschreven rassen bevatten zoveel mogelijk alle karaktereigenschappen en kleuren en andere uiterlijkheden. Die informatie heb ik als basis gekozen om dit artikel te schrijven.

De volgorde is op alfabet

Mijn mooiste katten

Brits korthaar

De kat die wij heden ten dage kennen als de British Shorthair oftewel de Brits Korthaar heeft zijn fokwortels in Groot Brittanië.

Kleuren: Het is een teddybeer-model kat met een rond, stevig uiterlijk en een pluche dicht ingeplante vacht. Een breed scala van kleuren is mogelijk bij de Brits Korthaar, maar de meest voorkomende kleuren zijn blauw, zilvertabby, crème, zwart en wit.
Karakter: De Brit is een vriendelijk en gezellig huisdier. Als hij is opgegroeid zoals het hoort, gezellig in de huiskamer, dan is er weinig, dat hem uit zijn evenwicht zal brengen. Maar bovenal, het leven is leuk, omdat hij een eindeloos vertrouwen heeft in ons. Hij begrijpt absoluut niet, dat iemand hem kwaad zou willen doen.
Zelfs een Brit van tien jaar of ouder is van tijd tot tijd dol op een spelletje. En knuffelen met de baas is ook heerlijk.
Vacht: 2 à 3 keer per week kammen in verband met losse haren.
Gedrag: Nogal onafhankelijk. Kan ook goede schootkat zijn. Goed met kinderen.
Hij houdt er niet zo van om rondgedragen te worden, hij staat het liefst met zijn voeten op de grond.

Europees korthaar

De Europese korthaar lijkt heel veel op de kortharige huiskat.
De Europese korthaar is vaak van middelgrote tot grote omvang met een gespierd lichaam. Ze hebben een dichte, korte vacht en een middellange staart. De kop is groot de oren middelgroot. Hij heeft ronde poten van gemiddelde lengte. De kleur van hun ogen kunnen verschillen van amber-goud tot blauw en groen.
Dit is een zeer intelligente harige vriend, dus u moet hem mentaal en fysiek uitdagen. Kattenvoer puzzels dagen bijvoorbeeld uw Europese korthaar uit waarbij hij zijn roofzuchtige instinct kan gebruiken. Het ras is van nature erg bezitterig en territoriaal en zal niet aarzelen om zichzelf te verdedigen.
Kleuren: De vacht van de Europese korthaar komt in verschillende kleuren en patronen voor. Dit kan onder andere zwart, rood, blauw, grijs, zilver en crème zijn.
Karakter: Zoals alle katten kunnen Europese kortharen hun momenten van waanzin hebben, hun gekke half uurtje. Maar ze kunnen ook genieten van lange siësta’s of van lekker bij hun baasje liggen. Dit maakt de kat erg evenwichtig. Het ras is er ook goed in iets duidelijk te maken zonder te miauwen. Ze zullen alleen miauwen als laatste redmiddel als hun baasje hun lichaamstaal niet begrijpt.
Vacht: De korte, dichte vacht van de Europese korthaar kat is makkelijk te onderhouden. Omdat het haar glad is en er geen ondervacht is, is een simpele wekelijkse kambeurt voldoende om de huid en vacht gezond te houden.
Gedrag: Het is gebruikelijk om verschillen in persoonlijkheid en gedrag te zien als het gaat om de Europese korthaar. Over het algemeen zijn deze katten gedurfd, speels en liefdevol. Het is een vriendelijk en relaxed ras dat zich snel aanpast aan nieuwe omgevingen. Dit maakt de kat een ideaal huisdier voor huishoudens met kleine kinderen, andere katten, honden en diverse huisdieren.

Maine Coon

Kleuren: bij de Maine Coon vrijwel alle kleuren mogelijk. Alleen de kleuren lilac en chocolate en de Siamese point-aftekening zijn niet toegestaan. Afhankelijk of de kat tabby, effen, blauw of zilver is, voelt de vacht stugger of zachter aan.

De volgende vachtpatronen zijn toegestaan:

  • gemarmerd, ook wel ‘classic’ of ‘blotched’ genoemd
  • gestreept, ook wel ‘mackerel’ genoemd
  • tevens is effen mogelijk.

Karakter: Onder het misschien wat wilde uiterlijk van de Maine Coon verbergt zich een aanhankelijke kat met een zeer tolerant karakter. Hij is niet opdringerig, maar wel speels (sommigen apporteren ook) en intelligent. Van nature rustig van aard en goedgehumeurd zal hij niet gauw zijn nagels gebruiken en vechtpartijen bij voorkeur uit de weg gaan.
Hun verschijning is imposant door hun los uitstaande vacht, hoge poten en lange, volle staart en geeft een goed gespierde, stevige en krachtige indruk.
Vacht: Dik, zwaar en lang met een lange kraag over de schouders. Redelijk te onderhouden vacht. 2 à 3 keer per week kammen.
Gedrag: Erg vriendelijk. Nogal rustig. Wel temperamentvol. Heeft een duidelijke voorkeur voor bepaalde gezinsleden. Goed met kinderen.
Extra: Hoewel de Maine Coon goed binnenshuis gehouden kan worden, heeft hij het liefst een uitloop naar buiten.
De Maine Coon mag niet met andere rassen gekruist worden. Als je een Maine Coon koopt, let er dan op dat er op de stamboom bij elke voorouder MC staat en geen ander ras.

Ocicat

De Ocicat is een middelgrote kat met het karakteristieke spotted patroon. De poezen wegen gemiddeld 3,5 tot 5 kilo, de katers kunnen tussen de 6 en 8 kilo wegen.
De kat ziet er elegant en slank uit, maar tilt men hem op, dan is hij verrassend zwaar.
De achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten.
Kleuren: De spots hebben de grootte en vorm van een duimafdruk en moeten zoveel mogelijk goed verdeeld zijn over het lichaam. De borst wordt gemarkeerd door een dubbele ongesloten halsbanden. De staart heeft zeer brede strepen, bij voorkeur afgewisseld met spots, de staartpunt is effen.
De lichtste kleur bevindt zich meestal op het gezicht, rond de ogen, kin en onderaan de kaken. De donkerste kleur bevindt zich op de staartpunt.
De Ocicat komt voor in de kleuren black spotted (tawny), blue spotted, chocolate spotted, lilac spotted, cinnamon spotted en fawn spotted met en zonder zilver.
Karakter: De Ocicat is erg lief, aanhankelijk, intelligent, nieuwsgierig, actief en dol op spelen. Hij zoekt graag contact met zijn mensenhuisgenoten, zonder echt opdringerig te zijn. Hij kan zichzelf goed vermaken. Maar door zijn sociale karakter is het niet raadzaam de Ocicat hele dagen aan zijn lot over te laten. Beter is het, wanneer u zelf veel buitenshuis werkzaam bent, een tweede kat te nemen of twee kittens aan te schaffen. Ook met honden kunnen ze in harmonie samenleven, mits ze daar op jonge leeftijd al aan gewend zijn geraakt.
Vacht: Kort, glad, dicht, zacht en glanzend. Haren met ticking vormen de basis voor de gevlekte vacht. De vlekjes moeten duidelijk afsteken tegen de ondergrond. Zeer gemakkelijk te onderhouden vacht.
Gedrag: Nogal vriendelijk. Energiek. Met kinderen kunnen ze het ook prima vinden, ze zijn verdraagzaam, geduldig en zullen niemand met opzet bezeren.

Siamees

De Siamees is een elegant, harmonieus gebouwd dier met een lang slank lichaam, fijne lange poten, ovale voeten en een lange dunne staart.
De wigvormige kop wordt gedragen op een lange slanke nek.
Kleuren: De kleurschakeringen van de vacht zijn typerend.
De points bevinden zich op de kop als masker, op de oren, poten, voeten en staart.
Het masker is door strepen met de oren verbonden.
Alle points hebben dezelfde basiskleur. Er moet een duidelijk contrast zijn tussen points en lichaamskleur.
De kleurontwikkeling bij kittens verloopt langzaam, vooral bij de chocolates, cinnamons, lilacs en fawns.
Karakter: Onder alle omstandigheden geeft hij blijk van een verbazingwekkend gevoel van waardigheid en als hij het strelen van een vreemde toestaat is het eigenlijk niet van harte. Hij is intelligent, dapper, recht-door-zee en hij geeft zich geheel aan zijn baas/personeel. Als hij hiervan wordt gescheiden, is hij in staat om dood te gaan door niet meer te eten.
Er kan aan worden toegevoegd dat dit bijzonder waakzame dier – dat maar met een half oog slaapt – zo’n bliksemsnelle reactiesnelheid heeft, dat hij wordt beschouwd als de snelste van alle katten.
Vacht: Kort, strak tegen lichaam liggend. Siamezen hebben een vacht vol contrast. Het lichaam is lichter dan de points. Zeer gemakkelijk te onderhouden vacht.
Gedrag: Redelijk vriendelijk. Goed met kinderen. Praat veel.
Hij is wat achterdochtig, geneigd tot nerveus gedrag, tamelijk jaloers en kan zo hard miauwen dat het soms op het krijsen van een baby lijkt.

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.