Ga naar de inhoud

5 verboden katten die gewoon rondlopen in Nederland omdat niemand controleert

  • door

01-02-2019, EenVandaag

Fokken met mismaakte katten is verboden in Nederland. Toch geeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit toe dat fokkers nog nooit zijn gecontroleerd. Daarom krijgen deze misvormde katten telkens nieuwe kittens.

Van een ogenschijnlijk gewone huiskat die nauwelijks kan springen tot een naakte weerwolfkat die geen zonlicht verdraagt: deze vijf katten mogen volgens experts allang niet meer in Nederland rondlopen.

Lees ook: Geen haar en korte pootjes

1. Munchkin

munchkin kat

De Munchkin ziet er op het eerste oog uit als een gewone huiskat. Maar als je goed kijkt dan vallen de kleine pootjes op. Dit ras lijdt dan ook aan dwerggroei. Deze genetische afwijking verstoort de kraakbeenontwikkeling van de kat. Volgens deskundigen kan de Munchkin hierdoor nauwelijks springen en kunnen ze maar beperkt rennen. Door vele raskattenorganisaties wordt de Munchkin hierdoor officieel niet erkend als ras.

2. Bambino Sphynx

bambino sphynx, sfinx, sfynx
Bron: EenVandaag.

Een kat met grote ogen en zonder haar. Dat is de Bambino Sphynx, een kruising tussen een Sphynx en een Munchkin. De kat heeft twee genetische afwijkingen: de kaalheid van de Sphynx en de korte poten van de Munchkin.

In Nederland zijn zeker vijftien Bambino-fokkers actief. Liefhebbers van de Bambino wijzen op het speelse karakter van de kat. Maar volgens deskundigen is dit type Sphynx niet in staat tot normaal kattengedrag. Ze verbranden snel in de zon, hebben geen snorharen die dienen als belangrijk tastorgaan en door de korte pootjes lijden ze chronisch pijn. In Nederland wordt de Bambino officieel niet erkend.

3. Scottish Fold

Scottish fold

De Scottish Fold is enorm populair in Nederland. Vlogger Enzo Knol heeft hier een belangrijke rol ingespeeld, doordat hij deze kat twee jaar geleden kocht. Ook internationale sterren, zoals Taylor Swift en Ed Sheeran, hebben een Scottish Fold.

Door een erfelijke aandoening wordt het kraakbeen in het oor van deze kat aangetast. Vandaar de kleine vouwoortjes, die het dier zo’n schattig voorkomen geven. Naast de oren zorgt deze groeistoornis in het kraakbeen voor misvormde poten en kreupelheid. Ook krijgt de Scottish Fold vrijwel altijd last van gewrichtsontstekingen.

4. De Lykoi

8_maanden_oude_Lykoi_kater
Qua gedrag doet de Lykoi vooral denken aan een hond. De kat is sociaal, volgzaam en is een enorme jager. Het haarpatroon van deze kat is bijzonder. De vacht is een combinatie van zwarte en witte haren en rondom de neus, ogen, oren en mond is de Lykoi kaal. Vanwege zijn bijzondere verschijning wordt hij ook wel de ‘weerwolfkat’ genoemd.

Wanneer de Lykoi volwassen wordt, verliest hij zijn haren. Na verloop van tijd wordt de kat helemaal kaal, wat de nodige problemen oplevert voor de Lykoi. Ze raken snel verbrand en hebben een grote kans op huidziekten, zoals huidkanker.

5. De Dwelf Kat

dwelf kat
Kijk je naar de Dwelf kat dan valt één kenmerk meteen op: zijn gigantische oren. De kat is een combinatie van de Sphynx en de American Curl. Van de Sphynx heeft de Dwelf zijn naakte voorkomen en van de American Curl de enorme gekrulde oren.

Zijn huid beschadigt snel en zijn oren leveren ook grote problemen op. Kattenoren zijn doorgaans heel soepel en kunnen geluiden vanuit alle kanten opvangen. De Dwelf kan lastig horen, doordat zijn oren stug zijn. In Nederland wordt de Dwelf niet erkend door raskattenorganisaties, maar is toch in bepaalde kringen een zeer geliefde kat.

Bron: EenVandaag

Zie ook de informatie hieronder. 

 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.