Ga naar de inhoud

Strenge regels voor kattensnuiten: ze komen eraan

Perzische kat

Katten met een te korte snuit lijden ernstig onder hun uiterlijk. Dat moet stoppen. Maar hoe lang moet een kattensnuit minimaal zijn om lijden te voorkomen? Duidelijke regels daarvoor komen eraan! Ze worden opgesteld door de faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht.

Waterhoofd, benauwdheid, oogziektes, gebitsafwijkingen…

Een te korte snuit veroorzaakt een hele rits ziektes en kwalen. Zo hebben veel Perzische katten problemen met ademhalen, eten ze moeizaam en hebben ze een grote kans op een waterhoofd. De oogkassen zijn zo ondiep dat de ogen uitpuilen, dit maakt de katten gevoelig voor oogzweren. Veel Perzische katten hebben traanogen en kijken scheel.

Regels voor de kattensnuit

Volgens de wet is het verboden dit soort katten te fokken. Een aantal fokkers ontving al een waarschuwing van de overheid. Maar het blijft onduidelijk welke snuitlengte dan wel acceptabel is om gezondheidsproblemen bij de kat te voorkomen. Dier&Recht is hierover al enige tijd in overleg met dierenartsen van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht.

Er is nu goed nieuws: de Universiteit Utrecht gaat in 2022 onderbouwde gezondheidscriteria opstellen voor katten. Deze criteria maken het voor de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) eenvoudiger om de wet goed te handhaven. Zo wordt het voor malafide fokkers steeds lastiger om ongestraft katten te fokken met schadelijke uiterlijke kenmerken zoals een veel te korte snuit.

Dier&Recht draagt bij in de kosten

Dit project kost veel geld. Dier&Recht heeft inmiddels –  via fondsen en donaties – een aanzienlijk deel bijeen gebracht, maar we zijn er nog niet helemaal. Wil je bijdragen aan het onderzoek naar gezonde kattensnuiten? Elk bedrag is meer dan welkom!

12 januari 2021 Kelly Kessen

”Selectie op extreme uiterlijke kenmerken geleid tot een steeds verdergaande misvorming van de hondenschedel”, dr. Hille Fieten bij KASSA

02 februari 2022 10:20

Afgelopen weekend kon je in het tv-programma KASSA Hille Fieten zien, de coördinator van ons Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde. In een item over het fokken van honden met extreme uiterlijke kenmerken gaf Hille uitleg over de zes criteria die zijn opgesteld ter invulling van de open normen in de Nederlandse wetgeving, die het Expertisecentrum in opdracht van het Ministerie van LNV heeft opgesteld.

 

Selectie op extreme uiterlijke kenmerken geleid tot een steeds verdergaande misvorming van de hondenschedel. Dat leidt tot een sterk verhoogde kans op ademhalingsproblemen, beschadiging van het oog, ontstekingen van de neusplooien en middenoorproblemen, en dus verminderd welzijn bij deze dieren. Deze schadelijke uiterlijke kenmerken zijn, naast erfelijke aandoeningen, de belangrijkste oorzaak van gezondheidsprobleem bij honden en katten. Om onderzoek te doen naar het voorkomen van deze aandoeningen worden deze door dierenartsen geregistreerd in het diagnose registratie-systeem PETscan.

PETscan is ontwikkeld door het Expertisecentrum Genetica en is mede mogelijk gemaakt met steun van Vrienden Diergeneeskunde.

Lees hier meer over het project ‘Gezonde huisdieren met PETscan.’

 

Onderzoek van Kassa. 29-01-2022

Fokkers kortsnuitige honden houden zich niet aan de wet

Nederlandse fokkers van kortsnuitige honden houden zich niet aan de wet, blijkt uit onderzoek van Kassa. Snuiten van gebruikte fokdieren zijn te kort en de neusgaten te nauw, dat stellen deskundigen van de Universiteit Utrecht en AniCura. Fokkers geven tegenover Kassa toe zich inderdaad niet aan de regels te houden. Ook blijken nieuwe fokafspraken van de Raad van Beheer niet in lijn met de wet. Dierenarts Kelly Kessen van Dier & Recht noemt de praktijken van de fokkers misdadig. 

Kassa deed uitgebreid onderzoek op Marktplaats, in verschillende stamboomdatabases, geheime Facebookgroepen en op andere sociale media. Zo konden foto’s worden achterhaald van de ouderdieren van 20 nesten van kortsnuitige honden. Die foto’s werden voorgelegd aan kortsnuitigenspecialist Gert ter Haar van AniCura en deskundigen van de faculteit diergeneeskunde van Universiteit Utrecht. Op basis van de foto’s waren zij van oordeel dat diverse nesten niet gefokt hadden mogen worden.

Fokkers geven toe de regels te overtreden

Toen Kassa betrokken fokkers benaderde met de resultaten erkenden fokkers van 4 nesten dat ze de regels hadden overtreden. Bij 3 van die 4 nesten was dat zelfs bewust. Andere fokkers stellen wel degelijk aan de wetgeving te voldoen en in sommige gevallen daar ook goedkeuring van de dierenarts voor te hebben.

Minimum snuitlengte niet meer nodig

Sinds 14 januari zijn voor 4 kortsnuitige rassen nieuwe convenanten opgesteld door de Raad van Beheer en betrokken rasverenigingen. Het gaat om de Franse Bulldog, Mopshond, Boston Terriër en Shih-Tzu. Op basis van de convenanten wil de Raad weer stambomen gaan uitgeven voor honden. Maar de fokdieren hoeven daarvoor niet langer aan een minimumvereiste voor de snuitlengte te voldoen. In plaats daarvan moeten ze een ademhalingstest met goed gevolg afleggen.

Geen wetenschappelijk bewijs

Gert ter Haar van AniCura en Hille Fieten van Universiteit Utrecht stellen echter dat er geen wetenschappelijk bewijs is waaruit blijkt dat pups van honden die aan de ademhalingstest voldoen, minder last krijgen van gezondheidsproblemen. Het criterium voor minimale snuitlengte is echter wel wetenschappelijk onderbouwd. Uit onderzoek blijkt dat over het algemeen geldt: hoe korter de snuit, hoe groter de kans op gezondheidsproblemen. Dus is het volgens de deskundigen noodzaak met een langere snuit te gaan fokken. Daarbij stellen de deskundigen dat alleen een ademhalingstest niet genoeg is om aan de wet te voldoen.

NVWA: Fokkers moeten zich aan de wet houden

Dat wordt in een reactie aan Kassa door de NVWA bevestigd. Op zich is volgens de toezichthouder niets mis met de regels voor uitgifte van stambomen die de Raad van beheer heeft opgesteld. Maar als fokkers ouderdieren gebruiken die enkel aan de ademhalingstest van de Raad voldoen en niet aan het minimumvereiste voor de snuitlengte, dan overtreden ze volgens de NVWA nog steeds de wet.

Reacties Dier & Recht en Raad van Beheer

Dierenarts Kelly Kessen van Dier & Recht noemt de fok met honden met een te korte snuit misdadig. Ze wil dan ook dat de NVWA meer gaat handhaven. De toezichthouder zou op dit moment nauwelijks bij fokkers langsgaan voor controles. Met de nieuwe convenanten van de Raad van Beheer en rasverenigingen zouden fokkers worden gestimuleerd de wet te overtreden.

In een reactie laat de Raad van Beheer weten dat door de strenge eisen voor de snuitlengte het voor fokkers van sommige rassen in Nederland praktisch onmogelijk is door te gaan. Met de nieuwe convenanten zou het mogelijk zijn om de gezondheid van de rassen te verbeteren en wel degelijk aan de wetgeving te voldoen.

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.