Ga naar de inhoud

Homeopathie, hulp bij nierproblemen katten

Jean Simeon Chardin 2

Jean Simeon

Nancy Groeneveld

Laatst kreeg ik het verzoek om iets te schrijven over de homeopathische behandeling van katten met nierproblemen. Dit precies in een tijd dat ik heel veel katten met deze problemen in mijn praktijk zie. Daarnaast heeft helaas ook mijn eigen 12-jarige kater problemen met zijn nieren en schildklier. Waarom zijn er zoveel katten met deze problemen? De meningen zijn hierover verdeeld. Zelf denk ik dat het meerdere oorzaken kan hebben. Het kan zijn dat een kat iets giftigs heeft gegeten of aan een giftige plant heeft gelikt. Nieren kunnen achteruit gaan door gebruik van medicijnen. Ook onze manier van voeren zou er mee te maken kunnen hebben. In de natuur vangt de kat een prooi en eet hem vaak helemaal op. Hieruit haalt hij al zijn voedingsstoffen en een groot deel van zijn vocht. Het meeste commerciële kattenvoer bestaat o.a. uit heel veel granen en andere toevoegingen. Daarbij drinken katten vaak te weinig wat niet goed is voor de nieren. Onze katten worden (gelukkig) ook steeds ouder. En ouderdom komt met gebreken. Dan is er ook nog zoiets als erfelijke overdraagbaarheid.

Nierproblemen

Timo nierproblemen

Is het acuut nierfalen dan is de kans op herstel groter dan bij chronische nierproblemen. Als er bij een kat nierproblemen worden geconstateerd zijn de nieren vaak al erg beschadigd. Volledig herstel is dan vaak niet meer mogelijk. Wel kan men met homeopathische middelen de nierfunctie ondersteunen en er voor zorgen dat ze niet verder achteruit gaan.
Toen er bij Timo schildklier- en nierproblemen werden geconstateerd, wilde de dierenarts een regulier medicijn geven om zijn iets te snel werkende schildklier te reguleren.

Toen ik aangaf dat dit medicijn erg slecht is voor zijn nieren en ik het met homeopathie ging proberen begreep ze mijn beslissing. Ditzelfde geldt voor het hartpilletje wat vaak wordt voorgeschreven met soms daarbij een pilletje tegen de bijwerkingen (o.a. misselijkheid). Wel ben ik direct overgestapt op nierdieet en heb ik een drinkfontein gekocht. Timo heeft nog nooit uit de fontein gedronken maar mijn andere oude poes Raya van (minimaal) 16 jaar oud vindt het helemaal geweldig. Zij staat zelfs te schreeuwen als de fontein uit staat.

Timo krijgt van mij nat- en droogvoer. Beide nierdieet via de dierenarts. Bij het natte voer doe ik ook nog wat extra water zodat hij toch voldoende vocht binnen krijgt. Met een stethoscoop heb ik zijn hartslag geteld. Bij de dierenarts was hij namelijk erg hoog. Dit is deels door de stress maar ook door de hyperthyroïdie (een teveel aan schildklierhormoon in het bloed). Thuis was de hartslag in het begin 150 wat te hoog is (normaal tussen 110-140 per minuut). Er zijn echter ook dierenartswebsites waarop staat dat de hartslag moet liggen tussen 120-200 slagen per minuut. Dus daar verschillen de meningen nog over.

Timo nierproblemen

Timo krijgt van mij nat- en droogvoer. Beide nierdieet via de dierenarts. Bij het natte voer doe ik ook nog wat extra water zodat hij toch voldoende vocht binnen krijgt. Met een stethoscoop heb ik zijn hartslag geteld. Bij de dierenarts was hij namelijk erg hoog. Dit is deels door de stress maar ook door de hyperthyroïdie (een teveel aan schildklierhormoon in het bloed). Thuis was de hartslag in het begin 150 wat te hoog is (normaal tussen 110-140 per minuut). Er zijn echter ook dierenartswebsites waarop staat dat de hartslag moet liggen tussen 120-200 slagen per minuut. Dus daar verschillen de meningen nog over.
Ik heb Timo homeopathische middelen gegeven en na een aantal dagen ging zijn hartslag steeds iets meer omlaag van 140 naar 128 en soms zelfs 120. De dierenarts gaf aan dat een ietsje hogere hartslag zelfs wel weer goed was voor de doorbloeding van de nieren. Ook geef ik Timo dagelijks homeopathische middelen die zijn nieren ondersteunen. En om de zoveel tijd zijn constitutiemiddel (meest passende homeopathische middel bij totaal beeld van de kat).
Ik moet zeggen dat het tot nu toe fantastisch met hem gaat. Hij is levendig, eet goed, drinkt niet overdreven veel en zijn vacht glimt. Zijn opgeheven staart geeft aan dat hij goed in zijn vel zit. Over een paar maanden wil ik weer bloed laten prikken. Niet te snel, want hij raakt nogal in de stress in de auto en bij de dierenarts. De dierenarts was het met mij eens dat je ook aan de kat zelf kan zien hoe het met hem gaat.
Het lijkt wel of hij weet dat de druppels goed voor hem zijn. Want elke dag geef ik hem de homeopathische middelen vanuit het flesje direct in zijn bek en hij heeft er totaal geen problemen mee.

Voor alle duidelijkheid als het niet goed gaat met je kat gaat ga dan naar de dierenarts. Als een kat ernstig nierfalen heeft kan een aantal dagen infuus ervoor zorgen dat hij weer opknapt. Dit is dan echt noodzakelijk. Zijn nieren worden dan gespoeld en dan kan men direct overgaan op nierdieet. Ook kan er via bloedonderzoek gekeken worden hoe hij ervoor staat. En hoe hoog andere belangrijke waardes, zoals het kalium gehalte zijn. Zeker als een kat veel overgeeft, veel drinkt/plast, gewicht verliest of gewoon niet goed in zijn vel zit ga dan voor controle naar de dierenarts. Nierproblemen kunnen al op 10-jarige leeftijd beginnen en bij bepaalde raskatten vaak nog eerder.

Het is echt heel erg belangrijk dat de kat blijft eten en drinken. Dus als hij de verschillende nierdieten echt niet eet, dan maar iets geven wat hij wel lust. Ook kan hij misselijk worden van zijn medicijnen. Bespreek dit dan met je dierenarts.

Homeopathie kan eventueel ook naast de reguliere medicatie worden toegepast.
Ik zie regelmatig goede reacties op de homeopathische behandelingen bij katten met nierproblemen. Natuurlijk hangt het wel deels af in welk stadium er begonnen wordt met de middelen.
Ik ga in deze column geen homeopathische middelen noemen omdat deze aandoening te ernstig is om zelf te gaan behandelen. Op forums wordt van alles geadviseerd. Maar elke kat is anders en ook de symptomen van de ziekte verschillen vaak. Dit betekent dat de ene kat baat heeft bij middel A en de ander bij middel B.
Ik adviseer daarom in dit geval contact op te nemen met een gediplomeerd (veterinair) homeopaat.

Praktijk voor klassieke homeopathie Nancy Groeneveld
Voor mensen en dieren. Lid NVKH / BKHD
Voor meer informatie bel: 0620591097 of kijk op mijn website.

Nancy Groeneveld, Klassiek homeopaat

Verschenen op: 24 juli 2010
blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

3 reacties op “Homeopathie, hulp bij nierproblemen katten”

  1. Is lycopus virginicus D6 het middel dat gegeven moet worden aan een kat met een te snel werkende schildklier en beginnend nierfalen? Waar kan ik dat kopen en is het ook in korreltje of kleinen tabletjes te krijgen?
    Mijn eigen dierenarts weet niets van homeopathie en wil haar de reguliere medicijnen geven, maar die hebben allerlei bij werkingen.

    1. Hallo Catherine, in de klassieke homeopathie zoek bij elk individu (mens of dier) het meest passende middel. Het constitutiemiddel. De keuze van het middel is dus afhankelijk van het karakter, gedraģ en de symptomen die je ziet bij de kat. Daarnaast spelen ook de oorzaak, leefomstandigheden, voeding e.d. een rol in de keuze van het middel. Dat is ook de reden dat ik de eigenaar eerst een vragenlijst over het dier laat invullen. Daarna volgt een consult van een uur in de praktijk, aan huis of via skype. Een middel dat niet passend is zal niet helpen en kan bij langdurig gebruikt zelfs extra klachten geven. Dus zo maar een middel inzetten is niet aan te bevelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.