Ga naar de inhoud

Simba: onzeker en stress en Tommie: dominant

Simba en tommy
Homeopaat Nancy

Ongeveer een jaar geleden kreeg ik de vraag of ik iets voor Simba kon betekenen. Simba is een rode poes van ongeveer 8 jaar oud. Ze werd op 1-jarige leeftijd uit het dierenasiel gehaald. Simba is nogal stressgevoelig en moest dus erg wennen aan haar nieuwe huis. De eerste twee weken plaste ze in huis daarna ging het beter. Toen ze 4 jaar geleden samen met haar baasje nogmaals ging verhuizen ging het weer mis. Ook nu duurde het weer twee weken voordat ze een beetje gewend was. Inmiddels was Ernie de andere kat van het huishouden overleden en besloot haar baasje er een nieuwe kat bij te nemen.

Casus Simba, onzeker en stress en Tommie, dominant

De keus viel op Tommie een kater van nu ongeveer 3 jaar oud. Ook dit gaf weer stress bij Simba. Maar nu zo erg dat ze begon met zichzelf kaal te likken. Tommie bleek een speelse dominante kater te zijn die de zachtaardige Simba flink op haar kop gaf. Hij viel haar vrij veel lastig en jaagde haar regelmatig van haar ligplaats af door haar te bespringen. Dit resulteerde bij Simba in stress, wat zich weer uitte in het kaallikken. De vacht was op haar buik en flanken geheel kaal.
Ze voelde zich niet echt lekker in haar “kale” velletje en had ook steeds vaker last van verkoudheden en oorontstekingen. Het feit dat haar baasjes vrij vaak weg zijn blijkt bij Simba ook een stressfactor te zijn.

Vragenlijst

Allereerst heb ik de eigenaresse gevraagd een uitgebreide vragenlijst in te vullen. Het is ook belangrijk dat het dier door een dierenarts onderzocht is om uit te sluiten dat er iets medisch aan de hand is. Ik wil graag van tevoren weten wat voor karakter een dier heeft, wat haar medische geschiedenis is en wat ze allemaal heeft meegemaakt in haar leven. Ook de omgevingsfactoren spelen een rol. Al deze gegevens zijn belangrijk om voor de kat het meest passende homeopathische middel te vinden.

Eerste indruk

Simba en tommy

Toen ik het eerste huisbezoek bracht zag ik twee mooie lieve katten die ondanks de onderlinge strijd wel op hun plek leken in het huis. Er werd duidelijk erg goed voor de dieren gezorgd. In eerste instantie was het de bedoeling beide dieren te behandelen. Simba zou minder onzeker moeten worden waardoor ze meer voor zichzelf zal opkomen en Tommie zou juist wat vriendelijker moeten zijn. Omdat elk dier, een individu is, heeft elk dier een eigen middel wat op dit moment bij hem of haar het meest passend is. Dat kan op een ander tijdstip weer een ander middel zijn. Tijdens het consult liet Tommie zien dat hij een echte kroelkat is. Ook Simba kwam wel even een aai halen. Vaak zit je dan tijdens het consult met één of meer katten op schoot.

Beeld gekregen

Simba was inderdaad behoorlijk kaal aan het worden. De huid was gelukkig wel zacht, droog en rustig. Tijdens het consult heb ik beide katten goed geobserveerd en zo een beeld gekregen van de onderlinge verstandhouding. De eigenaresse heeft ook nog extra vragen beantwoord. In de homeopathie is bijvoorbeeld zelfs het feit of een klacht links of rechts zit van belang voor de keuze van het middel.

Tommie verveelt zich

Al snel wordt duidelijk dat Tommie zich een beetje verveelt en zijn energie kwijt raakt door Simba te pesten. Tommie zou graag naar buiten willen maar dat is vanuit de flat niet mogelijk. Aangezien Tommie verder wel goed in zijn vel zit besluiten we alleen Simba een homeopathisch middel te geven. Met Tommie moet nu dagelijks een half uurtje gespeeld worden zodat hij zijn energie kwijt kan wat zijn gedrag tegenover Simba waarschijnlijk zal veranderen.

Sammy knapt op

Omdat ik nu een totaalbeeld (klachten, karakter, voorgeschiedenis) van Simba heb adviseer ik om haar het homeopathische middel P. te geven. Het middel hoeft maar 1 dag gegeven te worden en dan wachten we af wat er gebeurt. Er is een beginverergering te zien wat wel vaker bij homeopathie gebeurt. Simba wast zich de eerste dag heel heftig en is klaarwakker. Ze is feller en loopt veel te mauwen. De tweede dag is de verergering weg en wordt al snel wordt duidelijk dat Simba een stuk rustiger is. Ze slaapt veel, is vrolijker, minder onzeker en slaat letterlijk meer van zich af. Ze probeert wel de confrontatie uit de weg te gaan. Het likken gaat helaas gewoon door. Het is duidelijk een gewoonte geworden wat doorbroken moet worden. Tien dagen later wordt het middel nogmaals gegeven. Ze is veel speelser en onafhankelijker dan anders. Ook laat ze zich niet meer van haar slaapplaats verjagen. Wat opmerkelijk is, is dat sinds Simba veranderd is, ook Tommie veel liever en aanhankelijker is geworden. Doordat de stress bij Simba nu zo goed als verdwenen is stopt ze ook met het kaallikken van haar vacht. Een aantal maanden later is haar vacht weer helemaal aangegroeid. Bij het 2e huisbezoek zie ik een hele andere kat. Ze zien er overigens beide erg mooi en tevreden uit. Zoals op de foto te zien is kunnen ze het nu prima vinden samen.

Voor meer informatie over homeopathie bij mens en dier kunt u mijn website bekijken of bellen! Het telefoonnummer vindt u op mijn website.

Nancy Groeneveld, Klassiek homeopaat

Verschenen op: 3 augustus 2007.
blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.