De kat en geschiedenis
De godin Bastet. Dit kunstwerk is gemaakt door Meta Dame.
De reis van Bastet. Dit kunstwerk is ook gemaakt door Meta Dame.
“Kaspar” heet de stille gast die in het Londen’s Savoy Hotel altijd aan tafel wordt gevraagd als er 13 mensen zijn aangeschoven. Ruim 100 jaar geleden werd de gastheer van een diner voor 13 personen een week later gruwelijk omgebracht. Daarna at 30 jaar lang een personeelslid van het hotel mee als de gastenlijst 13 personen telde. Het houten beeld ‘Kaspar’ heeft die taak overgenomen. Deze uit plataanhout gesneden kater werd speciaal voor zijn gastrol in 1926 ontworpen door de kunstenaar Basil Tonieds. Winston Churchill was zo gek op het beest dat hij hem zelfs uitnodigde als hij geen 13 gasten had.
♦ Zwarte katten waren er ook al bij de oude Egyptenaren, die de huiskat gedomesticeerd hebben. De godin Bastet werd afgebeeld als een vrouwenlichaam met een zwarte kattenkop. Ze werd niet als gestreepte of gevlekte, maar als zwarte kat afgebeeld.
♦ In 1871 vond de eerste kattententoonstelling ter wereld plaats in Londen. Er waren hoofdzakelijk kortharige katten te zien, een Pers (toen nog ‘Angora’) een paar staartloze Manxen en zelfs Maine Coons. De eerste Siamezen doken op in 1902. Het dagblad ‘The Times’ schreef na de show over de winnaars: ‘Ellen Terry en haar 3 kittens zijn fenomenaal. De kleintjes zijn zachte wolbaaltjes en hebben roze oren, neuzen en pootjes…’
♦ In 1895 vond in Madison Square Garden in New York de eerste Amerikaanse kattententoonstelling plaats. Er was live-music, er waren sjerpen en medailles, kortom een echte Amerikaanse show!
♦ De tijden dat een blikje aan de staart van een kat werd gebonden zijn voorbij, maar het gebeurt echter steeds meer dat katten worden geplaagd.
♦ In tijden dat katten werden vervolgd, waren het vaak de kunstenaars die voor de dieren opkwamen.
Zie ook bij:
Ieperse Kattenfeesten
De heksen van Beselare