Ga naar de inhoud

De Hagia Sophia in Istanbul werd gebouwd in 537. Het ongelooflijke gebouw heeft veel functies gehad, een Grieks-orthodoxe basiliek, een Katholieke kathedraal, een Ottomaanse keizerlijke moskee en een museum. De president van Turkije heeft in 2020 opdracht gegeven het gebouw weer in een moskee te veranderen. Deze beslissing zorgde voor veel tegenstellingen, maar wat er ook gebeurt, de Hagia Sophia zal altijd een thuis zijn voor één kat.

a-cat-is-a-permanent-resident-in-one-of-istanbuls-most-famous-buildings

Gli in Hagia Sophia

De Hagia Sophia is het thuis van Gli, een Europese kortharige kat met schele ogen. Ze woont er al bijna 16 jaar en toeristen die het gebouw bezoeken, zijn dol op haar. Gli heeft zelfs haar eigen Instagram, gerund door Umut Bahceci, een gids bij de Hagia Sophia. Umut denkt dat de Hagia Sophia de kroon is van Istanbul en daarom koos ze voor deze carrière.

Umut legt uit dat Istanbul ook beroemd is om zijn zwerfkatten en dat mensen er zelfs documentaires over begonnen te maken.

“Het was normaal om katten te zien, zowel rond als in de Hagia Sophia, maar er was iets speciaals aan deze kat. Ik zag iets speciaals in haar vanaf het allereerste begin van onze relatie. De manier waarop ze poseert, de manier waarop ze loopt, de manier waarop ze zich gedraagt, is totaal anders dan bij andere katten, zelfs haar zus Kizim. Op een dag zag ik haar in de krant op een foto met Obama en president Erdoğan. Op dat moment leerde ik haar kennen. Gli verbeeldt perfect het karakter van de kat en betekent ‘vereniging van liefde’, ” legt Umut uit.
Omdat ik zelf na mijn pensioen ook rondleider ben geworden, hebben we na de rondleiding nog een heel gesprek gehad over haar wensen in de toekomst. Eigenlijk zou ze wel graag willen weten wat er allemaal van je gevraagd wordt om zelfstandig te worden. Ze wil graag reizen verkopen. Bij de online verkoop van diensten moet je in Nederland wel aan een paar eisen voldoen maar in Turkije valt dat reuze mee. Met haar reisbureau wil ze naast het verkopen van reizen ook veel informatie opnemen over toeristische trekpleisters. Op die manier zou ze veel van haar kennis over Instanbul kunnen verwerken in de beschrijvingen op haar website.

a-cat-is-a-permanent-resident-in-one-of-istanbuls-most-famous-buildings

Gli bracht iedereen bij elkaar, ongeacht de huidskleur of geloof. Iedereen glimlachte toen ze haar zagen. Gli is echt een koningin en ze houdt ervan om voor camera’s te poseren. Aan de andere kant, als de Hagia Sophia te druk wordt, verstopt ze zich in een rustig hoekje.

Wat er ook met het prachtige gebouw gebeurt, Gli zal in de Hagia Sophia blijven wonen en het haar thuis noemen!

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.