Ga naar de inhoud

Relatie kat en de mens

Jongen-speelt-met-kat-Frederick-Bloemaert-naar-Abraham-Bloemaert
Jongen speelt met kat: Frederick Bloemaert, naar Abraham Bloemaert.


Je hoeft geen wetenschapper te zijn om te weten dat katten anders zijn dan mensen. Inderdaad zijn we allebei “roofdieren” en inderdaad begrijpen we elkaar soms heel goed. Maar soms ook helemaal niet.

Relatie kat en de mens

Dr. Nienke Endenburg  heeft haar werk gemaakt van de relatie tussen mensen en dieren. We vroegen haar: hoe belangrijk zijn katten eigenlijk voor ons mensen?
“Niet alleen katten, maar ook andere soorten huisdieren kunnen ontzettend belangrijk zijn voor mensen”, zegt Nienke. “Het is niet voor niets dat de hond de beste vriend van de mens wordt genoemd. Naast ‘gewone’ huishonden heb je natuurlijk ook de hulp- of assistentiehonden. Die zijn voor veel mensen daadwerkelijk onmisbaar. Maar er zijn ook mensen die een enorme band hebben met een kat, vogel, paard of een reptiel. Kortom: de diersoort maakt eigenlijk niet uit. Mensen kunnen veel houden van een dier en katten vormen daarop geen uitzondering.”

Therapiekatten?

Op de vraag of ze weleens heeft gehoord van therapie met katten, dus dat katten worden ingezet om het geestelijk welzijn van mensen te vergroten, zegt Nienke: “Er zijn wel programma’s waarbij bijvoorbeeld mensen in een zieken- of verzorgingstehuis bezocht worden door vrijwilligers met katten. Maar voor zover ik weer worden katten niet ingezet zoals dat met hulphonden gebeurt. Natuurlijk zouden sommige katten best een rol kunnen spelen bij het helpen van mensen, als een soort van therapiekat. Er zijn verhalen bekend van mensen met een autistische stoornis of met bepaalde vormen van dementie die heel goed reageren op katten. Maar dan is het wel een absolute voorwaarde dat de kat het leuk vindt om meegenomen te worden naar een vreemde omgeving of geaaid te worden door vreemde handen. Er zijn katten die het niet prettig vinden om uit hun eigen omgeving gehaald te worden, die een hekel hebben aan de vervoersmand. Voor zulke katten is het ‘werk’ als knuffel- of therapiekat niet geschikt. Ik vind het mooi als dieren worden ingezet om mensen beter te maken, maar dat mag niet ten koste gaan van het welzijn van het dier. Een van mijn eigen katten, een Brits Korthaar met de naam Jack Frost, ziet eruit als de rust zelve. Aan de buitenkant lijkt hij altijd heel relaxt maar hoe weet ik zeker of hij dat ook is? Wij denken dat dolfijnen altijd blij zijn omdat ze eruitzien alsof ze lachen maar om zeker te weten of ze geen stress hebben, zou je het cortisolgehalte in hun speeksel moeten meten. Dat geldt ook voor katten.”

Het hebben van een kat heeft ontelbare voordelen. Altijd iets om te knuffelen, eindeloze schattigheid en ze vangen muizen voor je. Maar er is nóg een groot voordeel: katteneigenaren herstellen veel beter van een hartaanval of een beroerte dan iemand die nog nooit een kat heeft gehad.
De overlevingskansen nemen zelfs aanzienlijk toe als het slachtoffer een kat heeft of gehad heeft.
In allerlei onderzoeken komt het bovenstaande naar voren.

Grootmoeder

Onderzoek: Waarom hebben mensen huisdieren?

Mensen hebben altijd al met dieren samengeleefd, omdat dieren in veel opzichten nuttig zijn. Dieren leveren voedsel, bescherming, status, kleding, warmte of bemesting. Maar huisdieren worden tegenwoordig vooral gehouden als gezelschap. Voor de sociale functie dus.
In veel onderzoek is gebleken dat ook de sociale functie die huisdieren vervullen nuttig is voor mensen. Het houden van huisdieren bevordert onder meer de ontwikkeling van kinderen, de gezondheid en sociale contacten tussen mensen onderling.
Ethologie.nl deed onderzoek naar de sociale functie van huisdieren door een korte vragenlijst (15 vragen) waarin het soort huisdier, de omgang met het huisdier en een aantal achtergrondgegevens aan bod komen. De vragen gaan over verschillende aspecten van de sociale functie: lichamelijk contact, communicatie, reciprociteit (wederzijdse relatie), conflict en betrokkenheid.
30 juli 2012: Het onderzoek is inmiddels afgelopen en de resultaten zijn bekend.

In Nederland leven ongeveer 2,7 miljoen katten. 67% van de katteneigenaars heeft 1 kat.

Stelling in een proefschrift van Jurjen Kramer, Universiteit Leiden.
Ondanks het ruime aanbod aan smaken kattenvoedsel, is duidelijk niet gelet op de voorkeur van de kat, maar op die van zijn baasje. De variant “muis” ontbreekt in het assortiment.

In de bioscoop Kriterion in Amsterdam is de kat Joepie in dienst genomen om de muizen te verjagen. Hij maakt korte metten met de muizen in de keuken, het café en de zaal. Officieel mag hij echter niet in de zaal komen. Ik kom er niet achter hoe de situatie nu is (2022).

Als we de stopwatch bij de hand zouden hebben kunnen we zien dat een ontspannen rustende kat elke twee seconden ademhaalt. In datzelfde ritme spint ze ook en daarom is spinnen zo rustgevend voor mensen. Het contact met een rustige kat, dat hebben onderzoekers vastgesteld, zorgt dat hoge bloeddruk naar beneden gaat en dat een onregelmatige hartslag weer in het normale ritme komt.

Sommige psychologen zijn van mening dat een kat op kantoor kan helpen om de werkdruk te verlichten en een bijdrage kan leveren tot een betere werksfeer.

Alexander Shilov

Katten kunnen een ziek mens veel pillen besparen. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die bang zijn om gevoelens te tonen en deze dus niet verwerken en wegstoppen, deze angst tegenover een kat niet hebben.
In geval van een depressie of neurose heeft menige kat al bewezen dat hij uitstekend geschikt is om de therapie te ondersteunen.

Ook op kinderen hebben katten een rustgevend effect.

Als je 2 of meer katten hebt, hoef je geen rekening te houden met hetzelfde ras. Vaak kunnen raskatten beter met de “gewone” huiskat opschieten dan met hun eigen ras.

Katten blijken haarfijn aan te voelen wanneer iets onaangenaams staat te gebeuren. Het geven van een wormenkuur of het vervoer naar de dierenarts, een pension of het bad.
Ze zijn dan plotseling verdwenen en komen niet tevoorschijn.
Als je weet dat je kat zo reageert, kun je het dier het best in een andere kamer lokken en een poosje daarna de kat te pakken.
Dit heeft niets te maken met het 7e zintuig van de kat. De oorzaak ligt aan je eigen stemming (zenuwachtig). De kat voelt en ruikt dit en raakt in paniek.

De meeste katten kunnen er heel goed tegen als ze een poosje alleen worden gelaten.
Sommige katten hebben echter zo’n stevige band met de mens dat ze allerlei kattenkwaad gaan uithalen als je er niet bent. De boel vernielen, plassen en schreeuwen.
Als je geen 2e kat wilt hebben, moet je je veel met de kat bezighouden en met hem spelen tot hij moe wordt. Geef pas eten als je weg gaat.

Met een mens “kat en muis spelen” is een uitdrukking die door de internationale pers is bedacht.
Toen in 1913 de feministes vanwege hun toespraken in Engeland de gevangenis in moesten, begonnen ze met een hongerstaking.
Ze werden in vrijheid gesteld zolang ze niet aten, maar zodra ze weer gingen eten moesten ze terug naar de gevangenis.
Heel Europa was verontwaardigd en de kranten vergeleken justitie met een kat die een gruwelijk spel met een muis speelt.

Sommige griep- en verkoudheidsvirussen kunnen van de kat op de mens en omgekeerd worden overgebracht. Als je dus niest of tranende ogen hebt, let er dan op dat de kat niet wordt aangestoken. Dit geldt niet voor corona (covid-19). Niesziekte bij de kat kan ook niet op de mens worden overgebracht.

Als je getuige bent van een geval van dierenmishandeling, neem dan direct contact op met de dierenbescherming of de politie.

Jonge kraaien

De kater Maxi uit Berlijn heeft een vreemde hobby. Samen met zijn bijna 80-jarige bazin (Carla Althaber) brengt hij jonge kraaien groot. Maxi spoort de uit hun nest gevallen vogels op en zeurt dan net zolang bij zijn bazin dat ze meegaat. Ze maakt dan een nest voor de vaak nog naakte vogels en voert ze tot ze groot zijn. Maxi was vroeger zelf ook een vondeling en werd grootgebracht met een hulpeloze kraai.

Een hond heeft een baas, katten hebben hun personeel!!

Bijna alle katten worden als een lid van het gezin beschouwd. Blijkbaar beschouwen de meeste mensen de kat als een klein kind. Dit blijkt onder meer uit de manier waarop ze met de dieren praten.

Alle katteneigenaren zijn het er wel mee eens dat een hechte relatie tussen kat en mens door de kat zelf wordt aangegeven. De kat wacht enige tijd af voordat de relatie kan ontstaan. Het komt zelfs voor dat de afstand levenslang is en het nooit tot een (h)echte relatie komt.

Katten houden ervan als je ze onder de kin of achter de oren aait of hun nek zachtjes masseert.

Jonge katten hebben zowel de zorg van hun moeder als van mensen nodig. Als vervanging helpt een knuffeldier wel eens en wordt als reservefamilie geaccepteerd. Verwacht er echter niet teveel van.

Een kater mocht met zijn baas van Frankfurt naar Los Angeles vliegen. Bij aankomst bleek hij uit de laadruimte te zijn verdwenen. Pas na 29 dagen, 64 vluchten en meer dan 300.000 km werd de kater in Londen ontdekt. Hij was sterk vermagerd maar voor de rest nog gezond.

De goedverzorgde, ingeënte, ontwormde en gesteriliseerde/gecastreerde katten op Parijse en Romeinse begraafplaatsen zijn befaamd en hebben zich tot een toeristische attractie ontwikkeld.
Deze katten houden de muizen en ratten in bedwang.
Op sommige begraafplaatsen in Nederland en België kun je ze ook tegenkomen.

I love cats

I love cats… beweert 32% van de Amerikanen die thuis een kat hebben. In totaal leven er 62 miljoen huiskatten in Amerikaanse huishoudens. Op de tweede plaats van katvriendelijke landen staat Frankrijk met 28%, op drie staan samen België en Luxemburg waar een op de vier huishoudens een kat heeft. Als we alle Europese huishoudens gemiddeld nemen komen we uit op 19%. In Nederland lopen maar liefst 2.6 miljoen katten rond wat neerkomt op 23%. Daarmee is de kat na de parkiet en voor de hond het op 1 na populairste huisdier. (cijfers van 2014).

Meer dan de helft van de mensen vindt het leuk om een kat te zien en de meesten proberen ook contact met het dier te krijgen. Volgens onderzoeken is nog maar 6% van de inwoners van Europa ervan overtuigd dat katten vals en onberekenbaar zijn. Van al die Europeanen is 4% ervan overtuigd dat ze absoluut geen dierenvrienden zijn.

Als je vegetarisch bent en een kat hebt moet je beslist met de dierenarts spreken. Als je perse wilt kunnen met behulp van eieren, kwark en melk de levensnoodzakelijke voedingsstoffen worden toegevoegd. Een jonge kat heeft dierlijk eiwit nodig om deze om te zetten in lichaamseigen eiwitten voor de verdere ontwikkeling. Later vermindert de dagelijkse behoefte naar 10 gram. Wij mensen hebben maar 1 gram nodig en kunnen zelfs zonder dierlijk eiwit functioneren. De kat kan noch van plantaardige eiwitten, noch van koolhydraten of plantaardige vetten lichaams-eigen eiwit produceren. Daarom kunnen ze ook niet volledig vegetarisch worden gevoed.

Sinds 1991 worden in Australië katten als levend leermiddel gebruikt. Reeds twee jaar na de introductie namen de gevallen van vandalisme duidelijk af. Vooral bij scholen waar de kinderen de dieren zelf mochten verzorgen was het een succes.

Als je alleen woont met je kat, is het verstandig om een papiertje bij je te hebben waar opstaat dat er bij je thuis een kat moet worden verzorgd.

Het is belangrijk de kat te laten merken (tatoeage of chip) of een bandje om te doen met het adres. In het geval van een ongeval krijg je dan ten minste bericht en weet je waar je aan toe bent.

Transponder

Het chippen van een dier is een heel eenvoudige ingreep.
Met een onderhuidse injectie wordt een chip (transponder) ter grootte van een rijstkorrel ingebracht. Het nummer van deze chip kan met een barcodelezer worden gelezen. Met dit unieke nummer wordt het dier, samen met de gegevens van de eigenaar, ingeschreven bij een centrale databank.

Bij een lichte allergie voor katten, is het heel goed mogelijk de dieren eenmaal per week in bad te doen. Dit helpt voor veel mensen.

Artsen zien nauwelijks een gevaar voor de menselijke gezondheid als een kat mee in bed slaapt. Onze kamertijger loopt meer risico: hoesten, verkoudheid en griep bij de mens kan aan de kat worden overgedragen.

Huisdieren zijn niet alleen goed voor de gezondheid van de mens maar zijn ook nuttig voor het lichamelijk welzijn. Het immuunsysteem bij kinderen, die zijn opgegroeid met dieren, is stabieler dan bij kinderen zonder dieren.

In Engeland gaat de liefde van de kat blijkbaar door de maag. 28% van de vrouwen en 19% van de mannen geven bij een onderzoek toe meer geld voor kattenvoer uit te geven dan aan eten voor hun partner. Beide geslachten vinden eveneens dat katten veel kieskeuriger zijn als het om lekkere maaltijden gaat dan de eigen man of vrouw. Bij het controleren van het eten (voorproeven, op schadelijke stoffen en chemische toevoegingen controleren) komt de tweebener beter weg. Een op de drie katteneigenaars proeft zijn eigen eten of het verdragen kan worden, maar elke vierde kijkt ook bij zijn kat. Of hebben de freaks gewoon meer vertrouwen in het kant en klare voer dan in hun eigen kookkunst?

Droomt u soms van onbekende katten? De psychologen vertalen dit bij vrouwen als: Verlangen naar wildheid en ongebondenheid maar ook een streven naar vervulling van uw liefde. In mannendromen is de kat een symbool voor de “vrouw” in het algemeen. Wie van een zwarte kat droomt, heeft volgens de droomduiders een onrustig gevoel over aanstaande gebeurtenissen.

Als je van je eigen kat droomt, betekent dit alleen maar dat je een belevenis met de kat van de voorgaande dag nog niet verwerkt hebt.

Instinctief brengt de mens de kat op de juiste manier tot rust. Dit gebeurt door krabbelen tussen de oren en onder de kin. Ook de moederkat likt haar kinderen op deze twee plaatsen als ze moeten gaan slapen.

(1998) 98% van alle katteneigenaars vinden dat hun kat een bijzondere persoonlijkheid is.

En zo gedraagt de katteneigenaar zich: 76% kent hun verjaardag, 48,5% viert deze ook en 18,8% pakt zelfs een cadeautje in. Dat de kat op de keukentafel mag zitten, wordt door 59,7% toegestaan en haar roepen als het eten klaar is doet 61,4%. Eén op de 3 houders staat haar zelfs toe op de eettafel te slapen. Van het eten van de baas krijgt 68,4% af en toe een hapje. Meer dan de helft kan niet boos op de kat zijn, ook al heeft ze iets gedaan wat niet toegestaan is.

Ook alle zorgen worden met elkaar gedeeld. 63,2% vertellen de alledaagse problemen aan hun kat en 78,8% is ervan overtuigd dat de katten al hun eigen zorgen ook aan hen doorgeven.

Wanneer zijn huisdieren vervanging voor de ontbrekende contacten met andere mensen en wanneer scheppen ze een mogelijkheid tot ontmoeting met andere mensen? Over deze vraag maakte Simone Brylak, een studente, haar scriptie. Haar conclusie: de meeste katteneigenaars zien hun verhouding met de kat als bijzonder intiem. Voor hen is de kat speelmaatje, partner, een kameraad en vriend en een middel om gesprekken mee te voeren.

Bij het onderzoek van Simone Brylak werkten diereneigenaars tussen de 20 en 30 jaar het meest mee om informatie te verschaffen. Voor hen was het houden van dieren vanzelfsprekend en het praten over hun toewijding aan hond of kat ook.

Charlotte Rampling
Jean Michel Jarre

Charlotte Rampling (actrice) en haar man Jean Michel Jarre (componist) hadden 2 katten, Woody en Allen. Ineens was Allen spoorloos verdwenen en Woody kwam pas tot rust toen er een nieuwe Allen kwam.

Natuurlijk blijft de mens middelpunt van het kattenleven. Hij is de belangrijkste persoon, de voerverstrekker en degene waar de knuffelpartijen het lekkerst van zijn.

Oosterse katten hebben veel temperament en praten ook een heleboel. Ze passen heel goed in huishoudens waar altijd veel te doen is en waar men veel tijd heeft om met de kat te spelen en waar ze zich nooit vervelen.

Als je twee katten tegelijk neemt, kun je het beste alles in tweevoud aanschaffen. Dus 2 mandjes, 2 etens- en drinkbakken en 2 kattenbakken.

Katten zijn helemaal niet zo onafhankelijk als we denken. Het gaat in elk geval niet op als de kat een half jaar of langer in hetzelfde huis heeft gewoond. Dan heeft ze namelijk haar eigen gewoontes aan die van de mensen aangepast.

Of katten een bezoeker direct kopjes geven en zich op schoot nestelen of alleen een brede rug of zelfs nagels laten zien, wordt in de eerste minuten na binnenkomst beslist. Belangrijk zijn de geur, de manier van bewegen (hoe drukker hoe minder geliefd) en voornamelijk de stem. Belangrijk is ook de reactie op de eerste toenaderingspoging van de kat: wie rustig blijft zitten heeft haar hart gestolen, wie haar vasthoudt heeft verloren.

Katten houden er niet van om aangekeken te worden. Ze voelen zich hierdoor bedreigd.
Als er visite is die van katten houdt, doen ze alle moeite om de aandacht van de kat te trekken. Hierbij kijken ze de kat natuurlijk aan. Katten moeten hier niets van hebben en zijn helemaal opgelucht als er iemand is die hem niet aankijkt. Meestal is dit juist degene die niets van katten wil weten. De kat vindt deze persoon echter wel aardig en zoekt hem of haar juist op. Kopjes geven, lekker aanleunen en op schoot springen zijn dan geen uitzondering.
Als je als visite dus graag met de kat wilt knuffelen, negeer de kat dan eerst maar even.
Zie ook bij “Kat een aaibaar raadsel”.

Realiseer waar je aan begint. Een kat in huis nemen mag nooit zomaar een bevlieging zijn, maar moet goed doordacht zijn.

De komst van een baby kan jaloezie veroorzaken bij de kat. Laat de kat merken dat je nog evenveel van hem houdt, door ook aandacht aan de kat te besteden. Als de kat tijdens deze periode verwaarloosd wordt, is het vaak niet meer goed te maken.

Vaak wordt de voorkeur gegeven aan kittens uit één nest. Het voordeel hiervan is dat je de moeder kan leren kennen. Over de vader weet je vaak echter niets.

Als je de kat in het vliegtuig wilt meenemen, informeer dan eerst of de kat als handbagage in de passagiersruimte mee mag.

Kat in raam

Als het de bedoeling is tijdens je vakantie de kat te laten logeren, laat dan het dier kennismaken met de toekomstige tijdelijke verzorger.
Als je een kat neemt en van tevoren weet dat je vaak met de auto weg gaat, kun je het beste het diertje zo snel mogelijk aan de auto laten wennen.
Als je de kat meeneemt op vakantie laat hem dan eerst thuis wennen aan het dragen van een riem en een tuigje. Je kunt hem dan ook mee naar buiten nemen op je vakantieadres.

Veel mensen die aan de voet van de Etna wonen hebben een kat om te waarschuwen als er een uitbarsting op komst is.

Etna
Vrouw-met-kat-Mary-Grooteman

Een poes wordt gekozen omdat ze aanhankelijker is.

Een kater wordt gekozen omdat hij geen jongen kan krijgen.

Mannen geven de voorkeur aan een poes.

Vrouwen geven de voorkeur aan een kater.

Vrouwen gedragen zich instinctief katvriendelijker dan mannen.

Katten die de keuze hadden naar mannen of vrouwen te lopen, hielden allemaal in bij de mannen.

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.