Ga naar de inhoud

Katten en kinderen; zo blijven ze vriendjes

  • door
Gwen John (Welsh artist, 1876-1939) Black Cat on Blue and Pink

Gwen John (Welsh artist, 1876-1939) Black Cat on Blue and Pink

Katten en kinderen

Het komt helaas regelmatig voor; wanneer katteneigenaren een baby krijgen gaat de luiertas erin en de kattenbak inclusief kat eruit. Terwijl de kat vóór de komst van het nieuwe familielid nog werd vertroeteld als een baby is hij nu ineens te lastig of gevaarlijk voor de baby, kortom; een probleem. Maar dat hoeft het vaak helemaal niet te zijn! Met deze 3 tips houd je zowel je kat als kind (en natuurlijk jezelf) tevreden.

Een goede voorbereiding is het halve werk

De komst van een baby betekent een grote verandering. Niet alleen voor de kersverse ouders, maar ook zeker voor hun dierlijke huisgenoten. Door hier vooraf bij stil te staan en een plan te maken kun je problemen vaak voorkomen. Maar waar moet je dan aan denken?
De truc is om even in de huid van je kat te kruipen. Staat zijn eten en drinken op een rustige plek, heeft hij voldoende plekjes om ongestoord te slapen en zijn behoefte te doen?

Als het nodig is om hier iets in aan te passen wacht hier dan niet mee tot de baby geboren is, maar doe dit van tevoren. Anders staat zijn kattenwereld helemaal volledig op zijn kop.

Geurtjes

Voor een kat spelen geuren een belangrijke rol. Zo strijken katten met hun kopjes tegen je benen of kruipen ze in je eastpak rugtas om zo hun eigen geurtje te verspreiden. Dan voelen ze zich veilig. Je kan je voorstellen dat het voor een kat erg stressvol kan zijn als er plotseling allemaal enge nieuwe geuren in zijn huis zijn. Introduceer daarom alle babyspulletjes één voor één zodat hij langzaam kan wennen. Wil je wel dat je kat went aan babymeubels zoals de box, maar niet dat hij erin springt? Leg er dan wat opgeblazen ballonnen in.

Een eerste indruk maak je maar één keer

De komst van een baby kan best overweldigend zijn. Toch is het belangrijk dat je aandacht besteedt aan de eerste ontmoeting tussen de nieuwe aanwinst en je harige ‘kind’. Zorg ervoor dat je met zijn tweeën bent en neem even de tijd om ze aan elkaar voor te stellen. Laat je kat even rustig snuffelen en beloon hem met iets lekkers uit de heuptas heren (papa neemt wel wat mee), dan ontspant hij wel.

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         
Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.